Η Γερμανία βράζει στο ίδιο καζάνι

Deutsche BankΣύμφωνα με τα ευρωπαϊκά stress tests, η γερμανική κεντρική τράπεζα είναι μεταξύ αυτών με τα πιο τρωτά επίπεδα κεφαλαιακής βάσης | Dreamstime

Η χθεσινή μεγάλη υποχώρηση των ευρωπαϊκών τραπεζικών μετοχών φέρνει στο προσκήνιο ένα πρόβλημα που αρκετοί στην Ευρώπη αρνούνταν για καιρό να δουν: την αδυναμία των γερμανικών τραπεζών, της ραχοκοκαλιάς δηλαδή του τραπεζικού συστήματος της Ε.Ε.
Οι μετοχές των Deutsche Bank και Commerzbank, των δύο μεγαλύτερων τραπεζών της Γερμανίας, βυθίζονται ξανά μετά την ανακοίνωση των stress tests μεγεθύνοντας τις απώλειες των τελευταίων μηνών στην αξία τους και προκαλώντας ρίγη στους ιθύνοντες για τη συνέχεια.
Η Commerzbank ανακοίνωσε χθες ότι δεν πρόκειται να πετύχει φέτος τον στόχο κερδοφορίας της μετά τα χαμηλότερα του αναμενόμενου κέρδη που εμφάνισε στο α’ τρίμηνο του 2016.
Είδε τη μετοχή της να υποχωρεί πάνω από 9% σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Ο τίτλος της Deutsche Bank, μεγαλύτερης τράπεζας της Γερμανίας, συνέχισε την καθοδική του τροχιά σημειώνοντας απώλειες μεγαλύτερες του 4,5%.
Οι ανησυχίες για την Deutsche υπάρχουν εδώ και καιρό.
Το ΔΝΤ τη χαρακτήρισε σε πρόσφατη έκθεσή του την πιο επικίνδυνη συστημική τράπεζα του κόσμου.
Τα ευρωπαϊκά stress tests έδειξαν ακόμη ότι είναι μεταξύ των τραπεζών με τα πιο τρωτά επίπεδα κεφαλαιακής βάσης.
Tα κέρδη της γερμανικής τράπεζας έχουν συρρικνωθεί κατά 98% σε σχέση με το β' τρίμηνο του 2015 ενώ η μετοχή της έχει χάσει πάνω από το 50% της αξίας της φέτος και συνολικά πάνω από 65% τους τελευταίους 12 μήνες.
Από την επόμενη εβδομάδα -και για πρώτη φορά από το 1998- δεν θα συμμετάσχει πλέον στη διαμόρφωση του πανευρωπαϊκού δείκτη Stoxx Europe 50.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Deutsche Bank όμως (και η μεγαλύτερη απειλή για το ευρωπαϊκό και το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα) είναι η τεράστια, σχεδόν χαοτική έκθεσή της στα παράγωγα χρηματιστηριακά προϊόντα.
Οι εκτιμήσεις ανεβάζουν το άνοιγμά της σ’ αυτά σήμερα σε περισσότερα από 40 τρισ. ευρώ.
Με δεδομένο τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει στο ευρωπαϊκό και το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα -ως κορυφαίος παίκτης του- η Deutsche αποτελεί κατά συνέπεια για αρκετούς ωρολογιακή βόμβα.
Ολως περιέργως, αυτό είναι κάτι που τονίζουν όλο και πιο πολύ στις εκθέσεις τους τον τελευταίο χρόνο αμερικανικές, βρετανικές τράπεζες και οίκοι.
Πηγή www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ