Χρήστος ΚατσώτηςΕίναι εφαρμόσιμη η πρόταση του κόμματος στο πλαίσιο του καπιταλισμού; | Eurokinissi-ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Στην έντυπη έκδοση της ΕΦ.ΣΥΝ, στο φύλλο της Τρίτης 12 Ιουλίου, υπό τον τίτλο «Προπαγάνδα», δημοσιεύτηκε με αρχικά μου (Γ.Π.) το παρακάτω σχόλιό: «Συζητήθηκε, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, πρόταση νόμου του ΚΚΕ που προβλέπει τη ''δραστική μείωση των χρεών των λαϊκών οικογενειών προς τις τράπεζες και τη μετάθεση του βάρους της κρίσης στους τραπεζικούς ομίλους''. Παρουσιάζοντας την πρόταση ο εισηγητής του κόμματος, Χρήστος Κατσώτης, ανάμεσα σε άλλα είπε: ''Η πρόταση νόμου που καταθέτει το ΚΚΕ... δεν είναι ρεαλιστική για το κεφάλαιο, τις τράπεζες και για όσους διαχειρίζονται τις ανάγκες τους''.
Δηλαδή δεν είναι εφαρμόσιμη όσο υπάρχει καπιταλισμός. Αλλά τότε γιατί το ΚΚΕ καταθέτει μια πρόταση που δεν μπορεί να εφαρμοστεί σήμερα παρά μόνο στον σοσιαλισμό; Για προπαγανδιστικούς λόγους; Μπορεί να μετατρέπονται σε προπαγάνδα ο πόνος και η απόγνωση των λαϊκών οικογενειών; Κι ένα, ακόμη, ερώτημα: Όταν θα είναι δυνατή η εφαρμογή της πρότασης, θα υπάρχουν τραπεζικοί όμιλοι για να μετατεθεί το βάρος της κρίσης σε αυτούς;»
Μία ημέρα μετά (Τετάρτη 13/7), υπό τον τίτλο «Ρεαλιστική για ποιον;», ο Ριζοσπάστης μου απάντησε με δικό του σχόλιο.
Το παραθέτω ολόκληρο: «Η πρόταση νόμου που κατέθεσε το ΚΚΕ για τη δραστική μείωση των χρεών των λαϊκών οικογενειών προς τις τράπεζες και τη μετάθεση του βάρους της κρίσης στους τραπεζικούς ομίλους είναι μια ρεαλιστική πρόταση, γιατί ανταποκρίνεται στις αγωνίες και τις ανυπέρβλητες δυσκολίες της λαϊκής οικογένειας, γιατί υπηρετεί τις ανάγκες της. Αυτήν την κρυστάλλινη θέση διατύπωσε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Τι κατάλαβε απ' αυτήν την τοποθέτηση ένας από τους σχολιογράφους της ''Εφημερίδας των Συντακτών''; ''Δηλαδή δεν είναι εφαρμόσιμη όσο υπάρχει καπιταλισμός''. Και πάνω σ' αυτό το λογικό άλμα προσπαθεί να χτίσει τη συκοφαντία ότι το ΚΚΕ κατέθεσε την πρόταση για προπαγανδιστικούς λόγους και γιατί παίζει με τον πόνο των λαϊκών οικογενειών! Καταλαβαίνουμε την ανάγκη ορισμένων να στηρίξουν με κάθε τρόπο αυτό το σύστημα και κατά συνέπεια την καταφυγή τους στον αντικομουνισμό. Όμως, δεν πρωτοτυπούν, παπαγαλίζουν με άλλα λόγια όσα ήδη έχει δηλώσει ο αρμόδιος υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ο Γ. Σταθάκης, που, απαντώντας στην πρόταση του ΚΚΕ, είπε ευθέως ότι δεν είναι εφικτή γιατί μεταφέρει το κόστος στις τράπεζες! Η πρόταση του ΚΚΕ δεν είναι ρεαλιστική για όσους δεν θέλουν να αμφισβητήσουν το κεφάλαιο και την κυριαρχία του, είναι όμως ρεαλιστικότατη για τις ανάγκες και τα συμφέροντα των εργαζομένων.
Το πρώτο που υπονοεί ο Ριζοσπάστης- αλλά δεν τολμάει να το πει ευθέως- είναι ότι διαστρεβλώνω τα λεγόμενα, στη Βουλή, του Χρ. Κατσιώτη.
Θα τα ξαναπαραθέσω όπως είναι δημοσιευμένα στον 902.gr: «Η πρόταση νόμου που καταθέτει το ΚΚΕ είναι ρεαλιστική, γιατί ανταποκρίνεται στις αγωνίες, στις ανυπέρβλητες δυσκολίες της λαϊκής οικογένειας, γιατί υπηρετεί τις ανάγκες της. Δεν είναι ρεαλιστική για το κεφάλαιο, τις τράπεζες και για όσους διαχειρίζονται τις ανάγκες τους, για όσους θέλουν να προστατέψουν, να σώσουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα, θυσιάζοντας τα υπερχρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά, τους επαγγελματίες και τους φτωχούς αγροτοκτηνοτρόφους».
Τι συμπέρασμα βγαίνει από αυτή την τοποθέτηση του Βουλευτή του ΚΚΕ. Είναι εφαρμόσιμη η πρόταση του κόμματος στο πλαίσιο του καπιταλισμού;
Θα το θέσω ακόμη πιο συγκεκριμένα: Με την χώρα εντός της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης, με την ΕΚΤ να ελέγχει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα πλήρως και με αυτό το τραπεζικό σύστημα έτσι όπως λειτουργεί στη χώρα μας, η πρόταση νόμου του ΚΚΕ μπορεί να εφαρμοστεί; Αν δεν μπορεί να εφαρμοστεί που βρίσκεται το δικό μου λογικό άλμα που το διαπιστώνω; Προσθέτω, επίσης, για να έχει ο αναγνώστης ολόκληρη την εικόνα πως το ΚΚΕ συνδέει την έξοδο από την ΕΕ και την ευρωζώνη με την σοσιαλιστική επανάσταση και- σύμφωνα με όσα είπε ο Δ. Κουτσούμπας στις 23 Ιουλίου 2015 στη Σύρο- είναι κάθετα αντίθετο «με το να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ αυτή τη στιγμή και να επιστρέψει σε ένα εθνικό νόμισμα».
Ο Ριζοσπάστης έχει εύκολες τις κατηγορίες και ισχυρίζεται ότι συκοφαντώ το ΚΚΕ επειδή διαπίστωσα πως η πρότασή του κατατέθηκε για προπαγανδιστικούς λόγους. Για ποιους άλλους λόγους κατατέθηκε, άραγε, από την στιγμή που στο υπάρχον κοινωνικοπολιτικό σύστημα είναι ανεφάρμοστη; Δεν κατατέθηκε για να εξυπηρετήσει την διάδοση και ζύμωση ιδεών, αντιλήψεων απόψεων του ΚΚΕ; Έχει και κάποια άλλη χρησιμότητα που μας διαφεύγει;
Εξίσου εύκολες για την εφημερίδα του ΚΚΕ είναι και οι ύβρεις.
«Καταλαβαίνουμε την ανάγκη ορισμένων να στηρίξουν με κάθε τρόπο αυτό το σύστημα και κατά συνέπεια την καταφυγή τους στον αντικομουνισμό», γράφει. Επειδή έγραψα ότι η πρόταση του ΚΚΕ είναι ανεφάρμοστη εντός καπιταλισμού στηρίζω το σύστημα με κάθε τρόπο και είμαι αντικομμουνιστής.
Πολύ ωραία. Για να στηριχθεί αυτή η κατηγορία, ένα πράγμα χρειάζεται: Να αποδειχτεί ότι αυτό που λέω δεν ισχύει. Να αποδείξει ο Ριζοσπάστης ότι η πρόταση του ΚΚΕ μπορεί να εφαρμοστεί εντός καπιταλισμού. Θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να μάθουμε, ποιοι είναι εκείνοι οι καπιταλιστές και οι τραπεζίτες, στην Ελλάδα, που θα μπορούσαν να εφαρμόσουν αυτή την πρόταση, παρόλο που το ίδιο το ΚΚΕ παραδέχεται πως δεν είναι ρεαλιστική για τα συμφέροντά τους.

Υ.Γ. Ο Ριζοσπάστης ισχυρίζεται πως η δική μου κριτική στην πρότασή του ΚΚΕ είναι ίδια με του υπουργού Γ. Σταθάκη. Παπαγαλίζω λέει, « όσα ήδη έχει δηλώσει ο αρμόδιος υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ο Γ. Σταθάκης».
Μια ματιά φυσικά να ρίξει κάποιος στα όσα ο 902.gr αναφέρει ως ομιλία του υπουργού θα διαπιστώσει πως εκεί στον Περισσό- εκτός των προαναφερομένων- έχουν εύκολο και το ψέμα.
Να ευχηθώ «και εις ανώτερα» δεν μπορώ. Η πορεία είναι προς τα κάτω...
Πηγή www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ