Τελευταία στροφή πριν το δημοψήφισμα

To «Μάτι του Λονδίνου»Όλο το Λονδίνο ζει στους ρυθμούς της κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης, έτσι και ο Κύκλος της Χιλιετίας |Doug Peters / PA via AP
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του YouGov, 41% των Βρετανών τάσσονται υπέρ της παραμονής, έναντι 40% που επιθυμούν την έξοδο, ενώ το ποσοστό των αναποφάσιστων φτάνει το 17%.
Στο ερώτημα δε, «ποιος πιστεύετε ότι θα κερδίσει το δημοψήφισμα», το 39% των Βρετανών θεωρούν ότι θα κερδίσει το Brexit, ενώ αυτοί που πιστεύουν ότι θα κερδίσει το στρατόπεδο της παραμονής είναι 34%.
Το οριακό προβάδισμα υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση επιβεβαιώνει και τις χθεσινές δημοσκοπήσεις, που έδειχναν ανάκαμψη του στρατοπέδου του Brexit, αν και εξακολουθούν να προηγούνται οι επιθυμούντες την παραμονή.
Τα ποσοστά υπέρ της παραμονής κυμαίνονται από 44% έως 45% και υπέρ του Brexit αντίστοιχα 42% έως 44%.
Αυξημένη πιθανότητα παραμονής της Βρετανίας στην Ε.Ε. δίνουν και τα γραφεία στοιχημάτων, που φτάνει το 75%.
Πλέον, τα δύο στρατόπεδα επικεντρώνουν τη μάχη στους αναποφάσιστους.
Στις ομιλίες, στα δημοσιεύματα, στις δηλώσεις, χρησιμοποιούνται εκατέρωθεν όλα τα γνωστά δημοσιογραφικά και μη κλισέ: «Στην κόψη του ξυραφιού», «Στο νήμα», «Μάχη στήθος με στήθος» κ.ο.κ.
Απόψε, το Channel 4 οργανώνει και το τελευταίο ντιμπέιτ, στο οποίο θα αντιπαρατεθούν ο βουλευτής του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας Αλεξ Σάλμοντ (υπέρ της παραμονής) και ο επικεφαλής του ακροδεξιού Ukip Νάιτζελ Φάρατζ.

Κάμερον: «Να προστατεύσουμε την πολυπολιτισμικότητα»

Την ανάγκη οι Βρετανοί να προστατεύουν και να υπερασπιστούν την πολυπολιτισμική κοινωνία στην οποία ζουν τόνισε σήμερα στο πρωί σε δύο συνεντεύξεις του, στο ραδιόφωνο BBC4 αλλά και στην εφημερίδα Guardian, ο Βρετανός πρωθυπουργός.
Ο Ντέιβιντ Κάμερον έκανε έκκληση κυρίως στους μεγαλύτερους σε ηλικία ψηφοφόρους να μη βλέπουν στενά το πρόβλημα της μετανάστευσης, το οποίο όπως είπε «είναι θέμα που απαιτεί προσεκτικούς χειρισμούς».
Ντέιβιντ ΚάμερονAdrian Dennis/PA via AP
Το Ηνωμένο Βασίλειο, είπε, «είναι το πιο επιτυχημένο πολυεθνικό, ανεκτικό σε θέματα θρησκείας και δημοκρατικό» κράτος σε ολόκληρο τον κόσμο, και με την ψήφο τους πρέπει να στείλουν το μήνυμα «ότι απορρίπτουμε μια Βρετανία εσωστρεφή, στενόμυαλη και απομονωμένη».
Επίσης, τόνισε ότι με την έξοδο από την Ε.Ε. δεν θα λυθεί το μεταναστευτικό πρόβλημα, αλλά θα δημιουργηθεί συντριπτικό πρόβλημα στη βρετανική οικονομία.
Πρότεινε μάλιστα να ακολουθηθούν «έξυπνα μέτρα» ελέγχου της μετανάστευσης, ώστε να να αποτρέψουν την είσοδο στη χώρα παραβατών του νόμου, αλλά και τους γάμους στρατηγικής.
Υποσχέθηκε επίσης ότι η μεταρρύθμιση της χώρας θα προχωρήσει κανονικά από την Παρασκευή, αν οι Βρετανοί απορρίψουν το Brexit, καθώς με την παραμονή στην Ε.Ε. αυξάνονται οι ευκαιρίες για βελτίωση της ζωής των πολιτών.
Τέλος, δήλωσε «βαθιά πατριώτης» και επανέλαβε ότι θα πετύχουν περισσότερα αν μείνουν εντός της Ε.Ε. πολεμώντας για τα συμφέροντα της χώρας τους, από το να μείνουν έξω «με το αυτί κολλημένο πίσω από το τζάμι».

Τζόνσον: Πού πάνε τα λεφτά μας;

Ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου, με την πρώτη δήλωσή του σήμερα έδειξε ότι παραμένει σταθερά επιθετικός απέναντι στην Ε.Ε. και στην παραμονή. Αφού τόνισε ότι πρέπει να σταματήσουν τα κύματα των μεταναστών που εισέρχονται στη χώρα, επιτέθηκε και στην ευρωπαϊκή γραφειοκρατία.
Όπως είπε, υπάρχει θέμα και με το πώς χρησιμοποιούνται τα χρήματα που δίνει η Βρετανία στην Ε.Ε.
Μπόρις ΤζόνσονΟ πρώην δήμαρχος κάνει προεκλογική εκστρατεία | Stefan Rousseau/PA via AP
«Κάποια από αυτά ξοδεύουν οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών, άλλα έρχονται πίσω σε μας, ωστόσο είναι στη διακριτική ευχέρεια της Ε.Ε. και τα μισά από αυτά απλώς εξαφανίζονται και δεν τα βλέπουμε ποτέ ξανά».
«Δαπανώνται με έναν εξαιρετικά ύποπτο τρόπο» τόνισε επισήμανε ότι στις Βρυξέλλες υπάρχει μεγάλη διαφθορά.
Ο νεοεκλεγείς δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν, στέλεχος του Εργατικού Κόμματος και υποστηρικτής της παραμονής, κατηγόρησε τους αντιπάλους του και τον επικεφαλής τους, Μπόρις Τζόνσον, ότι ψεύδονται όταν λένε ότι η Τουρκία μπορεί να ενταχθεί στο προσεχές μέλλον στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Πρόκειται για κινδυνολογία Μπόρις», είπε, «πρέπει να ντρέπεστε».
Ο Τζόνσον του απάντησε κατηγορώντας το στρατόπεδο της παραμονής ότι βάσισε ολόκληρη την εκστρατεία του στην καλλιέργεια του φόβου για τις οικονομικές συνέπειες του Brexit.
«Λένε ότι δεν έχουμε άλλη επιλογή από το υποκλιθούμε μπροστά στις Βρυξέλλες. Λέμε ότι υποτιμούμε οικτρά αυτή τη χώρα», πρόσθεσε ο Τζόνσον, επίδοξος αντικαταστάτης του Ντέιβιντ Κάμερον σε περίπτωση Brexit.

Χέρι βοηθείας από Ρέντσι

Βοήθεια προς τον Βρετανό πρωθυπουργό ήρθε και από την Ιταλία, όπου ο Ματέο Ρέντσι έστειλε μέσω του Guardian ένα μήνυμα προς τους Βρετανούς.
Μεταξύ άλλων, στο μήνυμά του ο Ιταλός πρωθυπουργός αναφέρει ότι η έξοδος της Βρετανία από την Ε.Ε. «δεν είναι καταστροφή, τραγωδία ή το τέλος του κόσμου». «Θα είναι κάτι πολύ χειρότερο», τόνισε, «γιατί θα ήταν η λάθος επιλογή. Ένα λάθος το οποίο πρωτίστως θα πληρώσουν οι ίδιοι οι ψηφοφόροι».

Παραμονή ψηφίζουν οι Σκοτσέζοι

Κοινή δήλωση, με την οποία τάσσονται αναφανδόν υπέρ της παραμανής της Βρετανίας στην Ε.Ε. εξέδωσαν οι ηγέτες των κομμάτων της Σκοτίας και οι Σκοτσέζοι υπουργοί της βρετανικής κυβέρνησης.
Στην χωρίς ιστορικό προηγούμενο κοινή δήλωσή τους τονίζουν ότι «δεν υπάρχει μεγαλύτερη πρόκληση από αυτήν που ζει η χώρα», διότι η παραμονή στην Ε.Ε. «είναι ζωτική για τις θέσεις εργασίας και τις επενδύσεις στη Σκοτία, ενώ ταυτόχρονα προστατεύει τους εργαζόμενους και τους καταναλωτές».

Κομισιόν: Το Brexit θα αναγκάσει τις τράπεζες να φύγουν

Τον κίνδυνο οι τράπεζες να αναγκαστούν να μεταφέρουν θέσεις εργασίας από το Λονδίνο στη Φρανκφούρτη και στο Παρίσι, αν η Βρετανία αποφασίσει να αποχωρήσει από την Ε.Ε. στο δημοψήφισμα, επισήμανε ο Τζόναθαν Χιλ, επίτροπος της Ε.Ε., αρμόδιος για θέματα Οικονομικής Σταθερότητας, Υπηρεσιών και Κεφαλαιακής Αγοράς.
Νάιτζελ Φάρατζ«Επιλέξτε την ελευθερία, φύγετε από την Ε.Ε.», λέει η αφίσα του Ukip | Nick Ansell/PA via AP
«Επισκέφθηκα το Λονδίνο, το Μάντσεστερ και άλλα χρηματοπιστωτικά κέντρα στη Βρετανία τις προηγούμενες εβδομάδες και προειδοποίησα για τις συνέπειες μιας εξόδου από την Ε.Ε.», δήλωσε ο Χιλ στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.
«Τότε μπορεί να συμβεί τράπεζες και επενδυτικά κεφάλαια να μεταφέρουν δραστηριότητες και θέσεις εργασίας στην Φρανκφούρτη και το Παρίσι».

Οι ΗΠΑ συζητούν

Στις ΗΠΑ, το Συμβούλιο Εποπτείας της Οικονομικής Σταθερότητας, δηλαδή οι επικεφαλής των χρηματοπιστωτικών ρυθμιστικών οργανισμών στις Ηνωμένες Πολιτείες και ο υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιού, συζήτησαν χθες το επικείμενο δημοψήφισμα.
Στην προγραμματισμένη συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών, σύμφωνα με δήλωση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, συζητήθηκαν οι «πρόσφατες εξελίξεις της αγοράς, καθώς και την πιθανότητα της απόσχισης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τα θέματα που τους απασχόλησαν, ήταν οι πιθανοί κίνδυνοι για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας, η πρόληψη κινδύνων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κρίση του μεγέθους της κατάρρευσης του 2007-2009, αλλά τις «σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις» που θα μπορούσαν να προκύψουν για την προοπτική της αμερικανικής οικονομίας.

Ιρλανδία: Κρίσιμη για το Δουβλίνο η παραμονή

Πολύ σημαντικό είναι για την Ιρλανδία η Βρετανία να διατηρήσει την πρόσβασή της στην ευρωπαϊκή ενιαία αγορά ακόμη και στην περίπτωση που οι ψηφοφόροι στη χώρα αυτή ταχθούν υπέρ της αποχώρησης από την Ε.Ε., υποστήριξε ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν.
Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ έχει διαμηνύσει ότι η Βρετανία θα χάσει την πλήρη πρόσβαση στην ενιαία αγορά εάν επιλέξει την αποχώρησή της από την Ένωση.
Βρετανός ιχθυοπώληςΟ Ντέιβ Κρόσμπι, που πουλά ψάρια σε κεντρική λονδρέζικη αγορά, γελά με την καρδιά του | AP Photo/Frank Augstein
«Νομίζω ότι αυτό θα ήταν πολύ σημαντικό για την Ιρλανδία», είπε ο Νούναν, εξηγώντας ότι η Βρετανία «είναι ο σημαντικότερος πελάτης μας».
Σε δηλώσεις του στο δημόσιο ιρλανδικό τηλεοπτικό δίκτυο RTÉ, ο Μάικλ Νούναν τόνισε ότι «στις όποιες διαπραγματεύσεις γίνουν μετά το ενδεχόμενο Brexit, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε το Ηνωμένο Βασίλειο διότι είναι ο πιο κοντινός μας γείτονας και ο πιο σημαντικός μας πελάτης».
Πάντως ο Νούναν πρόσθεσε ότι αισιοδοξεί διότι περιμένει πως οι Βρετανοί θα ψηφίσουν υπέρ της παραμονής του ΗΒ στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πηγή www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ