Με διαγωνισμό-παρωδία ανέλαβε η Digea την ανάπτυξη δικτύου επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης

ΕΡΤΤο κλείσιμο της ΕΡΤ άφησε χωρίς ανταγωνισμό την Digea | EUROKINISSI/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ


Η ιστορία της Digea, του μονοπωλίου δηλαδή της «παροχής ελεύθερου επίγειου ψηφιακού ραδιοτηλεοπτικού σήματος» στην Ελλάδα, αρχίζει τον Σεπτέμβριο 2009 με την ίδρυση της εταιρείας (από τους ιδιοκτήτες των -τότε- καναλιών εθνικής εμβέλειας), κατά την περίοδο της ψηφιακής μετάβασης.
Αποκλείοντας τους πιθανούς ανταγωνιστές της η εταιρεία των συνασπισμένων βαρόνων των ΜΜΕ -ALPHA, ALTER, ANTENNA, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV, MEGA, ΣΚΑΪ και STAR- εκμεταλλεύεται τις προνομιακές της σχέσεις με το πολιτικό σύστημα της εποχής (ΠΑΣΟΚ -Ν.Δ.) και κυριαρχεί μετά το αυταρχικό κλείσιμο της ΕΡΤ (Ιούνιος 2013).
Digea
Η ΕΡΤ αποκλείεται έτσι de facto από τον «διαγωνισμό». Η αρμόδια για την αδειοδότηση δικτύων επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης διοίκηση της ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) στις 7/2/2014 ολοκληρώνει τον διαγωνισμό με την εξής ανακοίνωση:
«Με απόφαση της Ολομέλειας της ΕΕΤΤ και μετά από έλεγχο των κριτηρίων προεπιλογής, η εταιρεία με την επωνυμία «DIGEA – Ψηφιακός Πάροχος Α.Ε.» ανακηρύχθηκε υπερθεματιστής για το σύνολο των δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων εθνικής και περιφερειακής κάλυψης με σκοπό την ανάπτυξη δικτύου επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης».
Ο καθένας ωστόσο αντιλαμβανόταν από τότε ότι ο «υπερθεματιστής» έπαιζε και θα συνέχιζε να παίζει χωρίς αντίπαλο στη διαχείριση και την επικερδή εμπορία του «ελεύθερου ψηφιακού ραδιοτηλεοπτικού σήματος».
Πολλοί από εκείνη την περίοδο είχαν καταγγείλει τη μεθόδευση για την ανάδειξη της Digea ως αποκλειστικού παρόχου δικτύου ψηφιακής τηλεόρασης. Ολα έγιναν μέσα από έναν διαγωνισμό-παρωδία που προκηρύχθηκε από την ΕΕΤΤ ύστερα από αλλαγή της ηγεσίας της, 10 ημέρες πριν από την προκήρυξη του «διαγωνισμού».
Ο Παναγιώτης Κυριακόπουλος, πρόεδρος της ΕΙΤΗΣΕΕ (και του τηλεοπτικού STARΟ Παναγιώτης Κυριακόπουλος, πρόεδρος της ΕΙΤΗΣΕΕ (και του τηλεοπτικού STAR | ΠΗΓΗ STAR
Η Digea κανονικά δεν θα έπρεπε να συμμετάσχει στον «διαγωνισμό» διότι σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς και τους εθνικούς κανονισμούς ο πάροχος δικτύου δεν μπορεί να είναι και πάροχος περιεχομένου. Αλλά οι ατσίδες της ΕΕΤΤ το ξεπέρασαν, δηλώνοντας ότι δεν είναι ένας αλλά… έξι πάροχοι περιεχομένου, οι οποίοι εντελώς αθώα συγκρότησαν ένα διακριτό νομικό πρόσωπο ως πάροχο δικτύου!
Υστερα εξασφάλισαν ότι στις προδιαγραφές του «διαγωνισμού» θα συμπεριλαμβάνονταν όροι που θα εμπόδιζαν οποιονδήποτε άλλον να πάρει μέρος στον διαγωνισμό, με πρώτο ένα ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα που μόνον η Digea, ως ήδη συγκροτημένη εταιρεία και προσωρινός πάροχος δικτύου, μπορούσε να πλησιάσει.
-------------------------------
Πληροφορίες από το υπουργείο Υποδομών αναφέρονται σε εισαγγελική έρευνα για το αδίκημα της παραβίασης του νόμου, ο οποίος απαγορεύει σε παρόχους περιεχομένου να είναι ταυτόχρονα και πάροχοι δικτύου διεκδικώντας άδεια ψηφιακής τηλεόρασης
---------------------------------------------------------------
Ακόμα, όποια υγιής επιχείρηση ήθελε να πάρει μέρος θα ανακάλυπτε ότι οι δυνητικοί πελάτες της είχαν συγκροτήσει κοινοπραξία που θα ήταν ο… ανταγωνιστής της.
Αφού εξασφαλίστηκε ότι δεν θα συμμετάσχει κανένας άλλος στον «διαγωνισμό», έπρεπε πλέον να τον πάρει η Digea σε καλή τιμή. Καθορίστηκε λοιπόν η τιμή εκκίνησης στα 18,3 εκατομμύρια ευρώ για 15 χρόνια. Και για να ολοκληρωθεί το «έγκλημα», υπήρχε πρόβλεψη ότι αν έρθει μόνο ένας στη «δημοπρασία» κερδίζει τη δουλειά με την τιμή εκκίνησης, χωρίς να επαναπροκηρυχθεί ο διαγωνισμός για ευρύτερη συμμετοχή, όπως γίνεται σε όλους τους διαγωνισμούς του Δημοσίου.
Η κυβερνητική αλλαγή του Ιανουαρίου 2015 και, αργότερα, η «επαναλειτουργία» της ΕΡΤ από τη νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. δημιούργησε ανησυχία και προκάλεσε αναστάτωση στο μονοπώλιο της Digea και στους διαπλεκόμενους γνωστούς υπερχρεωμένους μεγαλοκαναλάρχες - μετόχους της.
Οταν η κυβέρνηση κατέθεσε το νομοσχέδιο για την αδειοδότηση των καναλιών εθνικής εμβέλειας προέβλεπε και την ίδρυση θυγατρικής της ΕΡΤ Α.Ε., με ξεχωριστό διοικητικό συμβούλιο και μετοχικό κεφάλαιο 7.000.000 ευρώ, η οποία θα είναι πάροχος δικτύου. Επίσης άλλαξε τη δομή και λειτουργία της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.
Η ΕΙΤΗΣΕΕ (η Ενωση των γνωστών Ομίλων που κατέχουν τα εθνικής εμβέλειας κανάλια και παράλληλα έχουν καταλάβει και διαχειρίζονται μέσω της Digea το τηλεοπτικό σήμα όλων των τηλεοπτικών σταθμών της χώρας) κυκλοφόρησε το φθινόπωρο του 2015 ένα non paper με την πλήρη παράθεση των επιχειρημάτων της κατά της πολιτικής της κυβέρνησης για τα ΜΜΕ.
Η Ν.Δ. επισήμως παρουσίασε στη Βουλή περίληψη αυτού του non paper των βαρόνων της διαπλοκής. Κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν έπραξε τίποτα για την κατάσταση στα ΜΜΕ και υπογράμμισε ότι: αυτά που θέλει να ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν γίνονται, διότι το θέμα θεωρείται λήξαν, εφόσον τον Φεβρουάριο του 2014 (επί συγκυβέρνησης Σαμαρά) υπεγράφη σύμβαση μεταξύ της ρυθμιστικής αρχής (ΕΕΤΤ) και της Digea, έπειτα από διαγωνισμό που προηγήθηκε, με την οποία η Digea ανακηρύχθηκε οριστικά πάροχος δικτύου ψηφιακής τηλεόρασης για τα επόμενα 15 χρόνια και έκτοτε οι τηλεοπτικοί σταθμοί πληρώνουν στην Digea για την ψηφιακή τους εκπομπή.
«Το νομοσχέδιο είναι διάτρητο, έχει πολλά σκοτεινά σημεία και θα καταπέσει σε ελάχιστο χρόνο» προέβλεπε ο εισηγητής της Ν.Δ. Λευτέρης Αυγενάκης στην Επιτροπή της Βουλής και ισχυριζόταν -σε αντίθεση με την αυταπόδεικτη πραγματικότητα- πως τα κανάλια εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας λειτουργούν νόμιμα εδώ και 25 χρόνια στην Ελλάδα! Διαφώνησε με τη δυνατότητα που δίνει το νομοσχέδιο για ίδρυση δημόσιας εταιρείας (με την ΕΡΤ) για την παροχή επίγειου ψηφιακού σήματος που θα αφαιρεί το σχετικό μονοπώλιο της Digea.
Στις 23 Οκτωβρίου 2015 ψηφίστηκε ο ισχύων νόμος για τις τηλεοπτικές άδειες. H Ν.Δ τον καταψήφισε ενώ το ΠΑΣΟΚ υπερψήφισε τα άρθρα που αφορούν την εμπλοκή του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης στη διαγωνιστική διαδικασία.
Το ΚΚΕ ψήφισε «παρών» στα άρθρα 16,18,21 και 43 μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται και η ίδρυση εταιρείας της ΕΡΤ για τη σύσταση εταιρείας παροχής υπηρεσιών ψηφιακού δικτύου. Στον νόμο προβλεπόταν η δημιουργία της «ΕΡΤ- Δικτύου Επίγειας Ψηφιακής Ευρυεκπομπής» της ΕΡΤ-ΝΕΤ Α.Ε., εταιρείας συνδεδεμένης με την ΕΡΤ Α.Ε.
Ο Παναγιώτης Κυριακόπουλος, πρόεδρος της Ενωσης Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ), είχε τότε επισημάνει ότι «θα πρέπει να ξεχάσουμε την έννοια του καναλιού, δεν υπάρχει πια κανάλι όπως το γνωρίζαμε μέχρι το 2012. Το κανάλι είναι ο πάροχος εκπομπής, είναι η Digea... γιατί η τεχνολογία η σημερινή δίνει τη δυνατότητα να μοιράσεις, να διανείμεις το περιεχόμενο με διάφορους τρόπους».
Φέτος τον Ιούνιο όμως, η Κομισιόν επέβαλε τη βούληση της... ελεύθερης αγοράς εναντίον της δημιουργίας και λειτουργίας ξεχωριστού παρόχου δικτύου ψηφιακής εκπομπής για την ΕΡΤ. Η δημόσια εταιρεία που θέσπιζε ο νόμος 4339/2015 και αμφισβητήθηκε με προσφυγές της Ν.Δ και των καναλαρχών προσώρας μπαίνει στο ράφι.
Πληροφορίες από το υπουργείο Υποδομών -που δημοσιεύτηκαν ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο στον Τύπο- αναφέρονται σε εισαγγελική έρευνα για το αδίκημα της παραβίασης του νόμου, ο οποίος απαγορεύει σε παρόχους περιεχομένου να είναι ταυτόχρονα και πάροχοι δικτύου διεκδικώντας άδεια ψηφιακής τηλεόρασης.
Οι «Τυπολογίες» έγραφαν ότι «στον διαγωνισμό που έκανε η ΕΕΤΤ μετείχε μόνο η Digea, ενώ οι άλλοι τρεις τουλάχιστον ενδιαφερόμενοι (Fοrthnet, ΟΤΕ και Digital Union) αποσύρθηκαν» και ότι ένα από τα σοβαρά ζητήματα του διαγωνισμού είναι ότι μετά την παράδοση των ψηφιακών συχνοτήτων άλλαξαν δύο φορές οι όροι του διαγωνισμού, μία φορά για το χρονοδιάγραμμα και μία για το οικονομικό μοντέλο.
Πηγή www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Παφίλης στη Βουλή: «Ο Λασκαρίδης σας *** πατόκορφα» (βίντεο)