Πρώτο θέμα στους New York Times οι τηλεοπτικές άδειες



Με τον τίτλο «Η Ελλάδα χτυπάει το ‘τρίγωνο της διαπλοκής’ στην τηλεόραση» οι New York Times αφιερώνουν βασικό άρθρο τους στη δημοπρασία των τηλεοπτικών αδειών.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα «… Από τη δεκαετία του 1980, οπότε και άνοιξαν τα ιδιωτικά ΜΜΕ η αγορά είναι σχεδόν ανεξέλεγκτη. Οι άδειες δίνονταν σε μία ad hoc βάση. Τα μέσα ενημέρωσης πολλαπλασιάστηκαν. Το χάος δημιούργησε χρέη εκατομμυρίων στα οποία εμπλέκονται τράπεζες, βαρόνοι των media και κυβερνήσεις.
Τώρα, η αριστερή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Αλέξη Τσίπρα, δηλώνει ότι ήρθε η ώρα να παταχθεί αυτό το τρίγωνο της διαφθοράς με τη δημοπράτηση περιορισμένου αριθμού τηλεοπτικών αδειών.
Παρά το γεγονός ωστόσο, ότι πρόκειται για μία προσπάθεια που στην πραγματικότητα έχει  στόχο να φέρει μία τάξη στο τοπίο των ΜΜΕ, έχει πυροδοτήσει έναν έντονο διάλογο για την εξουσία.














Οι αντίπαλοι του ΣΥΡΙΖΑ τον κατηγορούν για υφαρπαγή εξουσίας με διαφορετικό πρόσχημα. Η συντηρητική ΝΔ υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση επιδιώκει τον απόλυτο έλεγχο των ΜΜΕ. Το κάποτε πανίσχυρο ΠΑΣΟΚ χρεώνει τον ΣΥΡΙΖΑ με θέματα όπως η προσβολή της δημοκρατίας και της ελευθερίας του λόγου.
Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αν και δεν αντιτίθεται στην δημοπρασία αυτή καθαυτή, έχει αφήσει να εννοηθεί ότι η ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο.
Η δημοπρασία θα περιορίσει τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών εθνικής εμβέλειας σε τέσσερις, που σημαίνει ότι οι μισοί σταθμοί στην Ελλάδα θα αναγκαστούν να κλείσουν.
Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οκτώ κανάλια είναι πάρα πολλά για μια μικρή χώρα όπως η Ελλάδα, επικαλούμενη τη συρρίκνωση της αγοράς όσον αφορά στην τηλεοπτική διαφήμιση, τα έσοδα της οποίας έχουν μειωθεί ετησίως κατά τα δύο τρίτα από την κρίση που ξέσπασε το 2009, σε λιγότερα από 200 εκατομμύρια ευρώ...» αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα. 
Πηγή tvxs.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Παφίλης στη Βουλή: «Ο Λασκαρίδης σας *** πατόκορφα» (βίντεο)