«H Ελλάδα έχει στόχο την εθνική της αναγέννηση»

Αλέξης ΤσίπραςΣτην τελετή της πανηγυρικής υποδοχής, μπροστά από το Λαϊκό Κογκρέσο, στην πλατεία Τιέν Αν Μεν έγινε η ανάκρουση των δύο εθνικών ύμνων | ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σε πολύ φιλικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον ομόλογό του Λι Κετσιάνγκ, στο Πεκίνο, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.
Ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ τόνισε ότι οι σχέσεις Ελλάδας- Κίνας είναι εντελώς ειλικρινείς και ότι οι κινεζικές επιχειρήσεις βλέπουν θετικά την επενδυτική αγορά της Ελλάδας. «Η Κίνα θα βοηθήσει την Ελλάδα να γίνει πιο δυνατή σε μια δυνατή Ευρώπη», είπε.
Μήνυμα στις διεθνείς αγορές έστειλε Έλληνας πρωθυπουργός λέγοντας «η Ελλάδα εισέρχεται οριστικά σε μια νέα φάση» μιλώντας στο φόρουμ Ελλήνων και Κινέζων επιχειρηματιών.
«Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα», είπε για να προσθέσει ότι η συμφωνία που επετεύχθη πρόσφατα βοηθάει τη χώρα να σταθεί στα πόδια της. «Και το κλείσιμο της αξιολόγησης επικυρώνει αυτή την προσπάθεια».
Με τον νέο αναπτυξιακό νόμο είπε ο ίδιος δημιουργούνται σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες χαμηλού ρίσκου στην Ελλάδα. «Επιδιώκουμε ένα επενδυτικό σοκ δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων για να χτυπήσουμε την αποεπένδυση και να αντιμετωπίσουμε την ανεργία», ανέφερε.
Επανέλαβε ότι η συμφωνία με την Cosco είναι αμοιβαία επωφελείς και προσέθεσε ότι με την Κίνα είμαστε στρατηγικοί εταίροι και όχι απλώς ευκαιριακοί συναλλασσόμενοι. Η Κίνα, προσέθεσε μπορεί να υπολογίζει στην ψυχή της Μεσογείου, την Ελλάδα.
Νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Λαϊκού Κογκρέσου, Γιανγκ Ντεγιάνγκ και επανέλαβε ότι η σχέση Ελλάδας-Κίνας είναι στρατηγικής σημασίας.
«Η σχέση μας με την Κίνα είναι ένα ποδήλατο. Η μία ρόδα είναι η οικονομική συνεργασία και η άλλη, η συνεργασία στον πολιτισμό και την παιδεία» υπογράμμισε αναφερόμενος στις σχέσεις των δύο χωρών, για να προσθέσει: «Εμείς είμαστε οι ποδηλάτες που θα αναπτύξουμε τις δύο χώρες μας».
Οι σχέσεις της Ελλάδας με την Κίνα αναπτύσσονται σε αμοιβαία επωφελή βάση. Η Κίνα έχει ως στρατηγικό στόχο την πολιτική της «μίας ζώνης, ενός δρόμου», η Ελλάδα έχει ως στόχο την ανάπτυξη της σε όλους τους τομείς.
Η Κίνα έχει θέσει ως στρατηγικό στόχο την αναζωογόνησή της και από την πλευρά της, η Ελλάδα έχει στόχο την εθνική της αναγέννηση έως το 2021.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Λαϊκού Κογκρέσου τόνισε ότι η Κίνα είναι η κοιτίδα του ανατολικού πολιτισμού και η Ελλάδα του δυτικού, για να συμπληρώσει ότι στα 44 χρόνια που έχουν καθιδρυθεί οι σχέσεις των δύο χωρών, προχωρούν ιδιαίτερα δυναμικά.
Ο κ. Ντεγιάνγκ εξέφρασε τη χαρά του για το γεγονός ότι Ελλάδα πέρασε με θετικό τρόπο τη φάση της αξιολόγησης, ενώ πρόσθεσε ότι θα επιδιώξει για γίνει συνάντηση των προέδρων των δύο κοινοβουλευτικών σωμάτων, Ελλάδας και Κίνας.
Διευρυμένες θα είναι οι διαβουλεύσεις των κυβερνητικών αντιπροσωπειών των δύο χωρών, ενώ θα υπογραφούν διμερείς συμφωνίες. Τα μνημόνια συνεργασίας θα αφορούν στην εκπαίδευση, την έρευνα, την τεχνολογία και τον πολιτισμό.
Την Τρίτη το πρόγραμμα του πρωθυπουργού περιλαμβάνει επίσκεψη στην Απαγορευμένη Πόλη του Πεκίνου, τελετή κατάθεσης στεφάνου στο Μνημείο των Ηρώων του Λαού στην Πλατεία Τιεν Αν Μεν και συνάντηση με τον πρόεδρο της Λ.Δ. της Κίνας Ξι Γινπίνγκ.
Πηγή www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ