Υπόθεση Siemens: Μπαλάκι ευθυνών για τη διακοπή της δίκης


Αλ. Τσίπρας - Ξ. ΔημητρίουΣυνάντηση του πρωθυπουργού με τη νέα Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου | EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
Ερωτήματα που χρήζουν απαντήσεως την ώρα που ο κίνδυνος παραγραφής κάποιων αδικημάτων στην υπόθεση Simens, είναι ορατός.

Διερεύνηση για το ποιος ευθύνεται για την εμπλοκή στη συνέχιση της δίκης

«Η ευθύνη για την εμπλοκή στη συνέχιση της δίκης για την υπόθεση Siemens θα πρέπει να αναζητηθεί στην Εισαγγελία Εφετών», τονίζουν πηγές της κυβέρνησης, και καταγγέλλουν «συστηματική προσπάθεια», όχι μόνο για να παρακωλυθεί -όπως σημειώνουν- η υπόθεση της Siemens και να οδηγηθεί σε παραγραφή, αλλά και να ενοχοποιηθεί η κυβέρνηση.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στη συνάντηση που είχε την Τετάρτη στο Μέγαρο Μαξίμου η νέα Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένια Δημητρίου, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον ενημέρωσε ό,τι έχει ξεκινήσει διερεύνηση για το ποιος ευθύνεται για την εμπλοκή στη συνέχιση της δίκης.
Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγο, διέταξε τη διενέργεια άμεσης πειθαρχικής προκαταρκτικής εξέτασης. «Παρακαλούμε να διενεργήσετε άμεσα πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση», αναφέρει στην έγγραφη παραγγελία της η κ. Δημητρίου, ενώ την έρευνα ανέθεσε στην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Άννα Ζαϊρη.
Στο μεταξύ πηγές διατυπώνουν την εντύπωση που τους προξενεί το γεγονός, όπως λένε, ότι από χτες «έχει βγει όλο το παλιό πολιτικό κατεστημένο και κατηγορούν την κυβέρνηση ότι πάει να παραγράψει ευθύνες».
Κυβερνητικές πηγές παραπέμπουν σε υποθέσεις ή περιστατικά του παρελθόντος που ενέπλεκαν στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ με την υπόθεση της Siemens, οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι είναι «τουλάχιστον θράσος» να κατηγορούν την κυβέρνηση η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, στελέχη των οποίων «έχουν κάνει ένα σωρό απροκάλυπτες ενέργειες», είτε στην κατεύθυνση της παρακώλυσης της υπόθεσης και παραγραφής ευθυνών προσώπων, είτε είχαν ευθεία εμπλοκή, όπως τονίζουν.
Συγκεκριμένα, οι πηγές της κυβέρνησης αναφέρονται στη σχέση της κ. Μπακογιάννη με τον Μιχ. Χριστοφοράκο, στη διαφυγή εκείνου και του Χρ. Καραβέλα στο εξωτερικό επί υπουργίας της στο ΥΠΕΞ και στα «μαύρα λεφτά» που, όπως υπενθυμίζουν οι ίδιες πηγές, έχει παραδεχτεί ο κ. Τσουκάτος ότι πήγε από τη Siemens στο ΠΑΣΟΚ.

Κυβερνητική πρωτοβουλία για την άμεση εκδίκαση των υποθέσεων Siemens

O πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε την Τετάρτη με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Νίκο Παρασκευόπουλο από τον οποίο ενημερώθηκε αναλυτικά για τις εξελίξεις στην δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης Siemens.
Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Δικαιοσύνης θα μεταβεί την Πέμπτη στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και θα ζητήσει από την Εισαγγελέα Ξένη Δημητρίου, να παραγγείλει την εκδίκαση των δύο υποθέσεων της Siemens που βρίσκονται στο ακροατήριο (ψηφιοποίηση παροχών του ΟΤΕ και δωροδοκία τέως κυβερνητικών στελεχών), κατ’ απόλυτη προτεραιότητα, όπως προβλέπει το άρθρο 30 παρ. 3 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, για υποθέσεις εξαιρετικής φύσης. 

Στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου το σύνολο της υπηρεσιακής αλληλογραφίας

Κατόπιν σχετικού αιτήματος της προέδρου του Αρείου Πάγου, Βασιλικής Θάνου, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, μετέβη το βράδυ της Τετάρτης στο Μέγαρο του Αρείου Πάγου και ενεχείρισε στην πρόεδρο το σύνολο της υπηρεσιακής αλληλογραφίας μεταξύ της Μεταφραστικής Υπηρεσίας του υπουργείου Εξωτερικών και της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών που αφορά στη μετάφραση του παραπεμπτικού βουλεύματος για την υπόθεση της Siemens

                                    

Το ΥΠΕΞ δε φέρει καμία ευθύνη

Το υπουργείο Εξωτερικών επιμένει ότι δεν φέρει ευθύνη για την επ' αόριστον αναβολή της δίκης, ωστόσο με δηλώσεις του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης τόνισε ότι «με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τίποτα δεν θα παραγραφεί στην υπόθεση της Siemens».
Ο υφυπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι οι μεταφρασμένες στα γερμανικά 1.087 σελίδες του παραπεμπτικού βουλεύματος είχαν σταλεί στην Εισαγγελία από τις 13 Μαΐου και ότι ότι το υπουργείο δεν έχει καμία ευθύνη για την επ’ αόριστον αναβολή της εκδίκασης της υπόθεσης.

Τι λέει η Εισαγγελία Εφετών

Πηγές της Εισαγγελίας Εφετών, αντιδρώντας στις σφοδρές αντεγκλήσεις που έχουν προκληθεί μετά την αναβολή της δίκης, υποστηρίζουν ότι οι κλήσεις επιδόθηκαν «στους κατηγορουμένους χωρίς την ολοκληρωμένη μετάφραση του υπουργείου Εξωτερικών, για να διακόψουμε τον χρόνο των παραγραφών».
Οι επικεφαλής της Εισαγγελίας Εφετών επισημαίνουν πως δεν υπήρξε εμπρόθεσμη παράδοση όλων των αποσπασμάτων του βουλεύματος που ζητήθηκαν από το ΥΠΕΞ πριν αρχίσει η δίκη της Siemens τον Νοέμβριο του 2015, καθώς οι μεταφράσεις παραδόθηκαν τον Μάιο του 2016 ενώ η δίκη είχε αρχίσει, όπως λένε στο Εφετείο.
Επίσης, η Εισαγγελία Εφετών επισημαίνει ότι προχώρησε στον προσδιορισμό της δίκης χωρίς τις μεταφράσεις στη γερμανική και γαλλική, ώστε να προχωρήσει σε επιδόσεις κλήσεων σε δίκη και έτσι να διακόψει τον χρόνο των παραγραφών, καθώς όπως ορίζει ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας, η παραγραφή αναστέλλεται μετά την επίδοση κλήσης ή κλητηρίου θεσπίσματος. 
Κατά την άποψη που φαίνεται να επικράτησε στην Εισαγγελία Εφετών, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων δεν θα δεχόταν τις όποιες ενστάσεις των κατηγορουμένων περί ακυρότητας της επίδοσης. 
Όπως αναφέρουν οι πηγές του Εφετείου, η Εισαγγελία είχε «απόλυτη βεβαιότητα» πως οι ενστάσεις θα απορρίπτονταν καθώς υπήρχε προηγούμενο με δίκη Τούρκων υπηκόων, κατηγορούμενων για υπόθεση τρομοκρατίας, όπου το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων απέρριψε ανάλογες ενστάσεις κρίνοντας πως δεν απαιτείται επίδοση μεταφρασμένου βουλεύματος εφόσον προηγήθηκαν απολογίες στον ανακριτή.

Οι αντιδράσεις των κομμάτων

«Μάλλον το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ θεωρούν ότι οι πολίτες αυτής της χώρας έχουν μνήμη χρυσόψαρου» σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζοντας μια σειρά γεγονότων που προηγήθηκαν επί κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και ο Συνασπισμός παλιότερα, έχουν αγωνιστεί με κάθε μέσο, μέσα κι έξω από τη Βουλή, για το ξεσκέπασμα του “σκανδάλου των σκανδάλων”. Το μόνο που καταφέρνει το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ  με τις καταγγελίες τους για συγκάλυψη από τη σημερινή κυβέρνηση, είναι να αυτογελοιοποιούνται. Κάθε φορά που μιλούν εκτίθενται, κάθε φορά που καταγγέλλουν υπενθυμίζουν τη διαπλοκή και τη διαφθορά τους», καταλήγει η ανακοίνωση της Κουμουνδούρου.  

ΝΔ

Ευθύνες στην κυβέρνηση για το ενδεχόμενο ακύρωσης της δίκης που αφορά τα μαύρα ταμεία της Siemens, αποδίδει η ΝΔ.
Πηγές της λεωφόρου Συγγρού έλεγαν ότι «εάν στο Μαξίμου, θέλουν πραγματικά να μάθουν ποιος ευθύνεται για το σημερινό φιάσκο της μη περαιτέρω διερεύνησης της υπόθεσης αυτής, δεν έχουν παρά να κοιτάξουν τον καθρέφτη». Πρόσθεταν ότι είναι οι ίδιοι που επί 18 ολόκληρους μήνες, δεν προσέφεραν την παραμικρή διοικητική στήριξη στις δικαστικές αρχές για να κάνουν αποτελεσματικά τη δουλειά τους.
Οι ίδιες πηγές τόνιζαν την ανάγκη για πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης που δηλητηριάζει, χρόνια τώρα την πολιτική ζωή της χώρας.

Δημοκρατική Συμπαράταξη

Κυβερνητική αδράνεια στην υπόθεση καταλογίζει εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο βουλευτής, Θόδωρος Παπαθεοδώρου. Ο βουλευτής ανέφερε, ότι, οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες συνεχίζουν να επιδίδονται στο παιγνίδι της αλληλομετάθεσης ευθυνών, αλλά και πως επιχειρούν να εμπλέξουν τη Δικαιοσύνη σε μια προσπάθεια συγκάλυψης της δικής τους ολιγωρίας.
Ζήτησε τέλος, να ενημερωθεί η Βουλή και ο ελληνικός λαός από τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Εξωτερικών, για τους πραγματικούς υπεύθυνους αυτού του φιάσκου, όπως είπε, και τις συνέπειές του στην εξέλιξη της υπόθεσης Siemens.

ΚΚΕ

«Είναι τεράστιες οι ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων, και της σημερινής, γιατί η υπόθεση Siemens έφτασε στο στάδιο της εκδίκασης με μεγάλη καθυστέρηση, η οποία σήμερα δημιουργεί σοβαρό κίνδυνο παραγραφής των αδικημάτων», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης.
«Πέρα από το δικαστικό μέρος της υπόθεσης, οι προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά και η σημερινή, κινούνται στην ίδια κατεύθυνση μη ουσιαστικής διεκδίκησης από τη Γερμανία των αποζημιώσεων, από τις τεράστιες ζημιές που προκάλεσε η δραστηριότητα της Siemens στην Ελλάδα, καθώς και άλλες γερμανικές εταιρείες. Αυτές τις μεγάλες πολιτικές ευθύνες προσπαθούν να κρύψουν σήμερα η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ φορτώνοντας τις ευθύνες ο ένας στον άλλον» προσθέτει στη δήλωσή του ο κ. Παφίλης.

Ένωση Κεντρώων 

Η Ένωση Κεντρώων καλεί την κυβέρνηση, έστω τώρα, μετά την αναβολή που δόθηκε απ' το δικαστήριο για τους ξένους υπηκόους για το σκάνδαλο της Siemens, να ενεργήσει με σπουδή ώστε να παρασχεθεί στην δικαιοσύνη η δυνατότητα να αποφανθεί το συντομότερο δυνατό και να μην παραγραφεί η υπόθεση.

Λαϊκή Ενότητα

Τέλος, το γραφείο Τύπου της Λαϊκής Ενότητας σχολιάζει: «Τα κυκλώματα του Π. Καμμένου, η ντροπή του Δ. Παπαδημούλη, το αίσθημα κατάντιας του Αν. Λοβέρδου, και τα ''άλλα λόγια να αγαπιόμαστε'' του Αδ. Γεωργιάδη κάνουν απλά μπαλάκι τις ευθύνες για την προσπάθεια μεθοδευμένης επ’ αόριστο αναβολής της δίκης της Siemens.
Έτσι το πρώτο σκάνδαλο των μιζών, κινδυνεύει να ακολουθηθεί από ένα δεύτερο, αυτό της ΜΗ διερεύνησης της υπόθεσης.
Το γεγονός ότι από τον ιστότοπο της Βουλής κατέβηκε, με ευθύνη του σημερινού της πρόεδρου, το πόρισμα για τα σκάνδαλα της Siemens, θα έπρεπε να μας είχε προϊδεάσει».
Και καταλήγει: «Περιμένουμε σε λίγο να ακούσουμε και τις γνωστές επικλήσεις, περί της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης και του ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο…».
Πηγή www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Παφίλης στη Βουλή: «Ο Λασκαρίδης σας *** πατόκορφα» (βίντεο)