Το θέμα των αποζημιώσεων στον γερμανικό Τύπο

Αλέξης Τσίπρας - Κομμένο ΆρταςΟ πρωθυπουργός στο Κομμένο της Άρτας | EUROKINISSI-ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΜΠΑΚΟΛΑΣ
Ο πρωθυπουργός χθες από την Άρτα, έστειλε μήνυμα στο Βερολίνο ότι «η Ελλάδα δεν ξεχνά την Ιστορία της, δεν ξεχνά τις σφαγές και τα εγκλήματα πολέμου του ναζιστικού γερμανικού στρατού. Και απαιτεί την έμπρακτη αναγνώρισή τους και από τη σημερινή γερμανική κυβέρνηση, έστω και με καθυστέρηση 73 ετών».
Κάνοντας λόγο για χρέος πρωτίστως ηθικό αλλά και πολιτικό απέναντι στα εκατομμύρια θύματα του ναζισμού σε όλη την Ευρώπη, ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων για τον αγώνα που ακολουθήσει «όχι σαν ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα, όχι με προχειρότητα και βιασύνη, αλλά με σχέδιο, στρατηγική και ισχυρή νομική τεκμηρίωση».

Handelsblatt: «Η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί το ζήτημα λήξαν»

Όπως γράφει η Deutsche Welle, αναφερόμενη στο θέμα των επανορθώσεων η σημερινή Bild υπενθυμίζει ότι η Γερμανία απορρίπτει αναφανδόν τις ελληνικές αξιώσεις: «Ως αιτιολογία αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι το αναγκαστικό δάνειο εμπίπτει στη συμφωνία του Λονδίνου για το χρέος του 1953, η οποία απαλλάσσει τη Γερμανία από κάθε λογής επανορθώσεις και αποζημιώσεις. Στον αντίποδα η Αθήνα παραπέμπει στο ότι πρέπει να γίνεται διαχωρισμός μεταξύ του κατοχικού δανείου και της απαίτησης για επανορθώσεις. Δεν διαφαίνεται το τέλος αυτής της διαμάχης», σχολιάζει λακωνικά η Bild.
Για το ίδιο θέμα παρατηρεί η Handelsblatt: «Η ελληνική κυβέρνηση επαναφέρει την απαίτηση για την καταβολή γερμανικών επανορθώσεων για τα εγκλήματα στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί το ζήτημα λήξαν».
Το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel γράφει πως: «Η Ελλάδα απαιτεί εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ από τη Γερμανία, ως αποζημίωση για τα εγκλήματα πολέμου κατά τον B' Παγκόσμιο Πόλεμο. Σε έναν τόπο γεμάτο συμβολισμούς, ο πρωθυπουργός Τσίπρας επανέφερε την αξίωση αυτή».
Πηγή www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ