Δευτέρα, 20 Ιουνίου 2016

Τα... οθωμανικά σχέδια του Ερντογάν για το Γκεζί

Ταγίπ ΕρντογάνMurat Cetinmuhurdar, Presidential Press Service/Pool via AP

Τώρα ο πρόεδρος της χώρας επαναφέρει το σχέδιο, δηλώνοντας την πρόθεση του να αναβιώσει τα σχέδια, που το 2013 πυροδότησαν βίαιες αντιδράσεις, με απολογισμό πάνω από οκτώ νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες. 
Στο θέμα του πάρκου Γκεζί «απαιτείται να δείξουμε θάρρος» είπε χθες σε ομιλία του στην Κων/πολη. «Eάν θέλουμε να διατηρήσουμε την ιστορία μας πρέπει να ξανακτίσουμε αυτό το ιστορικό οικοδόμημα [τους στρατώνες] και το επαναλαμβάνω: θα το ξανακτίσουμε». 
Για μερίδα του τουρκικού λαού, το προτεινόμενο, οι στρατώνες της οθωμανικής περιόδου, έχει συμβολική σημασία, αφού σύμφωνα με κάποιες ιστορικές αφηγήσεις από αυτούς τους στρατώνες ξεκίνησε μια αποτυχημένη ανταρσία ισλαμιστών στρατιωτών το 1909.
Το οικοδόμημα κατεδαφίστηκε το 1940 και οι προσπάθειες να ξανακτιστούν θεωρούνται από τους επικριτές του σχεδίου, μεταξύ άλλων, ότι έχουν και «άρωμα» ισλαμισμού. 
Τον Μάιο του 2013  οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν από το Γκεζί ως αντίδραση στην καταστροφή ενός πνεύμονα πρασίνου και εξελίχθησαν σε γενικευμένες συγκρούσεις σε όλη την χώρα κατά των αυταρχικών πολιτικών του κυβερνώντος κόμματος AKP και του ίδιου του Ταγίπ Ερντογάν, που τότε ήταν ακόμα πρωθυπουργός.
Η εκτεταμένη χρήση βίας από τις δυνάμεις ασφαλείας επιδείνωσε την κατάσταση .
Στη συνέχεια το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της χώρας σταμάτησε τα «αναπτυξιακά σχέδια» του Γκεζί, αλλά πέρσι ανέτρεψε αυτή την απόφαση του, μετά από έφεση που άσκησε ο Δήμος της Κωνσταντινούπολης. 

Και όπερα και μουσείο

Τα μεγαλεπήβολα σχέδια,σύμφωνα με τον Ερντογάν, θα περιλαμβάνουν μια «γωνιά», όπου θα κτιστεί μουσείο για να στεγάσει τα «αρνητικά επεισόδια» της Γερμανικής, Γαλλικής και Αμερικανικής ιστορίας, ως απάντηση στο πρόσφατο ψήφισμα της Γερμανικής Βουλής για την γενοκτονία των Αρμενίων.
Αλλά περιλαμβάνουν και την ανέγερση μιας τεράστιας όπερας στο σημείο του Πολιτιστικού Κέντρου Ατατούρκ και στην πλατεία Ταξίμ, ενός μεγάλου τεμένους Οθωμανικής τεχνοτροπίας, ενός «selatin» τεμένους όπως λέγεται, δηλαδή ενός «τεμένους των σουλτάνων».
Μέχρι τον 18ο αιώνα, τα τεμένη που ανέθεταν στους αρχιτέκτονες προς ανέγερση οι σουλτάνοι καλύπτοντας την δαπάνη αρχικά με τα λάφυρα των πολέμων τους και αργότερα με τον προσωπικό τους πλούτο, ονομάζονταν «selatin».
Η επιλογή αυτής της συγκεκριμένης λέξης από τον Ερντογάν για το τέμενος που θέλει να κτίσει, σύμφωνα με τους επικριτές του, αποκαλύπτει και το νόημα που επιθυμεί να προσδώσει στην εξουσία που κατέχει και ειδικά στον εαυτό του.
Πηγή www.efsyn.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου