Το ευοί ευάν των δωδεκαθεϊστών

Δωδεκαθεϊστές, ΠαναθήναιαΔεκάδες δαφνοστεφανωμένοι άντρες και γυναίκες, με χιτώνες και υπό τους ήχους τυμπάνων και αυλών, γιόρτασαν χθες τα Παναθήναια πέριξ της Ακρόπολης σε μια θρησκευτική τελετή που αιφνιδίασε τους περαστικούς, Αθηναίους και τουρίστες


Τις τελευταίες μέρες του Εκατομβαιώνα, η Αθήνα τιμούσε την πολιούχο της πόλης, Παλλάδα Αθηνά. Χιλιάδες χρόνια μετά, ένα καυτό απόγευμα του Αυγούστου, με τύμπανα και αυλούς, Αθηναίες ντυμένες στα κίτρινα κρατούν τον κίτρινο χιτώνα και το ξόανο της θεάς καθώς περπατούν από το Μοναστηράκι προς άγνωστη κατεύθυνση.
Οι εκατοντάδες τουρίστες, οι Αθηναίοι που έχουν βγει για απογευματινή βόλτα, αλλά και πρόσφυγες που ψάχνουν μια δροσερή γωνιά παρακολουθούν απορημένοι το θέαμα. Δαφνοστεφανωμένοι άντρες και γυναίκες ανεβαίνουν την Αδριανού υπό τους ήχους τυμπάνων και αυλών.
Ο κόσμος γύρω τους τα χάνει προς στιγμήν κι ύστερα βιαστικά βγάζει τα κινητά για να απαθανατίσει τη σκηνή. Είναι κάποιο δρώμενο; Είναι διαφημιστικό για παράσταση; Μήπως είναι χάπενινγκ για τουρίστες;
Η σοβαρότητα και η συγκίνηση των ανθρώπων με τους χιτώνες είναι τέτοια που δεν επιτρέπει ούτε γέλια ούτε ειρωνικά σχόλια. Μόνο -πού και πού- οργισμένες αντιδράσεις: «Ουουουου αντίχριστοι! Ειδωλολάτρες! Λατρεύετε τα ξόανα! Ντροπή σας!». Ενας καλόγερος σε έξαλλη κατάσταση καταγγέλλει τους... παγανιστές, ενώ, επί ματαίω, μια κυρία προσπαθεί να σταματήσει τον άντρα της από το να τους βιντεοσκοπεί:
«Θου Κύριε, Δημήτρη! Οταν ο ιερέας ψάλλει το Χριστός Ανέστη δεν σε είδα ποτέ τόσο προσηλωμένο! Πάμε να φύγουμε και θα τα πούμε σπίτι». Παρ’ όλα αυτά, ο κύριος Δημήτρης συνεχίζει ακάθεκτος - όπως και οι εκατοντάδες θεατές της παράξενης αυτής πομπής. Μόνο μερικοί πιτσιρικάδες θα αντιληφθούν ότι το δρώμενο έχει και μια σκοτεινή όψη: «Ντυθήκατε αρχαιολάτρες, φασιστάκια; Ντροπή!»
Δεν είναι απλώς μια προσπάθεια αναπαράστασης των Παναθηναίων, αλλά μια θρησκευτική τελετή. Οσοι περπατούν σήμερα ανάμεσα στα ερείπια της αρχαίας αγοράς δεν αναβιώνουν απλώς, αλλά λατρεύουν: πιστεύουν στο δωδεκάθεο κι είναι οργανωμένοι σε συλλόγους που χρόνια τώρα αγωνίζονται να αναγνωριστούν ως θρησκεία. Πόσοι είναι οι δωδεκαθεϊστές στην Ελλάδα;
Σε 2.000 τους υπολογίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που επικαλείται σε έρευνά του το BBC, σε αρκετούς η Ορθόδοξη Εκκλησία, που κατά περιόδους ενημερώνει το χριστεπώνυμον πλήθος για... την παγανιστική απειλή.
Οσοι κι αν είναι, είναι σίγουρα αγαπημένοι των φωτογράφων, αφού γιορτάζουν εντυπωσιακά μια το χειμερινό και μια το θερινό ηλιοστάσιο, μια τα γενέθλια του Διονύσου και μια της Αθηνάς και κατά περιόδους οργανώνουν γάμους, ονοματοδοσίες, μέχρι και κηδείες.

Χοές στο Ηρώδειο

Δωδεκαθεϊστές, Παναθήναια
Αν τους έβγαζες τις κορδέλες και τα δάφνινα στεφάνια, θα μπορούσαν να είναι η γειτόνισσά σου κάπου στα Σεπόλια, η συμμαθήτριά σου από τη Νέα Σμύρνη, μια φίλη της μαμάς σου από την Κηφισιά: άνθρωποι όλων των κοινωνικών τάξεων και κάθε ηλικίας - ανάμεσά τους και κάμποσα παιδιά.
Τι είναι αυτό που σας γοητεύει; ρωτάμε τον κύριο Πυθαγόρα. «Είναι η θρησκεία των προγόνων μας, οι δικοί μας θεοί που οι χριστιανοί εκδίωξαν. Τώρα το μόνο που ζητάμε από την πολιτεία είναι να μας αναγνωρίσει το δικαίωμα να τους λατρεύουμε στους ναούς μας».
Δίπλα του η κυρία Βεατρίκη: «Τα γνώρισα όλα αυτά από μια φίλη μου. Αρχισα να διαβάζω και να πηγαίνω στις συναντήσεις. Είναι πολύ δύσκολο να ακολουθήσεις αυτόν τον δρόμο, χρειάζεται αγάπη στη φιλοσοφία και το διάβασμα, αλλά προσπαθούμε».
Οι θρησκευτές κάνουν μια στάση στους Αέρηδες για να κάνουν χοές, άλλες δύο στην αρχαία αγορά και μια τελευταία στο Ηρώδειο. Εκεί, εναποθέτουν το αγαλματίδιο της Αθηνάς και ψάλλουν ύμνους.
Τα φλας αναβοσβήνουν ακατάπαυστα, ενώ η πρόεδρος του σωματείου «Ιερά Φιλενθέων Ιστίη» αεικίνητη δίνει τα παραγγέλματα.
Λίγο μετά την τελετή η κυρία Αμφιτρίτη συντονίζει τους συνεργάτες της: «Οχι καπελώματα, παιδιά! Δική μας ήταν η τελετή, θα αναφέρουμε όλους τους συμμετέχοντες όπως εκπροσωπήθηκαν».
Φαίνεται πως ούτε το αρχαίον πνεύμα αθάνατον διασώζει από τον αθάνατο παραγοντισμό - πόσο μάλλον σ’ έναν χώρο τόσο πολυκερματισμένο όπως αυτός των δωδεκαθεϊστών. Και τόσο ευάλωτο κι ευεπίφορο σε ακραίες -ακόμα και ναζιστικές- ερμηνείες. «Μακριά από εμάς τα κόμματα», θα πει η κυρία Αμφιτρίτη. «Εμείς διοργανώνουμε φιλοσοφικά συμπόσια, ψυχαγωγικά απόβραδα (με οίνο, φαγητό και χορό για όλους), εκδρομές σε Δελφούς και Αρχαία Ολυμπία, συζητήσεις».

«Και του χρόνου»

Από τους εξωγήινους πολιτισμούς και τον πλανήτη Αρη μέχρι την αρχαιολόγο Λιάνα Σουβαλτζή (που κατήγγειλε τον Κ. Σημίτη και τον διεθνή σιωνισμό ότι σταμάτησαν τις ανασκαφές για τον τάφο του Μ. Αλεξάνδρου στην Αίγυπτο) και τον απόστρατο στρατηγό Αϋφαντή (τελευταία του καταγγελία ότι μουσουλμάνοι πληρώνονται για να πλημμυρίσουν ως τάχα πρόσφυγες την Ελλάδα), όλοι χωράνε στην πομπή για την Παλλάδα - μέχρι κι οι μαθητές ενός συμβόλου των Ελλήνων νεοναζί, όπως ο Αριστοτέλης Καλέτζης.
Ο καταδικασμένος σε 12ετή κάθειρξη για τρομοκρατικές πράξεις στη δεκαετία του ’70 σήμερα είναι δριμύς επικριτής της Χρυσής Αυγής (από ακροδεξιά οπτική ασφαλώς) και ο πρόεδρος της «Ελληνικής Εφιπποτοξοτικής Εταιρείας Ελληνες Κένταυροι». Δύο από τους «κενταύρους» του σήμερα υψώνουν τα τόξα προς τιμήν της Αθηνάς.
«Ευοί ευάν και του χρόνου!» εύχονται ο ένας στον άλλο οι δωδεκαθεϊστές και φιλιούνται σταυρωτά. Λίγο αργότερα, οι πολύχρωμοι χιτώνες θα χαθούν μες στα στενά της πόλης, που χαζεύει τα κινητά με τις φωτογραφίες ετούτων των παράξενων ανθρώπων που πέρασαν και χάθηκαν μια καλοκαιρινή νύχτα στην Αθήνα.
Πηγή www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ