Η αστυνομική αυθαιρεσία υποκαθιστά τις αποφάσεις της δικαιοσύνης;

Κώστας Σακκάς και Μάριος Σεϊσίδης οδηγούνται στο ΕφετείοΚώστας Σακκάς και Μάριος Σεϊσίδης οδηγούνται στο Εφετείο | ΕUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ


Από την πρώτη στιγμή της τυχαίας σύλληψης των Κώστα Σακκά και Μάριου Σεϊσίδηξεκίνησαν τα αστυνομικά «παρατράγουδα».
Άοπλοι προσπαθώντας να διαφύγουν δέχτηκαν πυροβολισμούς και υπέστησαν -όπως κατάγγειλαν οι ίδιοι και οι συνήγοροί τους- κακοποίηση και... ειδική μεταχείριση.
Θυμίζουμε ότι ο μεν ένας έχει καταδικαστεί για κατοχή οπλισμού, ο δε άλλος για συμμετοχή σε μια ληστεία πριν από δέκα χρόνια.
Κανένα συγκεκριμένο στοιχείο από τι παλιές δικογραφίες δεν αποδείκνυε οποιαδήποτε σχέση τους με τις γνωστές οργανώσεις που έχουν χαρακτηριστεί ως τρομοκρατικές.
Παρ' όλα αυτά, επειδή οι δύο αυτοί άνθρωποι παρέμεναν ασύλληπτοι και κρυμμένοι,οι αστυνομικές αρχές θεώρησαν λογικό να τους συμπεριφερθούν εντελώς διαφορετικά ακόμα και από τον πλέον επικίνδυνο κακοποιό.
Στις 5/8 τους μετέφεραν στη ΓΑΔΑ ενώ ταυτόχρονα λόγω των εκκρεμών δικαστικών αποφάσεων βγήκε από την Εισαγγελία Εφετών φυλακιστήριο για τον Σακκά στον Δομοκό και για τον Σεϊσίδη στο Μαλανδρίνο.
Οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών την επομένη, ημέρα Σάββατο, όπου τους ασκήθηκε δίωξη για πλημμελήματα και πταίσματα και παραπέμθηκαν στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο.
Δόθηκε αναβολή για τη Δευτέρα 8/8. Η δίκη όμως τελικά αναβλήθηκε για τις 17/8 με απόφαση του Δικαστηρίου και όχι με αίτημα των κατηγορουμένων, επειδή απουσίαζαν, όπως και το Σάββατο, οι αστυνομικοί μάρτυρες του κατηγορητηρίου.
Την ίδια στιγμή, όπως δηλώνουν οι συνήγοροι των κατηγορουμένων Δ. Κατσαρής και Κ. Παπαδάκης, προφορικά τους διαβεβαίωνε η γραμματέας ότι αντίγραφα της δικογραφίας θα καθίστατο δυνατόν να τους χορηγηθούν την επόμενη μέρα, δηλαδή την περασμένη Τρίτη.
Αμέσως μετά την εκδίκαση και χωρίς να προλάβουν οι συνήγοροι να επισκεφτούν το μεσημέρι τους πελάτες τους στη ΓΑΔΑ, όπου κρατούνταν, και χωρίς να έχουν ακόμα αντίγραφα της δικογραφίας, μετήχθησαν σε Δομοκό και Μαλανδρίνο.
Την Τρίτη 9/8/ υποβλήθηκαν αιτήσεις για την επαναμεταγωγή τους στην Αθήνα ώστε να δοθεί η ελάχιστη ευκαιρία να λάβουν γνώση της δικογραφίας και να έχουν επαφή με τους δικηγόρους τους.
Τόσο η Εισαγγελία Εφετών όσο και η Εισαγγελία Πρωτοδικών αντέδρασαν άμεσα και έκαναν δεκτό το αίτημα, διαβίβασαν δε άμεσα με fax τα σχετικά έγγραφα για ενέργειες στις αρμόδιες Εισαγγελίες των φυλακών.
Τελικά όμως και παρά τις εισαγγελικές εντολές και διατάξεις, άγνωστο με ποιανού απόφαση οι κατηγορούμενοι δεν προβλέπεται να έρθουν στην Αθήνα πριν από τις 16 ή τις 17/8, την ημέρα δηλαδή που θα συνεχιστεί η δίκη.  
Για άσκοπη και εκδικητική μεταγωγή κάνουν λόγο οι συνήγοροι των Κ. Σακκά και Μ. Σεϊσίδη και για άθλια μεθόδευση με σκοπό την καταστρατήγηση του υπερασπιστικού δικαιώματος των πελατών τους.
Πρόκειται, όπως καταγγέλλουν, για μια επίδειξη δύναμης των αστυνομικών όχι μόνο προς τους δικηγόρους και τους κατηγορούμενους αλλά τελικά και προς τις δικαστικές και εισαγγελικές αρχές.
Το ερώτημα που προκύπτει είναι ποιος τελικά είναι υπεύθυνος, πέρα από την απάνθρωπη μεταχείριση των δύο κρατουμένων, για το κόστος όλων αυτών των μεταγωγών και των αστυνομικών δυνάμεων που απαιτούνται, τη στιγμή που το μόνο τους έγκλημα είναι η καταδίκη ερήμην τού ενός σε επτά χρόνια φυλάκιση για ληστεία που έγινε πριν από δέκα χρόνια και η επίσης καταδίκη ερήμην του άλλου για κατοχή οπλισμού. 
Θυμίζουμε ότι ο Κώστα Σακκάς αποτελεί μοναδικό φαινόμενο «χρονίως» προφυλακισμένου πέρα από κάθε προηγούμενο.

Οι ίδιοι κύκλοι που τροφοδοτούν επίμονα τα σενάρια περί εγχώριας τρομοκρατίαςεναντίον κάθε κατηγορούμενου ακόμα και πριν δικαστεί προκαλούν σπασμωδικές αντιδράσεις, με αποτέλεσμα να παραβιάζονται τελικά τα κατοχυρωμένα δικαιώματα που έχουν όλοι οι κρατούμενοι, ανεξάρτητα από τη φύση των αδικημάτων τους. 
Στη συγκεκριμένη περίπτωση παραβιάζεται και η νομική διάταξη που δίνει το δικαίωμα στον κατηγορούμενο να παραμένει εκεί όπου θα διεξαχθεί η δίκη του όταν το διάστημα είναι μικρότερο των 15 ημερών.  
Πηγή www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ