«Πρώτη φορά αριστερά - πρώτη φορά απλή αναλογική»

Αλέξης ΤσίπραςΟ πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλά στο βήμα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ | EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
Στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, που ξεκίνησε σήμερα με ομιλία του προέδρου του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα, στρέφεται το ενδιαφέρον μετά την ολοκλήρωση των επαφών του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς για τον εκλογικό νόμο και τη συνταγματική αναθεώρηση αλλά και μετά τα νέα δεδομένα που δημιουργεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία.
Τα θέματα που θα απασχολήσουν την Κεντρική Επιτροπή είναι οι πολιτικές εξελίξεις, οι θέσεις της Κ.Ε. για τον προσυνεδριακό διάλογο, το σχέδιο καταστατικού και ο κανονισμός προσυνεδριακών διαδικασιών.

Τσίπρας: «Ευθύνη για το Brexit η Ε.Ε. πολλών ταχυτήτων»

Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία, όπου μεταξύ άλλων σημείωσε ότι η «Ευρώπη βιώνει τα αποτελέσματα της ανεπάρκειας της στην αντιμετώπιση της κρίσης. Μιας που έχει τις ρίζες της στο οικονομικό πεδίο αλλά εξελίσσεται σε κρίση πολιτική».
«Το αποτέλεσμα στη Μ. Βρετανία είναι η τελευταία πράξη του δράματος αυτής της κρίσης», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και τόνισε ότι οι ευθύνες πρέπει να αποδοθούν «στις ευρωπαϊκές ηγεσίες, που δημιούργησαν μια Ένωση πολλών ταχυτήτων, μια Ένωση που θυμάται τους κανόνες για να τιμωρήσει τους δήθεν απείθαρχους και τους ξεχνά όταν πρέπει ισομερώς να κατανείμει τις ευθύνες».
Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι σήμερα χρειαζόμαστε ένα νέο ξεκίνημα και ένα νέο όραμα για τη νέα Ευρώπη, μια μεγάλη αντεπίθεση των προοδευτικών δυνάμεων.
Όπως βεβαίως επανέλαβε, η απόφαση του βρετανικού λαού είναι απόλυτα σεβαστή και τόνισε ότι επιβεβαιώνει μια στρατηγική κρίση που δεν ήρθε ως «κεραυνός εν αιθρία», αλλά υπήρξαν προμηνύματα με την άνοδο των εθνικιστικών κομμάτων, με τις ακραίες επιλογές που διεύρυναν τις ανισότητες στην Ε.Ε. και την α λα καρτ διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

«Μάχη για μια άλλη Ευρώπη».

«Έχουμε επιλέξει να δώσουμε τη μάχη για μια άλλη Ευρώπη και πρέπει να αναλάβουμε πρωτοβουλίες αφύπνισης», είπε ο Αλέξης Τσίπρα.
Τόνισε δε ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει συνεννόηση ανάμεσα στις προοδευτικές δυνάμεις του ευρύτερου φάσματος και κυρίως υπάρχει ανάγκη οι δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας που έχουν μεγάλη ευθύνη να αλλάξουν ρότα.
«Πιστεύω ότι σε αυτή μας την προσπάθεια δεν θα είμαστε μόνοι», είπε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και υπογράμμισε ότι πληθαίνουν οι φωνές που ευθυγραμμίζονται με τις επιδιώξεις της ευρωπαϊκής αριστεράς για να αλλάξουν τα πράγματα.
«Δεν θα είμαστε μόνοι και για έναν ακόμη λόγο.Διότι οι σύντροφοί μας στην Ισπανία δίνουν αύριο μια σπουδαία εκλογική μάχη που μπορεί να είναι ο πυροκροτητής για σπουδαίες εξελίξεις», είπε με έμφαση.

Εργασιακά και ΣΣΕ

Όσον αφορά την εσωτερική πολιτική, ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι η Νέα Δημοκρατία «δεν έκρυψε ποτέ ότι ταυτίζεται με τις πλέον αντεργατικές πολιτικές. Το δικό μας μοντέλο βρίσκεται στον αντίποδα αυτών των επιλογών και συνεχίζουμε μια ανάπτυξη που δεν βασίζεται στην άρση κάθε προστατευτικού σχεδίου για την εργασία».
Ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση έχει σχέδιο για την ανάπτυξη με στόχο να πέφτει σταδιακά η κοινωνία και τα οφέλη να κατανεμηθούν δίκαια. Είπε ακόμη ότι επιδίωξη είναι επίσης να υπάρξουν πόροι που θα στηρίξουν το κοινωνικό κράτος.
Αναφέρθηκε και στη μάχη για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, διότι οι εργαζόμενοι πρέπει να νιώθουν ασφαλείς διότι και η παραγωγικότητα τους θα βελτιωθεί τότε. Ανέφερε επίσης ότι δεν θα υπάρξει ανοχή σε παραβιάσεις της κείμενης νομοθεσίας από την πλευρά της εργοδοσίας.
«Μέρα με τη μέρα οικοδομούμε το δικό μας μοντέλο διακυβέρνησης», είπε και πρόσθεσε ότι διαμορφώνεται και ένα νέο σχέδιο στρατηγικό σχέδιο για την αριστερά του 21ου αιώνα που επέλεξε να αναλάβει ευθύνες.

«Πρώτη φορά απλή αναλογική»

«Θα επιδιώξουμε τομές και μεταρρυθμίσεις που θα εγγράφονται στις αξίες μας, είπε, ήρθε η ώρα να αποκτήσει η χώρα δίκαιο αναλογικό σύστημα. Πρώτη φορά αριστερά, πρώτη φορά απλή αναλογική με ισοτιμία της ψήφου των πολιτών», είπε ο πρωθυπουργός.
Όπως τόνισε, ήρθε η ώρα να ικανοποιηθεί ένα πάγιο αίτημα της Αριστεράς για δίκαιο εκλογικό σύστημα την απλή αναλογική. «Μέσα στις επόμενες ημέρες εμείς θα κάνουμε το χρέος μας», είπε ο κ. Τσίπρας.

Σύνταγμα και εκλογικός νόμος

Μετά την ολοκλήρωση των διερευνητικών συναντήσεων του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς το Μέγαρο Μαξίμου έχει ήδη προχωρήσει στη «χαρτογράφηση» των θέσεων των κομμάτων για τον εκλογικό νόμο και τη συνταγματική αναθεώρηση.
Το κυβερνητικό στρατόπεδο διατυπώνει την εκτίμηση ότι υπάρχουν κεφάλαια του εκλογικού νόμου που μπορεί να εξασφαλίσουν συγκλίσεις όπως το δικαίωμα ψήφου στα 17, η πλήρης κατάργηση του μπόνους των εδρών και με «κάποιο τρόπο» και η διατήρηση ενός ορίου για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή. Αντίθετα, αντικρουόμενες θέσεις διατυπώνονται στο ζήτημα της κατάτμησης των μεγάλων περιφερειών και στο ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, θέμα για το οποίο υπάρχουν «τεχνικές δυσκολίες».
Το επόμενο βήμα που ακολουθεί είναι αυτό της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα και αύριο, για την οποία η προσδοκία είναι το βράδυ της Κυριακής να υπάρξουν αποφάσεις για τον εκλογικό νόμο, τη συνταγματική αναθεώρηση, αλλά και για το πώς θα πρέπει να κινηθεί η Ελλάδα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δηλαδή ποιες συμμαχίες θα πρέπει να επιδιώξει, καθώς, μετά το δημοψήφισμα στη Βρετανία, οι εξελίξεις πρέπει να επιταχυνθούν και η Ελλάδα να συμβάλει πρωταγωνιστικά στη συγκρότηση ενός πόλου που θα θέσει την κοινωνική ατζέντα απέναντι στην ευρωπαϊκή κρίση.
Πηγή www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Παφίλης στη Βουλή: «Ο Λασκαρίδης σας *** πατόκορφα» (βίντεο)