Στη Συρία γίνεται πόλεμος. O Αϊλάν και ο Ομράν μας το θυμίζουν

της Έλενας Καραμαγκάλη
Το πρόσωπό του καλυμμένο από αίματα και σκονισμένος από την κορυφή ως τα νύχια,μικρούλης, κάθεται ήσυχα εκεί που τον βάλανε, με βλέμμα ανέκφραστο, κοιτάζει ίσια μπροστά, δεν κλαίει, είναι σοκαρισμένος από αυτό που του έλαχε, να πέσουν οι βόμβες στο κεφάλι του.
Οι γιατροί είπαν πως είναι πέντε χρονών κι ότι το όνομά του είναι Ομράν Ντακνις. Προσπαθεί να σκουπίσει το αίμα από το πρόσωπό του, λες και δεν ξέρει πως έχει πληγωθεί. Το βίντεο διαδίδεται με ταχύτητα φωτός στο διαδίκτυο, είναι συγκλονιστικό με την πραγματική έννοια της λέξης, σε μια εποχή που οι λέξεις έχουν χάσει το νόημά τους.
Ξεσηκώθηκε η διεθνής κοινότητα, όπως τότε, με το άψυχο κορμάκι του Αϊλάν, του τρίχρονου που ξεβράστηκε στα παράλια της Τουρκίας μετά από ναυάγιο, στην προσπάθεια της οικογένειάς του να φτάσει κάπου, να ζήσει καλύτερα.
Δεν θα επιχειρήσω να εξηγήσω γιατί αυτές οι δύο εικόνες μας άγγιξαν περισσότερο, γιατί μοιράστηκαν σε όλο τον κόσμο, σε αντίθεση με άλλες φωτογραφίες, άλλων παιδιών. Φοβάμαι ότι η απάντηση θα είναι «επειδή μας μοιάζουν».
Πέντε χρόνια πολέμου στη Συρία, κι εμείς έχουμε συνηθίσει. Ο Ομράν έγινε το σύμβολο του πολέμου στη Συρία, όπως ο Αϊλάν έγινε το σύμβολο της προσφυγικής κρίσης. Οι εικόνες αυτές είναι μόνο αποσπάσματα μιας μεγάλης εικόνας, η οποία μας διαφεύγει, δεν μπορούμε να την ψηλαφίσουμε, δεν μπορούμε να την φανταστούμε, κατά συνέπεια το στιγμιαίο σοκ παρέρχεται και επικαλύπτεται από την οργή για τον ΕΝΦΙΑ, για το ΕΚΑΣκαι την ανεργία. Έχουμε κι εμείς προβλήματα κύριε.
Όμως εκεί οι άνθρωποι σκοτώνονται. Τα νοσοκομεία της Συρίας υποδέχονται καθημερινά κομματιασμένα σώματα ανθρώπων που δεν έφυγαν, όπως οι άλλοι, που επέλεξαν(;) να μείνουν.
Μετά τον Ομράν, όπως γράφουν δημοσιογράφοι που καλύπτουν τον πόλεμο στη Συρία, μια ομάδα τραυματιών μπήκε στο νοσοκομείο. Ένα αγόρι στο πάτωμα, το πόδι του έχει ακρωτηριαστεί. Ένα άλλο αγόρι, βουτηγμένο το αίμα έχει ένα γιατρό από πάνω του,προσπαθεί να τον επαναφέρει στη ζωή. Λίγα λεπτά μετά, το αγόρι πεθαίνει. Του κλείνουν τα μάτια. Δεν υπάρχει βίντεο για αυτό το παιδί, ούτε φωτογραφία. Αλλά και να υπήρχε, μάλλον δεν θα γινόταν viral.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ