Μήνυμα Τσίπρα για γερμανικές οφειλές και εκλογές

Αλέξης ΤσίπραςΟ Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις επίσημες εκδηλώσεις στο Κομμένο Άρτας | EUROKINISSI-ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΜΠΑΚΟΛΑΣ
Παρουσία για πρώτη φορά Έλληνα πρωθυπουργού πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης για τη σφαγή στο Κομμένο Άρτας σαν σήμερα πριν από 73 χρόνια στις 16 Αυγούστου του 1943 από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής.
Σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού ο Αλέξης Τσίπρας έφτασε στο μαρτυρικό χωριό, όπου τον υποδέχτηκαν η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, ο β' αντιπρόεδρος της Βουλής Γ. Βαρεμένος, βουλευτές και ο δήμαρχος Ευστάθιος Γιαννούλης. 
Ακολούθησε τρισάγιο στην εκκλησία των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου και επιμνημόσυνη δέηση στην πλατεία του χωριού, στον χώρο που βρίσκεται το μνημείο των θυμάτων της σφαγής.
(EUROKINISSI-ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΜΠΑΚΟΛΑΣ
Κατά τον χαιρετισμό του ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα στο Βερολίνο ότι «η Ελλάδα δεν ξεχνά την Ιστορία της, δεν ξεχνά τις σφαγές και τα εγκλήματα πολέμου του ναζιστικού γερμανικού στρατού. Και απαιτεί την έμπρακτη αναγνώρισή τους και από τη σημερινή γερμανική κυβέρνηση, έστω και με καθυστέρηση 73 ετών».
Κάνοντας λόγο για χρέος πρωτίστως ηθικό αλλά και πολιτικό απέναντι στα εκατομμύρια θύματα του ναζισμού σε όλη την Ευρώπη, ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων για τον αγώνα που ακολουθήσει «όχι σαν ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα, όχι με προχειρότητα και βιασύνη, αλλά με σχέδιο, στρατηγική και ισχυρή νομική τεκμηρίωση».
EUROKINISSI-ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΜΠΑΚΟΛΑΣ
«Έτσι όπως αρμόζει σε μια πρωτοβουλία εθνικής αλλά και οικουμενικής σημασίας. Με πλήρη συναίσθηση της ιστορικότητας, αλλά και με υπομονή και επιμονή, έτσι όπως απαιτείται για τη δικαίωση ενός ιστορικού αιτήματος», σύμφωνα με τα λεγόμενα του πρωθυπουργού.
Για τη διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου η Ελλάδα για πρώτη φορά έχει συγκροτημένη εθνική στρατηγική, πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας και παρέπεμψε στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής, που συγκροτήθηκε τον περασμένο Δεκέμβρη και «έχει βγάλει πόρισμα που μας δείχνει με ομοφωνία τον δρόμο».
(EUROKINISSI-ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΜΠΑΚΟΛΑΣ
«Η ελληνική Δημοκρατία θα πράξει ό,τι απαιτείται σε διπλωματικό πρωτίστως και -αν χρειαστεί- και σε νομικό επίπεδο προκειμένου να εκπληρωθεί αυτό το χρέος», σημείωσε με έμφαση ο πρωθυπουργός.

«Ανόητος όποιος ζητά εκλογές»

Ο Αλέξης Τσίπρας τοποθετήθηκε αναφορικά με τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών τον Σεπτέμβριο.
Τ' ακούω και τα διαβάζω κι εγώ αυτά τα σενάρια. Τώρα που η χώρα μπαίνει σε ράγες, η οικονομία σιγά-σιγά ανακάμπτει, η ανεργία αποκλιμακώνεται, όποιος τώρα σκέπτεται εκλογές, δεν μπορεί παρά να είναι ανόητος. Όποιος δε τις ζητάει, δυο φορές ανόητος.
Εξάλλου, αμέσως μετά τη συνάντησή του με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η στρατηγική στόχευση της κυβέρνηση για την ανάπτυξη της χώρας, είναι η δίκαιη ανάπτυξη. Και συμπλήρωσε τα εξής: 
Αυτό σημαίνει όχι μόνο δίκαιη αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου, αλλά αναπροσανατολισμό και των πόρων ώστε να παράγεται πλούτος εκεί που έχουν διαπιστωθεί τεράστιες ανισότητες. Με αυτή τη λογική, προτεραιότητα για αναπτυξιακά έργα πνοής και υποδομών έχουν οι περιοχές που τα έχουν στερηθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια. Και η Ήπειρος είναι μια τέτοια περιοχή... Ήδη σε συνεργασία με τον δήμαρχο της Άρτας και τους βουλευτές θα εξαγγείλουμε μια δέσμη έργων υποδομής για την περιοχή που μπορούν να δώσουν πνοή. Άλλα αυτό με το οποίο πρέπει να ασχοληθούμε σοβαρά είναι το ζήτημα της παραγωγικής ανασυγκρότησης και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις πιο απομονωμένες και ορεινές περιοχές.
Πηγή www.efsyn.gr 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ