Στο Παρίσι με τους Ευρωπαίους σοσιαλιστές ο Τσίπρας

Λίγες μέρες πριν τη σύνοδο των ηγετών του ευρωπαϊκού Νότου στην Αθήνα, ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στο Παρίσι προκειμένου να συμμετάσχει στην συνάντηση των σοσιαλιστών, αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός για άλλη μία φορά βρίσκεται καλεσμένος του Φρανσουά Ολάντ. Είναι ο μόνος ηγέτης από το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.
Η συνάντηση διεξάγεται στο κάστρο Chateau de La celle Saint - Cloud, 12 χιλιόμετρα δυτικά του Παρισιού, όπου έχουν επανειλημμένα φιλοξενηθεί μεγάλες διεθνείς συναντήσεις. 
Αντικείμενο αποτελεί η προσπάθεια να διαμορφωθεί κοινή στάση των προοδευτικών Ευρωπαίων ηγετών στη σύνοδο της Μπρατισλάβα, όπου συγκαλείται στις 16 Σεπτεμβρίου άτυπη Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε., με αντικείμενο το Brexit και τα δεδομένα που διαμορφώνονται στην Ευρώπη μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στην Βρετανία.
Το πρώτο θέμα αφορά στην εσωτερική και εξωτερική ασφάλεια της ΕΕ. Στο επίκεντρο των προβληματισμών είναι η συνέχιση της κοινής μάχης κατά της τρομοκρατίας και τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης.
Σε ό,τι αφορά στην εξωτερική ασφάλεια, το επίκεντρο βρίσκεται στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής ικανότητας από τη μια και στην κατεύθυνση της εναρμόνιση της έναρξης των επιχειρήσεων στο εξωτερικό από την άλλη.
Το δεύτερο θέμα της συνάντησης αφορά στην κοινωνική και οικονομική συνοχή με την διαμόρφωση μιας πρότασης που θα συνδυάζει τον στόχο των επενδύσεων με ταυτόχρονη διατήρηση του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου σε ότι αφορά την ποιότητα ζωής, το περιβάλλον και τα κοινωνικά δικαιώματα.
Ο Γάλλος πρόεδρος έχει προτείνει γι αυτό τον διπλασιασμό του Πακέτου Γιούνκερ από τις 14 Ιουλίου .

Τι θα πει στην εισήγηση ο Αλ. Τσίπρας

Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να παρευρίσκεται με την ιδιότητα του παρατηρητή, ωστόσο επιθυμεί να παίξει εποικοδομητικό ρόλο, θέτοντας τα ζητήματα της ενίσχυσης της κοινωνικής και αναπτυξιακής ευρωπαϊκής ατζέντας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.
Σκοπεύει μάλιστα η σχετική εισήγησή του να αποτελεί συνδυασμό των αρχών που περιλαμβάνονται σε σχετικές διακηρύξεις του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, αλλά και του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.
Αναμένεται επίσης να θέσει επί τάπητος και την ανάγκη για την υιοθέτηση μιας κοινής πολιτικής ασύλου που θα ισχύει για όλα τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη.
Θυμίζουμε ότι η σύνοδος των νότιων χωρών με την οποία προσπαθεί η κυβέρνηση να δημιουργήσει ένα μέτωπο του νότου θα πραγματοποιηθεί στις 9 Σεπτεμβρίου.
Οι Φρανσουά Ολάντ, Ματέο Ρέντσι, Μαριάνο Ραχόι, Αντόνιο Κόστα, Νίκος Αναστασιάδης και Τζόζεφ Μούσκατ θα εκπροσωπήσουν τις χώρες τους στις συζητήσεις για την κοινωνική Ευρώπη, την ανάπτυξη και το προσφυγικό, ενώ η ακριβής ατζέντα θα διαμορφωθεί τις επόμενες μέρες από το πρωθυπουργικό επιτελείο.

Ποιοι συμμετέχουν στη συνάντηση 

Συμμετέχουν και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι με αναφορά στο ΕΣΚ, αλλά όχι ο Ματέο Ρέντσι, λόγω των τραγικών συνεπειών του χθεσινού φονικού σεισμού στην Ιταλία.
Σύμφωνα με πληροφορίες πηγές οι ηγέτες και πολιτικοί αρχηγοί που έχουν δίνουν το παρών είναι οι παρακάτω:
Ο νέος καγκελάριος της Αυστρίας Κρίστιαν Κερν, ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Λουίς Σάντος ντα Κόστα, ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίκο, ο Εσθονός υπουργός Υγείας και Εργασίας Γεβγένι Οσινόφσκι, ο Λουξεμβούργιος υπουργός εξωτερικών Ζαν Ασελμπορν, ο Μαλτέζος υπουργός εξωτερικών Ζωρζ Βέλα, ο πρόεδρος του Βελγικού Σοσιαλιστικού κόμματος Ελιο ντι Ρούπο, ο Ισπανός ΓΓ του Ισπανικού Σοσιαλιστικού και Εργατικού κόμματος (PSOE) Πέντρο Σανσέζ Περέζ - Καστεχόν, ο αρχηγός του εργατικού κόμματος (PVDA) της Ολλανδίας Ντιεντερίκ Σάμσον και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος Σεργκέϊ Στανισέβ.
Από την Κομισιόν συμμετέχουν ο επίτροπος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς, η ύπατη εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι.
Η τελευταία συνάντηση των ηγετών των προοδευτικών δυνάμεων πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι, με πρωτοβουλία του Φρανσουά Ολάντ στις 12 Μαρτίου 2016.
Πηγή www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Παφίλης στη Βουλή: «Ο Λασκαρίδης σας *** πατόκορφα» (βίντεο)