Θετικό νεύμα Κομισιόν για αξιολόγηση και δόση

EurogroupΣυνεδρίαση του EuroWorking Group για την εκταμίευση της δόσης | EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Το κλείσιμο της αξιολόγησης και το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ εντός του Ιουνίου αναμένει η Αθήνα από τη σημερινή συνεδρίαση του EuroWorking Group. Δύο είναι τα ανοικτά θέματα, ενώ από την κυβέρνηση εκφράζεται αισιοδοξία για τις σημερινές αποφάσεις.
Στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης του EuroWorking Group θα βρεθεί η λεγόμενη «έκθεση συμμόρφωσης», αλλά και το επικαιροποιημένο πρόγραμμα που θα οδηγήσει στη δεύτερη αξιολόγηση, τον Οκτώβρη.
Πληροφορίες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρουν ότι η Κομισιόν διαπιστώνει «σημαντική πρόοδο» όσον αφορά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Εκπρόσωπος της Επιτροπής, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέφερε ότι «κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών, σημαντική πρόοδος έχει σημειωθεί προς την πλήρη εφαρμογή των εκκρεμών προαπαιτούμενων δράσεων».
Επίσης, εξήγησε, η εν λόγω πρόοδος επαληθεύεται τώρα από την Ομάδα Εργασίας του Eurogroup.
Ήδη από το πρωί ευρωπαϊκές πηγές ανέφεραν ότι η έκθεση συμμόρφωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι θετική επί της αρχής.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η έκθεση συμμόρφωσης έχει ήδη κατατεθεί στο EuroWorking Group (EWG) που συνεδριάζει σήμερα με τηλεδιάσκεψη. 
«Τώρα τη σκυτάλη θα πάρουν τα κράτη-μέλη», ανέφεραν οι ίδιες πηγές. Τα κράτη θα ενημερωθούν από το EWG για τη θετική αξιολόγηση των θεσμών και θα ακολουθήσει η διαδικασία επικύρωσης από πέντε εθνικά κοινοβούλια.
Ουσιαστικά, σύμφωνα με πληροφορίες, τα δύο ανοικτά θέματα που παραμένουν είναι η οριστική διευθέτηση της παραχώρησης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, αλλά και η ένταξη του 5% του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ.
Η ελληνική κυβέρνηση έστειλε μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι  επιδίωξή της είναι να χαράξει αναπτυξιακή πορεία με ισχυρό κοινωνικό πρόσημο.
Ο αντιπρόεδρος  της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας στην Αυγή της Κυριακής, υπογράμμισε ότι χιλιάδες συμπολίτες μας εξακολουθούν να ζουν σε συνθήκες ακραίας ανασφάλειας αλλά εκτίμησε ότι από εδώ και πέρα θα υπάρξουν ουσιαστικές δυνατότητες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και των κινδύνων.
Άλλωστε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, μιλώντας στην «Εφημερίδα των Συντακτών» τόνισε ότι «Η σελίδα έχει αλλάξει και η νέα περίοδος, προς την οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση της χώρας, έχει αρχίσει». Οριοθετώντας τους στόχους και τα επόμενα βήματα ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «μια ανάπτυξη που θα συνοδεύεται με ολοένα και ισχυρότερη κοινωνική προστασία, με στήριξη της εργασίας και της μικρής και μεσαίας οικονομίας, αλλά και με αναλογική κατανομή του οφέλους, όπως ακριβώς κατανεμήθηκαν και τα βάρη».
Πηγή www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ