Τα σερμπέτια του σουλτάνου

Τα σερμπέτια του σουλτάνου


Το καλό σερμπέτι απαιτεί κόκκινα τριαντάφυλλα. Κατακόκκινα σαν αίμα ροδοπέταλα, λένε οι μυστικές συνταγές. Κονιορτοποιημένα στο γουδί μέχρι να εξαφανιστεί το ίχνος τους και να μείνει μόνο το άρωμά τους. Επειτα χρειάζεται ζάχαρη για να γλυκάνει, λίγες σταγόνες λεμονιού για να δέσει και νερό για να ισορροπήσει η γεύση.
Οι γιατροί της oθωμανικής αυτοκρατορίας έφτιαχναν ειδικά σερμπέτια για τους εκάστοτε σουλτάνους. Τα περίφημα «πατισάχ μαντζούν». Καλά καταλάβατε, τα μαντζούνια του πολυχρονεμένου. Σερμπέτια από ειδικά φυτά και λουλούδια που ενίσχυαν τον «ανδρισμό» αλλά και τη φυσική κατάσταση του ηγέτη τους.
Τα σερμπέτια είναι από τα πιο δημοφιλή ποτά στην Τουρκία. Πίνονται παγωμένα και οι πλανόδιοι πωλητές τα πουλούν παντού, ειδικά στην Πόλη αυτή την εποχή.
Από καλό σερμπέτι φαίνεται να γνωρίζει και ο Τούρκος πρόεδρος αφού δεν περιέχουν αλκοόλ, «τη μητέρα όλων των κακών» όπως δηλώνει. Σε αντίθεση με το «υποτιθέμενο» είδωλό του, τον Κεμάλ Ατατούρκ που πέθανε από κίρρωση του ήπατος εξαιτίας της αδυναμίας του στη ρακή.
Πρώτα πρώτα, ο Ερντογάν ξεκαθάρισε το τοπίο. Οι σαρωτικές εκκαθαρίσεις που πραγματοποίησε μετά το πραξικόπημα έκαναν παγκοσμίως γνωστό πως ούτε διαμαρτυρόμενο κουνούπι δεν θα ενοχλήσει τα προεδρικά αυτιά του.
Από εκεί και μετά άρχισε να φτιάχνει σερμπέτια για να κεράσει τον λαό. «Τι θέλει ο λαός;», βροντοφώναξε φορώντας μαύρα γυαλιά ηλίου, «θανατική ποινή; Θα την έχει!».
Εκτός από πολιτικά σερμπέτια, στη συγκέντρωση της 7ης Αυγούστου, κέρασε από ό,τι υπολογίζεται 2,5 εκατομμύρια τουρκικές σημαίες και 3 εκατομμύρια μπουκάλια νερό. Ενώ όλα τα μέσα μεταφοράς, μετρό, λεωφορεία και φέρι μπόουτ, ήταν δωρεάν για να ενθαρρύνουν την προσέλευση.
Ισως βέβαια αυτήν την εποχή να κάνει μια εξαίρεση κι εκτός από μη αλκοολούχα ποτά, αρχίσει να πίνει και βότκα με τον Βλαντιμίρ, όπως αποκαλεί δημόσια πια τον Ρώσο πρόεδρο. Αντιθέτως η γερμανική μπίρα και η γαλλική σαμπάνια φαίνεται να τον πειράζουν στο στομάχι. Το θέμα που μας απασχολεί είναι πώς θα τα πάει με το ούζο… Αραγε ξέρει το ελληνικό τραγουδάκι που λέει: «Ούζο όταν πιεις γίνεσαι ευθύς, βασιλιάς δικτάτορας, θεός και κοσμοκράτορας…»;
Πηγή www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Παφίλης στη Βουλή: «Ο Λασκαρίδης σας *** πατόκορφα» (βίντεο)