Ο μητροπολίτης Μάρκος στον άμβωνα του μίσους

Ο Μητροπολίτης Χίου Μάρκος ΒασιλάκηςΕκλεκτός του Χριστόδουλου, που ο τοπικός τύπος φρόντιζε να πριμοδοτεί την εκλογή του πολύ πριν πεθάνει ο προκάτοχός του Διονύσιος | ΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ-EUROKINISSI






Ενα ακόμη κήρυγμα μίσους και διχόνοιας εκ μέρους εκπροσώπου του... Θεού επί της γης καταγράφηκε, αυτή τη φορά στη Χίο.
Ακολουθώντας τον δρόμο του μητροπολίτη Ανθιμου και του αγίου Καλαβρύτων Αμβρόσιου, ο συνάδελφός τους στη Χίο μητροπολίτης Μάρκος Βασιλάκης, από τον άμβωνα του ναού στο χωριό Καλαμωτή, επιτέθηκε με εκφράσεις πεζοδρομίου σε πολιτικούς, πρόσφυγες, αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
«Οι πολιτικοί μας έχουν κατεβάσει τα παντελόνια και προσκυνούν, έχουν παραδώσει τη χώρα», έλεγε ο μητροπολίτης αναφερόμενος στην κυβέρνηση και σε όσους βουλευτές έχουν ταχθεί υπέρ της ανέγερσης μουσουλμανικού τεμένους, καλώντας τους πιστούς να βροντοφωνάξουν ενάντια σ' αυτή την προοπτική.
«Δεν υπάρχουν πρόσφυγες, είναι όλοι λαθρομετανάστες», τόνισε στη συνέχεια για τους χιλιάδες κατατρεγμένους που καταφθάνουν στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, ενώ συνεχίζοντας το κρεσέντο του τα έβαλε και με τους αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης χαρακτηρίζοντάς τους ούτε λίγο,ούτε πολύ ικανούς μόνο για τη συλλογή των σκουπιδιών.
Σύμφωνα μάλιστα με την εφημερίδα «Πολίτης της Χίου» που μεταφέρει μαρτυρίες πιστών, το τελευταίο αυτό ξέσπασμα του μητροπολίτη έχει προκαλέσει δυσφορία στους τοπικούς βουλευτές που σκέφτονται πλέον να σταματήσουν τις κοινές εμφανίσεις μαζί του.
Με ενδιαφέρον αναμένεται και η αντίδραση του δήμου, αφού τόσο ο δήμαρχος Μανώλης Βουρνούς όσο και ο αντιδήμαρχος αρμόδιος για θέματα πρόνοιας Γεώργιος Παπαδόπουλος έχουν ιδιαίτερα θερμές σχέσεις με τον μητροπολίτη.

Οπου γάμος και χαρά...

Μητροπολίτης Χίου Μάρκος - τέμενος στη ΚομοτηνήΕννοείται πως διαφωνεί με τη δημιουργία τεμένους ο... πεφωτισμένος μητροπολίτης (Η φωτ. από προσευχή μουσουλμάνων σε τέμενος της Κομοτηνής) | EUROKINISSI
«Οπως ο Κύριος στον Γολγοθά εσιώπησε, έτσι και εγώ σιωπώ, προσεύχομαι στον Σταυρό της Αρχιερατικής διακονίας λέγοντας μόνο: των θυρανοίξων του παραδείσου, μνήσθητί μου Κύριε εν τη βασιλεία σου», έλεγε στις 8 Οκτωβρίου 2011 ο νεοεκλεγείς τότε μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών,. Μάρκος Βασιλάκης, τονίζοντας ότι θα υπομένει μαρτυρικά ώστε «η μητροπολιτική μίτρα να μετατραπεί σε ακάνθινο στεφάνι».
Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος φώναξε πρώτος το «Αξιος» για τον διάδοχο του μητροπολιτικού θρόνου της Χίου και το πλήθος ξέσπασε σε χειροκροτήματα.
Τη «σιωπή» ωστόσο που επικαλούνταν τότε στη χειροτονία του στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Νέου Φαλήρου Πειραιώς, ο κ. Βασιλάκης ποτέ δεν την ακολούθησε.
Αντίθετα, από την πρώτη ημέρα της παρουσίας του στο νησί, που φρόντισε να συμπέσει με την επέτειο της απελευθέρωσης της Χίου την 11η Νοεμβρίου, όταν και εγκαταστάθηκε στη Μητρόπολη εν μέσω φαντασμαγορικών τελετών, φρόντιζε συχνά-πυκνά να προξενεί «θόρυβο».
Είτε με τις δηλώσεις του είτε απλώς με την παρουσία του, και δη όπου υπήρχε ακόμα και η υποψία τηλεοπτικής κάμερας για τις οποίες έδειχνε ιδιαίτερη συμπάθεια.
Χαρακτηριστική ήταν η αδιάλειπτη παρουσία του στις αρχές του 2012 σε όλες τις πρωτοχρονιάτικες πίτες που κλήθηκε να ευλογήσει, ακόμα και σε μία... που δεν προσκλήθηκε.
Επρόκειτο γι' αυτήν του Εργατικού Κέντρου Χίου, όπου οι διοργανωτές μιας λιτής και απέριττης γιορτής είδαν να καταφθάνει με κάθε επισημότητα ο αρχιερέας του νησιού, δηλώνοντας τότε εξ αρχής ότι διάβασε για την εκδήλωση και θεωρώντας προφανώς τον εαυτό του καλεσμένο φρόντισε να δώσει το «παρών», ευλογώντας την πίτα.

Προπαγάνδα

Η σχέση του ωστόσο με τη δημοσιότητα δεν ήταν κάτι το καινοφανές για τον ίδιο.
Είχε ήδη ξεκινήσει μήνες πριν από την εκλογή του, μέσα από τοπικά ΜΜΕ που συχνά αναφέρονταν σε αυτόν με διθυράμβους, ως τον πλέον επιθυμητό αλλά και σίγουρο διάδοχο του θρόνου, ακόμη και όταν ο μακαριστός Διονύσιος ασκούσε ανελλιπώς τα καθήκοντά του.
Δημοσιεύματα εγκωμιαστικά που πύκνωναν όσο η υγεία του τελευταίου επιδεινωνόταν, σε συνάρτηση με την ηλικία του, για να φτάσουν στο αποκορύφωμά τους λίγο πριν και λίγο μετά την ομόφωνη εκλογή του κ. Μάρκου από την Ιερά Σύνοδο, όπου μέχρι τότε υπηρετούσε από τη θέση του αρχιγραμματέα ύστερα από πρόσκληση του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, ο οποίος τον είχε διορίσει αρχικά στη θέση του γραμματέα-πρακτικογράφου.
Από τότε συχνά ο κ. Βασιλάκης θα κοσμούσε τα πρωτοσέλιδα του τοπικού Τύπου είτε με δηλώσεις είτε με πράξεις που θα συζητούνταν.
Χαρακτηριστικές στιγμές το «ανάθεμα» στη γιόγκα, όταν από άμβωνος καταδίκασε την ενασχόληση με το συγκεκριμένο άθλημα, χαρακτηρίζοντάς το επικίνδυνο για τους πιστούς αφού παραπέμπει σε μια διαφορετική πνευματικότητα από αυτήν του χριστιανισμού.
Ωστόσο είχε ανοίξει τις ενοριακές αίθουσες για την προσωρινή περίθαλψη των προσφύγων κατά τη διάρκεια βροχερής περιόδου, λίγων ημερών, αλλά και πάλι, σχετικά πρόσφατα, δήλωσε κατηγορηματικά ότι θα σταθεί εμπόδιο στη δημιουργία νέας δομής φιλοξενίας στον αποκατεστημένο πρώην Χώρο Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων, αφού ένα τμήμα της οικοπεδικής έκτασης των 40 στρεμμάτων ανήκει στην Εκκλησία.
Δυναμική επιστροφή στα πρωτοσέλιδα σημειώθηκε και στις 17 Ιουλίου, όταν η μπάλα του αφορισμού πήρε και τα μέλη του «Ρόταρυ Κλαμπ» στο νησί, καλώντας τους πιστούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τη συγκεκριμένη οργάνωση και βεβαίως σε καμία περίπτωση να μη «βαπτίζονται» μέλη της.
Από εκεί και πέρα, όπως έδειξε και με τη συμβολική ημερομηνία που επέλεξε για την ενθρόνισή του, πολλές και συχνές ήταν οι αναφορές στα εθνικά θέματα.
Αναφορές που συχνά έγιναν θέμα στα εθνικιστικά έντυπα.
Χαρακτηριστική ήταν η επίσκεψή του στο νησάκι Παναγία Οινουσσών τον περασμένο Απρίλιο, εν μέσω παραβιάσεων του εθνικού χώρου από τούρκικα μαχητικά και πλεούμενα, όταν ο ακροδεξιός Τύπος έγραψε ότι ο μητροπολίτης Χίου απέκρουσε με προσευχές και καμπάνες την τουρκική εισβολή...

Σαμποτάροντας την «Κιβωτό»

Πολλά είναι αυτά που ακούγονται για τις κακές σχέσεις του μητροπολίτη Χίου με τον Χιώτη στην καταγωγή πατέρα Αντώνιο της «Κιβωτού του Κόσμου», της γνωστής οργάνωσης που φιλοξενεί πολλές δεκάδες παιδιά σε μονάδες ανά την Ελλάδα, με την τελευταία από αυτές να έχει δημιουργηθεί στη Χίο, σε χώρο που θέλησε πρόσφατα να αγοράσει από τον Δήμο Χίου η «Κιβωτός», με την προσπάθεια όμως να σκοντάφτει στην ενοριακή επιτροπή του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Βροντάδου, η οποία είχε παραχωρήσει δωρεάν το οικόπεδο στον δήμο με άλλο σκοπό από αυτόν στον οποίο κατέληξε.
Απόφαση που όπως λέγεται ελήφθη στα γραφεία της Μητροπόλεως και όχι στον Βροντάδο, από τον οποίο κατάγεται και ο κ. Βασιλάκης.
Πηγή www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ