Ο τρόμος επέστρεψε στη Γαλλία-Δεκάδες νεκροί στη Νίκαια

Ασθενοφόρα σπεύδουν στην περιοχή | BFMTV via AP

Φορτηγό όχημα έπεσε πάνω σε ένα πλήθος ανθρώπων στη Νίκαια, στη νότια Γαλλία, σκορπίζοντας το θάνατο. 
Σύμφωνα με την εισαγγελία της Νίκαιας, την οποία επικαλέστηκε το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο i-Télé, οι νεκροί είναι τουλάχιστον 80 και υπάρχουν και 150 τραυματίες.
              
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος βρισκόταν στην Αβινιόν, επέστρεψε εσπευσμένα στο Παρίσι, μετέβη στο υπουργείο Εσωτερικών και θα συντονίσει την ομάδα που συστάθηκε για την αντιμετώπιση της κρίσης, ανέφερε πηγή στο περιβάλλον του.
«Ο πρόεδρος συνομίλησε με τον (γάλλο πρωθυπουργό) Μανουέλ Βαλς και τον (γάλλο υπουργό Εσωτερικών) Μπερνάρ Καζνέβ», ανέφερε η πηγή που πρόσκειται στη γαλλική προεδρία.

Η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, θα παραταθεί κατά τρεις μήνες

Ο Φρανσουά Ολάντ δήλωσε, στο τηλεοπτικό διάγγελμα που απηύθυνε προς τον γαλλικό τόνισε πως δεν χωράει αμφιβολία ότι επρόκειτο για μια ενέργεια «τρομοκρατικού χαρακτήρα». Συμπλήρωσε ότι τουλάχιστον 20 από τους δεκάδες τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση και καταδίκασε την «τερατώδη» επίθεση.
Τονίζοντας ότι «πρέπει να κάνουμε τα πάντα εντός των δυνάμεών μας για να πολεμήσουμε την μάστιγα της τρομοκρατίας», ο Ολάντ δήλωσε πως αποφάσισε κατόπιν των διαβουλεύσεων που είχε με τον πρωθυπουργό του Μανουέλ Βαλς, τον υπουργό Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ και τον υπουργό Άμυνας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν οι επιπλέον 10.000 άνδρες του στρατού που έχουν κινητοποιηθεί και αναπτυχθεί στο εσωτερικό της χώρας να παραμείνουν στις γαλλικές πόλεις, καθώς επίσης η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης να παραταθεί για άλλους τρεις μήνες από την 26η Ιουλίου και πέρα.
«Αποφάσισα ότι η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, η οποία θα τερματιζόταν την 26η Ιουλίου, θα παραταθεί κατά τρεις μήνες. Ένα σχέδιο νόμου (που θα προβλέπει αυτό το μέτρο) θα υποβληθεί στο Κοινοβούλιο ως την επόμενη εβδομάδα», είπε ο Ολάντ.
Νίκαια-Γαλλία
Ο οδηγός του φορτηγού που επιτέθηκε σε πεζούς στη Νίκαια της Γαλλίας είναι νεκρός σύμφωνα με το Γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών. Πυροβολήθηκε από αστυνομικούς. 
Ο πρόεδρος της τοπικής περιφέρειας, Κριστιάν Εστροσί, αποκάλυψε πως βρέθηκαν όπλα και χειροβομβίδες στο φορτηγό, μετέδωσε το Associated Press.
Άγνωστα παραμένουν τα κίνητρα του δράστη.
What Happened in the Truck Attack in Nice, France
http://nyti.ms/29BZBgp 










Η τραγωδία εκτυλίχθηκε στη λεωφόρο Προμενάντ ντεζ Ανγκλέ, σε μια περιοχή εξαιρετικά δημοφιλή στους τουρίστες αλλά και στους ντόπιους, το βράδυ της εθνικής εορτής της 14ης Ιουλίου (Ημέρα της Βαστίλης).
Αξιωματούχοι του FBI λενε οτι είχαν ενημέρωσει τα ευρωπαϊκά
 κράτη για τον κίνδυνο τέτοιας φύσεως επιθέσεων @ALPHA_TV

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ειδοποιήθηκε για την πολύνεκρη επίθεση στη Νίκαια, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
«Καταδικάζω με τον πιο απερίφραστο τρόπο αυτό που, όπως φαίνεται, πρόκειται για μια τραγική τρομοκρατική επίθεση», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία με την οποία προτρέπει τους υπηκόους του Ηνωμένου Βασιλείου που βρίσκονται στην περιοχή να ακολουθούν τις οδηγίες των γαλλικών αρχών.  

                               

[Λίγα λεπτά μετά την ξέφρενη πορεία του φορτηγού που σκόρπισε τον θάνατο στη Νίκαια, δεκάδες πολίτες έτρεξαν μακριά από το δρόμο].
Πηγή www.efsyn.gr


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ