Τετάρτη, 6 Ιουλίου 2016

Νέες επενδύσεις υπόσχονται οι Κινέζοι
Με τον πρόεδρο της Cosco, Χου Λιρόνγκ, συναντήθηκε σήμερα στην έδρα της εταιρείας στη Σανγκάη ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.
Προτεραιότητα του κινεζικού κολοσσού -όπως είπε ο πρόεδρός του- είναι οι μεγάλες επενδύσεις στον τομέα της κρουαζιέρας στο λιμάνι του Πειραιά, καθώς ήδη η Cosco έχει επαφές με μεγάλες διεθνείς εταιρείες κρουαζιέρας που δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον να κάνουν το λιμάνι του Πειραιά βάση τους.
Στο πλαίσιο αυτό -πρόσθεσε ο ίδιος- θα γίνει αναβάθμιση και επέκταση του λιμανιού ώστε να δέχεται και το μεγαλύτερο κρουαζιερόπλοιο του κόσμου με 4.000 επιβάτες.
Στόχος είναι να αυξηθεί στα 3 εκατομμύρια ο αριθμός των τουριστών κρουαζιέρας στην Ελλάδα και η επένδυση αυτή έχει προϋπολογισμό 200 εκατ. ευρώ.
Δεύτερη προτεραιότητα της Cosco είναι η αναβάθμιση των υποδομών του λιμανού στην πρώτη προβλήτα για τη διακίνηση των εμποροκιβωτίων.
Με την επένδυση αυτή, ανέφερε ο Χου Λιρόνγκ, θα μπορούν στην προβλήτα να αποθηκευτούν 7 εκατ. κοντέινερ και στο μέλλον 10 εκατ. Αυτό σημαίνει οτι ο Πειραιάς θα γίνει το μεγαλύτερο λιμάνι κοντέινερ στη Μεσόγειο.
Επίσης, θα γίνουν επενδύσεις 200 εκατ. ευρώ στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη και πάρκινγκ οχημάτων όπου θα μπορούν να σταθμεύουν 20.000 οχήματα.
Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την ικανοποίησή του για το επενδυτικό πρόγραμμα της Cosco και τόνισε πως πρόκειται για έναν σημαντικό σταθμό στις σχέσεις των δύο χωρών.
«Οι σχέσεις των δύο χωρών ανεβαίνουν επίπεδο. Περνάμε σε ένα νέο επίπεδο μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας με την Cosco. Τα στρατηγικά σχέδια Ελλάδας και Κίνας συμπίπτουν», είπε.
Η Ελλάδα, ως πρώτος σταθμός στην Ε.Ε. του κινεζικού δρόμου, μπορεί να μετατραπεί σε μια γέφυρα ανάμεσα στην Κίνα και τον δυτικό κόσμο, ανάμεσα στην Ασία και την Ευρώπη, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Και ανέφερε ως παράδειγμα το Θριάσιο, όπου μπορεί να γίνει logistic center μαζί με μια γραμμή συναρμολόγησης προϊόντων.
Ιδιαίτερη σημασία έδωσε ο κ. Τσίπρας και στον ναυπηγοεπισκευαστικό κλάδο. «Τα ελληνικά ναυπηγεία έχουν υψηλή τεχνογνωσία ανθρώπινου δυναμικού και θα μπορούσαν να προσελκύσουν κινεζικά πλοία για ναυπηγοεπισκευή. Θα ήταν σημαντικό επίσης τα κινεζικά ναυπηγεία να περιλάβουν και τα ελληνικά προϊόντα στις λίστες εξοπλισμού», είπε.
Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η Cosco θα συμμορφωθεί πλήρως με την ελληνική νομοθεσία ώστε οι εργαζόμενοι να είναι ικανοποιημένοι. 
Υπενθυμίζεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας κατά την παραμονή του στη Σανγκάη συναντήθηκε, επίσης, με τον πρόεδρο της εταιρείας ηλεκτρονικού λιανικού εμπορίου Alibaba, τον πρόεδρο του κέντρου έρευνας και ανάπτυξης ΖΤΕ, τον πρόεδρο της επενδυτικής εταιρείας Fosun και άλλους Κινέζους επιχειρηματίες
Πριν από την αναχώρησή του ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί και με τον δήμαρχο Σανγκάης, Γιανγκ Ξιονγκ, και θα επισκεφθεί το μουσείο της πόλης.
Η Σανγκάη είναι η μεγαλύτερη πόλη και λιμάνι της Κίνας. Θεωρείται κύριος φορέας της σύγχρονης οικονομίας της χώρας, καθώς επίσης και ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά, εμπορικά, οικονομικά και βιομηχανικά της κέντρα.
Πηγή www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου