Ο Σόιμπλε κατά της λιτότητας, αλλά όχι στην Ελλάδα!

Βόλφγκανγκ ΣόιμπλεΣόιμπλε, ο υπουργός Οικονομικών που «μετράει» περισσότερο από τους άλλους | AP Photo/Jose Luis Magana

Με παρέμβαση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών η Κομισιόν έδωσε συγχωροχάρτι σε Ισπανία και Πορτογαλία για τις δημοσιονομικές παρεκκλίσεις τους και -παρά τα όσα προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας- τα πρόστιμα στις χώρες της Ιβηρικής έμειναν στα λόγια.
Σύμφωνα με τη «Handelsblatt», που επικαλείται υψηλόβαθμο διπλωμάτη της Ε.Ε., διάφοροι επίτροποι, μεταξύ των οποίων ο Γερμανός Γκίντερ Έτινγκερ, έλαβαν τηλεφώνημα από τον Σόιμπλε, που φρόντισε να προλάβει την επιβολή κυρώσεων.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έκανε μερικά τηλεφωνήματα από κοινού με τον Ισπανό(!) ομόλογό του, Ντε Γκουίντος, από την Κίνα, όπου γινόταν η σύνοδος κορυφής των G-20.
Προφανώς τον Σόιμπλε τον ενδιαφέρει να στηρίξει την παλαιά και νυν χριστιανοδημοκρατική κυβέρνηση της Μαδρίτης, σχολιάζει η «Handelsblatt» και προσθέτει πως αποτέλεσμα της παρέμβασης Σόιμπλε ήταν να ταχθούν τελικά την Τετάρτη μόνο τέσσερις επίτροποι υπέρ των κυρώσεων.
Την ίδια εξήγηση δίνει και το Politico, που βλέπει πίσω από την κίνηση Σόιμπλε στήριξη στον πολιτικό σύμμαχό του, Μαριάνο Ραχόι.
Την ώρα που ακόμα και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, είχε αλλάξει σκεπτικό και παρότρυνε τους συναδέλφους του να ταχθούν υπέρ τής επιβολής προστίμων προκειμένου να ενισχυθεί η αξιοπιστία των Βρυξελλών, «η σωτηρία για τις χώρες της Ιβηρικής ήρθε από μια απίθανη πηγή, τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε».
O Σόιμπλε, λάβρος κατά της σπατάλης των χωρών του νότου, προέβη σε μια συντονισμένη εκστρατεία της τελευταίας στιγμής προκειμένου να σταματήσει τις κυρώσεις.
Με τηλεφωνήματα και προσωπικές επαφές κυρίως από το δικό του κεντροδεξιό μπλοκ, κατάφερε να ακυρώσει τα επαπειλούμενα πρόστιμα, κάνοντας αξιωματούχο της Ε.Ε. να δηλώσει: «Κάτι συνέβη εν μια νυκτί».
Σύμφωνα με αξιωματούχο που ήταν κοντά στις συνομιλίες, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είχε ήδη ενημερώσει τους πρωθυπουργούς Ισπανίας και Πορτογαλίας, Μαριάνο Ραχόι και Αντόνιο Κόστα, για τη... χαλαρή στάση Σόιμπλε.
Κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής των G20 το περασμένο Σαββατοκύριακο «και οι δύο ήξεραν ότι επιθυμία του Βερολίνου ήταν να μην επιβληθούν κυρώσεις», πρόσθεσε ο ίδιος.
Η αλλαγή της στάσης του Σόιμπλε, του υπουργού Οικονομικών που «μετράει» περισσότερο από τους άλλους, έρχεται την ώρα που τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. καλούνται να συμμορφώνονται με τους κανόνες διατηρώντας τους προϋπολογισμούς τους σε τάξη.
Είναι χαρακτηριστικό ότι με τις ευλογίες Σόιμπλε η Ελλάδα κλήθηκε και υπέγραψε προληπτικά μηχανισμό επιβολής μέτρων (ο περιβόητος «κόφτης») σε περίπτωση που δεν πιάσει τους στόχους του 2018!
Μαριάνο Ραχόι, Ζαν-Κλοντ ΓιούνκερΜαριάνο Ραχόι, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ | AP Photo/Geert Vanden Wijngaert
Ποιες πολιτικές σκοπιμότητες κρύβει η στάση του «νούμερο 2» στη γερμανική κυβέρνηση;
Το Politico απαντά ότι κατά κύριο λόγο ο Σόιμπλε δεν ήθελε να βλάψει τον Μαριάνο Ραχόι, την ώρα που ο τελευταίος προσπαθεί να σχηματίσει κυβέρνηση.
Με τη Γαλλία και την Ιταλία να βρίσκονται στα χέρια της Κεντροαριστεράς, το Βερολίνο επιθυμεί συντηρητικό ηγέτη στην τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης και γι' αυτό στη σύνοδο των G20 έκανε λόγο για «πολιτική σταθερότητα» στην νοτιοδυτική Ευρώπη.
Και, ως γνωστόν, μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά: η κεντροαριστερή κυβέρνηση της Πορτογαλίας επωφελήθηκε από την ευνοϊκή στάση απέναντι στην Ισπανία και γλίτωσε τις κυρώσεις.
Στην πραγματικότητα, σταματώντας τις κυρώσεις ο Σόιμπλε υπονόμευσε την αξιοπιστία του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, για τη διαμόρφωση του οποίου έδωσε αγώνα.
«Δεν πρέπει να είμαστε πιο καθολικοί από τον Πάπα, αλλά πρέπει να ξέρουμε ότι ο Πάπας μηδενικά πρόστιμα ήθελε», φέρεται να σχολίασε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο λόγος Σόιμπλε μετράει στην ευρωζώνη όσο ο λόγος του Πάπα στο Βατικανό.
Πηγή www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Παφίλης στη Βουλή: «Ο Λασκαρίδης σας *** πατόκορφα» (βίντεο)