Οι δελφίνοι και το Brexit

«Παζάρια» και υποσχέσεις για τον χρόνο αποχώρησης από την ΕΕ | (AP Photo/Matt Dunham, File)
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται, πλέον, οι διαδικασίες διαδοχής του Ντέβιντ Κάμερον στο κόμμα των Τόρις με τους υποψήφιους να βάζουν το ζήτημα του Brexit στην κορυφή της ατζέντας. Υποσχέσεις εκατέρωθεν για γρήγορη ή πιο... χαλαρή διαδικασία αποχώρησης πάντα στο όνομα των αποφάσεων του βρετανικού λαού.
Η Τερέζα Μέι, φαβορί να αναλάβει την πρωθυπουργία και την ηγεσία των Συντηρητικών, δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να ενεργοποιήσει το περιβόητο άρθρο 50 μέσα στο 2016.
«Αυτό που είναι σημαντικό, είναι να το πράξουμε αυτό την κατάλληλη στιγμή, προκειμένου να επιτύχουμε την κατάλληλη συμφωνία για τη Βρετανία» δήλωσε η Μέι στην τηλεόραση ITV, επαναλαμβάνοντας ότι δε θα ενεργοποιήσει το Άρθρο 50, μέσα στο 2016. 
Η Μέι, που υποστήριξε την προεκλογική εκστρατεία της παραμονής στην ΕΕ, πριν από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, αναφέρθηκε στο δυνατό μήνυμα που έστειλαν όσοι ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης, αναφορικά με τη μετανάστευση. Η ίδια, υποστήριξε ότι η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να εργαστεί ώστε η μετανάστευση προς τη Βρετανία να μειωθεί σε βιώσιμα επίπεδα.
Ο απερχόμενος πρωθυπουργός, πάντως, έχει ήδη δηλώσει πως όποιος τον διαδεχτεί στην πρωθυπουργία θα πρέπει ν' αποφασίσει πότε θα ενεργοποιήσει το Άρθρο 50, το επίσημο βήμα από πλευράς της Βρετανίας, προκειμένου ν' αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για την αποχώρησή της από την ΕΕ.
Από την πλευρά της η Αντρέα Λίντσομ, μια από τους πέντε υποψηφίους στην κούρσα διαδοχής, δεσμεύεται πως, εφόσον γίνει πρωθυπουργός, θα δράσει άμεσα για να ενεργοποιήσει τη διαδικασία διαπραγμάτευσης των όρων αποχώρησης.
Σε ερώτηση για το πότε ακριβώς θα ενεργοποιήσει το Άρθρο 50, που θα ξεκινήσει επίσημα τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, η Λίντσομ αρνήθηκε να δημοσιοποιήσει ένα ακριβές χρονοδιάγραμμα, αλλά πρόσθεσε ότι κατά την άποψή της, θα πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό.
«Πρέπει να προχωρήσουμε με αυτό, πρέπει ν' αξιοποιήσουμε την ευκαιρία» δήλωσε η ίδια στο BBC. «Έτσι θα δρομολογήσουμε τη σταθερότητα στις επιχειρήσεις. Θα πούμε στον κόσμο ότι είμαστε ανοιχτοί για νέα επιχειρηματικά σχέδια. Ας προσπαθήσουμε να υπογράψουμε μερικές συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου, το συντομότερο δυνατό. Πρέπει να προχωρήσουμε και να κάνουμε πρόοδο» τόνισε η ίδια.
Σημειωτέον ότι και ο Μάικλ Γκόουβ, μετά την υποψηφιότητα-έκπληξη που υπέβαλε θέτοντας εκτός κούρσας τον Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε ότι δεν βιάζεται να ενεργοποιήσει τη διαδικασία εξόδου από την ΕΕ προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί μέσα στο 2016.
Τα μηνύματα, πάντως, από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης παραμένουν απαράλλαχτα, με τον Ρόμπερτ Φίκο, πρωθυπουργό της Σλοβακίας να δηλώνει ότι οι Βρετανοί πολιτικοί πρέπει να σεβαστούν τη βούληση του βρετανικού λαού.
Ο προεδρεύων της ΕΕ για το επόμενο εξάμηνο δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορώ να φανταστών Βρετανούς πολιτικούς, οι οποίοι θα ενεργήσουν κατά του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ».

Πηγή www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ