Η πλήρη σύνταξη του Τρύφων

Γράμματα ελληνικής αλφαβήτου

Σήμερα «θα έχουμε μαζί μας τον Τρύφων Αλεξιάδη» και «θα μας απασχολήσει η πλήρη σύνταξη» κι αν αυτός που θα την πάρει θα μπορεί «να πάει στους Παρθένους Νήσους».
Ακλιτα ονόματα, κατάργηση του τελικού σίγμα σε επίθετα και αλλαγή του γένους: αυτό το ψάρεμα χρειάστηκε μόνο πέντε λεπτά μπροστά στην τηλεόραση που φέρνει «φρέσκο αέρα» από το Φάληρο.
Ολα λέχθηκαν από χείλη δημοσιογράφων και πολιτικών, όχι από τυχαίους παρουσιαστές οι οποίοι ούτως ή άλλως είναι εκτός συναγωνισμού – μια ομάδα μόνοι τους. Γλώσσα λανθάνουσα, θα πείτε.
Λέξη είναι, λέγεται, πέφτει κάτω σαν την καλημέρα, ε, δεν πειράζει. Η μία φορά απλώς είναι ένα μικρό κουδουνάκι, η δεύτερη καμπάνα, η τρίτη, που είναι όλο το κωδωνοστάσι της Παναγίας των Παρισίων, δεν αντέχεται.
Και δεν αντέχεται γιατί είναι αυτοί οι ίδιοι που ολοφύρονται για την περικοπή των ωρών των αρχαίων και για την αμορφωσιά των παιδιών. Αυτοί, οι χρήστες των άθλιων νέων.
Φταίμε όμως κι εμείς. Αντε τα τριτόκλιτα δεν τα επιλέξαμε, μας προέκυψαν, όπως και το γένος των ουσιαστικών. Ομως γιατί δίνουμε στα παιδιά μας ονόματα απαιτήσεων; Τι τα θέλουμε τα Ιάσων, Ιρις, Ξενοφών; Χάθηκαν τα Γιάννης, Χρήστος, Κατερίνα; Απλά, ευκολόκλιτα.
Και όσοι τολμήσαμε με τα Ηρώ και Μαντώ, μπαϊλντισμένες μάς φασκέλωσαν οι γενικές τους. Η Ηρώ γίνεται, για φιγούρα, της Ηρούς και η Μαντώ της Μαντούς. Αρα δηλαδή και η Γκόλφω της Γκόλφους και η Μαριγώ της Μαριγούς, όπως εύστοχα σχολίασε κάποτε ο Γιάννης Η. Χάρης.
Μη νομίζετε ότι θα γλιτώναμε με τα Μπέτυ, Γκέλυ αλλά και Αννα, Εύη. Με το τελικό σίγμα στη γενική αυτών των ονομάτων έχουν ανοίξει πόλεμο και τα έχουν κατατροπώσει οι παρουσιαστές και οι συν αυτοίς των κουτσομπολίστικων τηλεοπτικών εκπομπών, που μάλλον ακόμη παραθερίζουν αφού βγαίνουν στο γυαλί αργότερα, από του Σταυρού και μετά, Θεός φυλάξοι.
Γι’ αυτό όταν τους βλέπουμε να θρηνούν για τη γλώσσα να κρατάμε μικρό καλάθι και μάλιστα με ασφαλή πάτο. Γιατί από το καλάθι μπορεί να διαρρεύσουν πράγματα. Αλλά με τίποτα δεν διαρρέει κάτι το Μαξίμου, το υπουργείο, το ΙΚΑ, ο υπουργός κ.ά.
Αν διαρρέουν τα τρία πρώτα θέλουν υδραυλικό κι αν διαρρέει ο τελευταίος, κατ’ αρχάς γιατρό και την ειδικότητα θα τη βρούμε.
Οσο για τους συνταξιούχους και τις Παρθένους Νήσους, απλώς ένα παράδειγμα ήταν, πώς κάνετε έτσι;
Πηγή www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Παφίλης στη Βουλή: «Ο Λασκαρίδης σας *** πατόκορφα» (βίντεο)