Αυξάνονται οι νεκροί του σεισμού - συνεχίζονται οι έρευνες

Σεισμός στην κεντρική ΙταλίαΟι έρευνες των σωστικών συνεργείων συνεχίζονται μέρα και νύχτα | AP Photo/Alessandra Tarantino
Σύμφωνα με τους σεισμολόγους, ξεπέρασαν τους 1.000 οι μετασεισμοί, με την έντασή τους να είναι της τάξης των 4,7-4,8 Ρίχτερ, ενώ κάποιοι άγγιξαν τα 5,1 Ρίχτερ.
Επίσης 400 τραυματίες νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, εκ των οποίων οι 40 σε κρίσιμη κατάσταση, ανακοίνωσε η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Ιταλίας.
Από τις αρχές συνεχίζουν να εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών θα μπορούσε τις επόμενες ώρες και να ξεπεράσει τους 300.

Άγνωστος ο αριθμός των αγνοουμένων

Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί ο ακριβής αριθμός των αγνοουμένων, διότι εκτός από τους μόνιμους κατοίκους στην περιοχή βρίσκονταν και πολλοί τουρίστες, που έκαναν καλοκαιρινές διακοπές ή επισκέπτονταν το ετήσιο φεστιβάλ γαστρονομίας στο Αματρίτσε.
«Ακόμη υπάρχει ελπίδα να βρούμε επιζώντες στα γκρεμισμένα, ακόμη και αυτή την ώρα», δήλωσε ο Βάλτερ Μίλαν, που εργάζεται στα σωστικά συνεργεία.
«Ωστόσο, οι πιθανότητες περιορίζονται».
Μεταξύ των νεκρών και μια νεαρή Ισπανίδα από την Ανδαλουσία που είχε παντρευτεί πρόσφατα με κάτοικο της Ιλίκα.
Από τη ρουμανική πρεσβεία στην Ιταλία ανακοινώθηκε ότι στον σεισμό έχασαν τη ζωή τους 6 Ρουμάνοι πολίτες, ενώ αγνοούνται ακόμη 17. Επίσης, νοσηλεύονται σε νοσοκομεία άλλοι πέντε.
Στην περιοχή ζουν και εργάζονται περίπου 8.000 Ρουμάνοι πολίτες.
Σεισμός στην κεντρική ΙταλίαΔιασωθέντες σε γυμναστήριο | AP Photo/Andrew Medichini

Ημέρα εθνικού πένθους

Μια ομαδική κηδεία δημοσία δαπάνη για 49 νεκρούς του σεισμού θα πραγματοποιηθεί αύριο Σάββατο σε γυμναστήριο στο Άσκολι Πισένο. Πρόκειται για νεκρούς από την Πεσκάρα Ντελ Τρόντο.
Στην τελετή θα παραστεί και ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας, Σέρζιο Ματαρέλα.
Όπως ανακοίνωσε η ιταλική κυβέρνηση, το Σάββατο κηρύσσεται ημέρα εθνικούς πένθους και οι σημαίες θα είναι μεσίστιες σε όλα τα δημόσια κτίρια της χώρας.
Για σήμερα έχουν προγραμματιστεί οι πρώτες κηδείες θυμάτων του σεισμού των 6 Ρίχτερ, ενώ οι μετασεισμοί έχουν ξεπεράσει τους 900, εκ των οποίων 60 καταγράφηκαν από τα μεσάνυχτα μέχρι το πρωί της Παρασκευής.

Συνέχεια των ερευνών

Τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν να αναζητούν ανθρώπους κάτω από τα χαλάσματα, χωρίς να σταματούν ούτε τη νύχτα, ωστόσο η αγωνία έχει κορυφωθεί καθώς έχει περάσει σχεδόν μιάμιση ημέρα και δεν έχουν κατορθώσει να ανασύρουν άλλους επιζώντες.
Η επικεφαλής της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας, Ιμακολάτα Ποστιλιόνε δήλωσε πάντως ότι οι επιχειρήσεις διάσωσης δεν  σταματούν επ' ουδενί λόγο.
Η Ιμακολάτα Ποστιλιόνε δήλωσε:
«Επιβεβαιώνω μια ακόμη φορά ότι όλες οι μονάδες δουλεύουν στις επιχειρήσεις διάσωσης, ενώ στις έρευνες μετέχουν εκπαιδευμένα σκυλιά για ανθρώπους που πιθανώς είναι εγκλωβισμένοι στα χαλάσματα».
Σεισμός στην κεντρική ΙταλίαΈνας τετράποδος διασωθείς στα χέρια των πυροσβεστών | Italian Firefighters Vigili del Fuoco via AP
Όπως μεταδίδει η εκπομπή πολιτικής επικαιρότητας Porta a porta, του καναλιού Rai Uno, βάσει των στοιχείων της πυροσβεστικής υπηρεσίας έχουν ανασυρθεί 208 άνθρωποι νεκροί στο χωριό Αματρίτσε -οι τέσσερις από το ξενοδοχείο «Roma»-, 11 στο Ακούμολι και 49 στην Αρκουάτα Ντελ Τρόντο, οικισμός της οποίας είναι και η Πεσκάρα Ντελ Τρόντο.

Ύπνος σε σκηνές και καιρικές συνθήκες

Οι διασωθέντες κοιμήθηκαν για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα σε σκηνές, ενώ οι καιρικές συνθήκες δυσκολεύουν περισσότερο την κατάσταση.
«Η νύχτα ήταν πολύ δύσκολη», υποστήριξε μια γυναίκα από την Αρκουάτα Ντελ Τρόντο.
Σεισμός στην κεντρική ΙταλίαΝοσηλευτές οδηγούν έναν ηλικιωμένο στις σκηνές που προσφέρουν προσωρινό καταφύγιο στους άστεγους πολίτες | AP Photo/Gregorio Borgia
«Την ημέρα κάνει υπερβολική ζέστη και το βράδυ η θερμοκρασία πέφτει πάρα πολύ», εξήγησε.
Επίσης, υπάρχει πολλή υγρασία, που δεν επιτρέπει στους ανθρώπους να ζεσταθούν το βράδυ, ακόμη και με τις κουβέρτες που τους έχει δώσει η πολιτική προστασία.
Πηγή www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ