Niko Ago: Tess Asplund, ένα νέο σύμβολο γεννήθηκε


Του Niko Ago
Κυλούσαν όλα ομαλά. Σχεδόν υπέροχα, αν εξαιρέσεις τη βροχή. Η οποία, όμως, κάθε άλλο παρά εμπόδιζε τον κόσμο να συρρέει. Όλες οι ηλικίες είχαν μαζευτεί. Μητέρες και πατεράδες με βρέφη αγκαλιά ή στο καρότσι, νέοι και νέες φυσικά οι περισσότεροι, μεσήλικες αλλά και ηλικιωμένοι που μόλις ξεκίνησε το τραγούδι του ο Behrang Miri άρχισαν να χορεύουν σαν 15άχρονα. Ένιωθα σχεδόν ευλογημένος που ανταποκρίθηκα στο κάλεσμα των φίλων μου.
Η πόλη, το Borlänge, μια μικρή κοινωνία περίπου 50.000 κατοίκων, σε μια περιφέρεια που θεωρείται «η καρδιά της Σουηδίας», ετοιμαζόταν μήνες για την Πρωτομαγιά. Οι ναζί- υπό το όνομα Svenska Motstandrörelse- κατάφεραν να πάρουν άδεια για να παρελάσουν συγκεκριμένα σε αυτή την εργατούπολη, για πρώτη φορά στην, έτσι κι αλλιώς, βραχύβια ιστορία της. Ούτε Στοκχόλμη, ούτε Γκέτεμποργκ ούτε Μάλμε. Μαζεύτηκαν από όλη τη Σουηδία, άλλα και από Νορβηγία, Δανία, Φινλανδία για να δείξουν ότι είναι αρκετοί, συγκεκριμένα εκεί. Κατάφεραν να είναι περίπου 300 άτομα. Στην ερώτηση «γιατί ακριβώς εδώ;» ένας εκ των αρχηγών τους απάντησε σε δημοσιογράφο ότι «αυτό είναι ένα οργανωτικό μυστικό, που θα το αποκαλύψουμε μόλις πάρουμε την εξουσία, σε όλες τις Νορδικές χώρες». Στην ερώτηση της Σουηδικής Κρατικής Τηλεόρασης, που μου πήρε μια μικρή συνέντευξη, αν βρίσκω ομοιότητες με τους ναζί της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα, απάντησα ότι «το λεξιλόγιό τους είναι ίδιο. Και όπως οι Έλληνες ναζί, «πουλάνε» κι αυτοί «ασφάλεια».
Ήμουν παρών σε αυτή τη μικρή στιγμή ιστορίας που ξετυλίγεται σε αυτή την φωτογραφία. Ήμουν τυχερός που ήμουν παρών και που αποφάσισα να πάω. Στη γιορτή πριν, όπου είδα μέχρι και αστυνομικούς να χορεύουν μαζί με διαδηλωτές και να χειροκροτούν θερμά όταν εκ των ομιλητών (Σουηδός ακτιβιστής με γονείς από το Ιράν) ανέφερε πως «δεν είναι οι πρόσφυγες αυτοί που δημιουργούν τους τρομοκράτες και την τρομοκρατία. Αντιθέτως, είμαστε εμείς- αναφερόμενος και στη Σουηδία- που με τα όπλα που πουλάμε, οπλίζουμε αυτούς που σπέρνουν τρόμο», αλλά και μετά. Κυρίως το μετά, ωστόσο, είναι οι στιγμές που γράφουν ιστορία.
Η κοπέλα της φωτογραφίας, συμμετείχε στη γιορτή από νωρίς. Την έβλεπα για ώρα μπροστά και πολύ κοντά μου. Τη στιγμή που οι ναζί θα έκαναν την εμφάνισή τους, παρελαύνοντας στο κεντρικό δρόμο της πόλης, μαζί με τους περίπου 300 αστυνομικούς που είχαν έρθει από πολλές πόλεις της χώρας, στις δυο πλευρές του δρόμου παρατάχθηκαν χιλιάδες πολίτες. Όλα κύλισαν εκπληκτικά ήρεμα. Οι πάντες αποδοκίμαζαν τους ναζί. Οι πάντες τους έλεγαν και μια κουβέντα. Άκουσα πολλούς και πολλές να λένε, πόσο ντρέπονται για αυτή τη μέρα. Το σύνθημα που ακουγόταν όση ώρα η ορδή των λευκοντυμένων ναζί περνούσε υπό τη συνοδεία της αστυνομίας, ήταν «όχι ναζί στους δρόμους μας». Οι ναζί δεν αντέδρασαν. Οι περισσότεροι περπατούσαν με κενό βλέμμα. Όσοι ήταν από την ίδια πόλη, περπατούσαν με τα κεφάλια σκεπασμένα με κουκούλες των φούτερ.
Ξαφνικά, αυτή η τόσο λεπτή κοπέλα, που μοιάζει να κουβαλά πάνω της τόνους θάρρους, κάνει δυο βήματα μπροστά- τόσο ήταν η απόσταση που ξεχώριζε τους πολίτες από τους ναζί- και στέκει με τη γροθιά στον αέρα, ακριβώς στη μούρη αυτών που προπορεύονται. Πριν προλάβουν να την κάνουν στην άκρη οι αστυνομικοί (ένας εκ των ναζί πήγε να της κατεβάσει το χέρι, ενώ αυτή έκανε βήματα πίσω, ακολουθώντας την πορεία τους), πρόλαβε η ίδια και έγινε σύμβολο, μέσα από το φακό του φωτογράφου. Θα γίνει οπωσδήποτε σύμβολο. Θυμίζοντας σε όλους μας πως ο καλύτερος τρόπος για να καταπολεμάς το ναζισμό και το ρατσισμό, είναι να σταθείς ευθεία μπροστά του και να μην φοβηθείς.
Ονομάζεται Tess Asplund, και όπως είπε η ίδια στο περιοδικό ΕΧPO – το περιοδικό είναι πνευματικό «παιδί» του σπουδαίου συγγραφέα και αντιφασίστα Stieg Larsson, που χάθηκε πρόωρα. Ο φωτογράφος David Lagerlöf, τράβηξε τη φωτογραφία για αυτό το περιοδικό- «ήταν ένας φόρος τιμής προς τον Nelson Mandela. Έχω ύψος 163 εκατοστά και ζυγίζω μόλις 50 κιλά αλλά ήθελα να δείξω ότι κανείς πρέπει να τολμά». H Tess Asplund, είναι ακτιβίστρια που ασχολείται με αιτούντες άσυλο και είναι υπεύθυνη τύπου της οργάνωσης Focus afrofobi.
*Foto David Lagerlöf

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ