Ο οδικός χάρτης της κυβέρνησης ώς το 2017

Αλέξης ΤσίπραςΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΦΑΝΗ ΤΡΥΨΑΝΗ


Στην ιεράρχηση των στόχων της κυβέρνησης και στη λήψη κρίσιμων αποφάσεων εν όψει της νέας απαιτητικής πολιτικής σεζόν που εγκαινιάζεται το φθινόπωρο αναμένεται να προχωρήσει ο πρωθυπουργός κατά τις ημέρες της περισυλλογής και της ολιγοήμερης χαλάρωσης που προσφέρει ο Αύγουστος. 
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας πρόκειται να καταστρώσει το αναλυτικό πλάνο των κυβερνητικών προτεραιοτήτων για τους επόμενους μήνες, διατηρώντας σταθερούς τους τρεις κεντρικούς άξονες θεμάτων (κοινωνία και καθημερινότητα-ανάπτυξη και οικονομία-θεσμικά), στους οποίους έχει ήδη καταστήσει σαφές ότι επιθυμεί να δομήσει τη στρατηγική του στο εγχώριο σκηνικό το προσεχές διάστημα. 
Παράλληλα, στον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό του θα ληφθούν σοβαρά υπόψη οι πυκνές εξελίξεις στο ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, με επίκεντρο την επιδίωξη της Αθήνας για αλλαγές υπέρ μιας προοδευτικής ατζέντας και από την άλλη πλευρά, την πεποίθηση ότι η Ελλάδα -παρά τις πολλές αντιξοότητες- αποτελεί μια νησίδα ασφάλειας και σταθερότητας σε μια ευρύτερα ταραγμένη περιοχή. 
Τους παραπάνω σκοπούς εξυπηρετεί η σειρά επαφών που προγραμματίζει να έχει προσεχώς π.χ. στο Παρίσι με Ευρωπαίους Σοσιαλιστές, η Σύνοδος του Νότου κατά της λιτότητας στην Αθήνα, το ταξίδι στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, η επίσκεψη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κατόπιν πρόσκλησης του υπουργού Εξωτερικών της χώρας κ.ά. 

«Σφυγμομέτρηση» 

Ορόσημο στον οδικό χάρτη που έχει κατά νου να εφαρμόσει ο πρωθυπουργός συνιστά η παρουσία του στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης το δεύτερο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου.
Η καθιερωμένη ομιλία που θα εκφωνήσει προς τους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων θα πρέπει να αφήνει ένα ευδιάκριτο κοινωνικό και αναπτυξιακό αποτύπωμα εντός φυσικά μνημονιακού κάδρου, ενώ την ίδια ώρα οι διαδηλώσεις που θα πραγματοποιούν τα εργατικά συνδικάτα θα καταγράψουν τους δείκτες και το μέγεθος της δυσαρέσκειας έναντι της κυβέρνησης. 
Σημείο-σταθμός για την προοπτική του κυβερνητικού σχήματος θεωρείται αναμφισβήτητα το αποτέλεσμα της δεύτερης αξιολόγησης που έχει μενού τα εργασιακά.
Από το μέγαρο Μαξίμου θέλουν τη γρήγορη ολοκλήρωσή της και έχουν οριοθετήσει το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθούν, εκπέμποντας συγκρατημένη αισιοδοξία ότι θα υπάρξει συμφωνία χωρίς να χρειαστούν νέες επώδυνες υποχωρήσεις.
Ως θετικό οιωνό εισπράττουν την ακύρωση της επιβολής κυρώσεων σε Ισπανία και Πορτογαλία για τα ελλείμματά τους, την «κατανόηση» των Βρυξελλών για τις τράπεζες στην Ιταλία που κρέμονται από μια κλωστή για να μην καταρρεύσουν, αλλά και την παραδοχή του ΔΝΤ περί εσφαλμένων εκτιμήσεων. 
Επιπλέον, ευελπιστούν ότι οι δανειστές δεν θα ρισκάρουν να οδηγήσουν τη διαπραγμάτευση σε αδιέξοδο για τους πρόσθετους λόγους που σχετίζονται με την εξαιρετικά ασταθή πανευρωπαϊκή κατάσταση που προκαλεί το Brexit, συν το γεγονός ότι οι επικείμενες -το 2017- κάλπες σε Γερμανία και Γαλλία απαιτούν ηρεμία και όχι αναζωπύρωση μετώπων. 
Πρόκειται εξάλλου για το ίδιο σκεπτικό, για το οποίο η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες με έναν νέο αιφνιδιασμό από τον Αλέξη Τσίπρα δεν φαντάζει ως πολύ πιθανή εκδοχή, αν και η Ν.Δ. τουλάχιστον ρητορικά πιέζει προς μια τέτοια κατεύθυνση, συντηρώντας το κλίμα πόλωσης. Αντιθέτως, ο ανασχηματισμός εκτιμάται ότι είναι μια αρκετά λογική εξέλιξη.
Ομως -πλην απροόπτου- παραπέμπεται για μετά τη διεξαγωγή του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ από τις 13 ώς τις 16 Οκτωβρίου όπου θα επιχειρηθεί να σηματοδοτηθεί η διεύρυνση (και σε πρόσωπα) και κυρίως να υπάρξει αντιστοίχηση της υφιστάμενης κομματικής δομής με τον υπόλοιπο κοινωνικό ιστό. 
Βαρόμετρο για τις προθέσεις των Ευρωπαίων έναντι της Ελλάδας αναμένεται να αποτελέσει η επίσκεψη του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ στην Αθήνα, περίπου στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου.
Σε κάθε περίπτωση, βιαστικά ή διορατικά θα φανεί στη συνέχεια, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έσπευσε, την εβδομάδα που μας πέρασε, να αποκλείσει κατηγορηματικά τη λήψη νέων μέτρων, ενώ αναλόγως καθησυχαστικές είναι οι προβλέψεις για τον «κόφτη», ότι δηλαδή δεν θα ενεργοποιηθεί. 
Στο φάσμα της οικονομίας, διαρκής αγωνία για την κυβέρνηση είναι το χρέος και η πιθανότητα να υπάρξουν καλά μαντάτα για την ελάφρυνσή του, νωρίτερα από το 2018.
Ταυτόχρονα, από τα κορυφαία στοιχήματα για να μη χρειαστεί να γίνουν και πάλι περικοπές είναι η επιτάχυνση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, η προσέλκυση επενδύσεων και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, όπως περιέγραψε ο πρωθυπουργός τον Ιούνιο στην παρουσίαση του σχεδίου για τη δίκαιη ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση στο Μουσείο της Ακρόπολης. 
Σε παράλληλο στάδιο, ο κ. Τσίπρας ενδιαφέρεται εξίσου για την έγκαιρη δρομολόγηση ή οριστικοποίηση παρεμβάσεων που εντάσσονται στη σφαίρα των κυβερνητικών εξαγγελιών για την εμπέδωση ενός κράτους δικαίου, με ενίσχυση της δημοκρατικής συμμετοχής και πάταξη των εστιών διαφθοράς και διαπλοκής.
Στην κατεύθυνση αυτή, η επιτυχής, αδιάβλητη και εντός χρονοδιαγραμμάτων πλήρωση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες θα κριθεί ως σπουδαία πολιτική νίκη και δικαίωση για την κυβέρνηση.
Στην ίδια κατηγορία πρωτοβουλιών περιλαμβάνεται το άνοιγμα του κεφαλαίου που αφορά τη συνταγματική αναθεώρηση.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, μέχρι τον επόμενο μήνα θα έχει συγκροτηθεί η ειδική επιτροπή από συνταγματολόγους και προσωπικότητες της ευρύτερης δημόσιας ζωής που θα προετοιμάσει τον διάλογο με την κοινωνία και τους συλλογικούς φορείς, ο οποίος θα είναι εξαντλητικός και θα διαρκέσει ώς την άνοιξη του 2017. 

Το αγκάθι... ΣΥΡΙΖΑ 

Από εκεί και πέρα, ο πρωθυπουργός καλείται να σκεφτεί και να βρει λύσεις σε προβλήματα όπως οι σχέσεις κυβέρνησης-κόμματος με χαρακτηριστικότερο το αγκάθι που προέκυψε με τις εκκενώσεις των υπό κατάληψη κτιρίων, καθώς και η α λα καρτ στήριξη του νομοθετικού έργου από τους ΑΝ.ΕΛΛ. που καταψήφισαν τη δημιουργία τεμένους, με συνέπεια το άρθρο να εγκριθεί με τις ψήφους της αντιπολίτευσης. 
Πηγή www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ