Άδειες σε τέσσερις - 246 εκατ. στα ταμεία

ΚρέτσοςΗ στιγμή της ανακοίνωσης των σχημάτων | EUROKINISSI
Περίπου στις 2.50 μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης ανακοινώθηκαν τα τέσσερα σχήματα που λαμβάνουν τις τηλεοπτικές άδειες, έπειτα από μαραθώνια διαδικασία που ξεκίνησε την Τρίτη και κράτησε 3 ημέρες.
Οι  τέσσερις προσωρινοί υπερθεματιστές, κατά σειρά, είναι οι εξής (σε παρένθεση, τα ποσά που πρόσφερε ο καθένας):
1. ΣΚΑΪ - Αλαφούζος (43,6 εκατ. ευρώ)
2. Ιωάννης Βλ. Καλογρίτσας (52,6 εκατ. ευρώ)
3. ΑΝΤ1 - Κυριακού (75,9 εκατ. ευρώ)
4. Alter Ego - Β. Μαρινάκης (73,9 εκατ. ευρώ)
Η κυβέρνηση άντλησε το ποσό των 246 εκατ. ευρώ που είναι πολύ υψηλότερο από αυτό που είχε προβλέψει (45-50 εκατ. ευρώ). Μάλιστα ο υπουργός Επικρατείας,Νίκος Παππάς, παραδέχθηκε ότι «δεν περιμέναμε το τίμημα να πάει τόσο ψηλά...».
Εκτός έμειναν δύο υπάρχοντες τηλεοπτικοί σταθμοί, το STAR (Βαρδινογιάννης) και οALPHA (Κοντομηνάς), καθώς και ο Ιβάν Σαββίδης και η «Ανεξάρτητος Πάροχος».

Οι γύροι και οι δηλώσεις 

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, ο ΣΚΑΪ πήρε την πρώτη άδεια την πρώτη μέρα (30/8) στις 20.50 έπειτα από 56 δημοπρατικούς γύρους. Την επόμενη μέρα (31/8), ο Ιωάννης Βλαδίμηρος Καλογρίτσας κατοχύρωσε τη δεύτερη άδεια το μεσημέρι (15.25) έπειτα από 78 γύρους. Την 1η Σεπτεμβρίου, στις 11.20 το πρωί, ήταν η σειρά του Θοδωρή Κυριακού του ΑΝΤ1, έπειτα από 99 γύρους. Η τέταρτη άδεια «έκλεισε» τα ξημερώματα της Πέμπτης (2.35) για τον Β. Μαρινάκη, αφού συμπληρώθηκαν 117γύροι.  
Β. ΜαρινάκηςΕφ.Συν. / Κώστας Ζαφειρόπουλος
Ο Βαγγέλης Μαρινάκης αποχώρησε χωρίς να κάνει δηλώσεις.
Κ. ΚιμπουρόπουλοςΕφ.Συν. / Κώστας Ζαφειρόπουλος
Αντίθετα, ο Κώστας Κιμπουρόπουλος - διευθύνων σύμβουλος του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ και πρώην πρόεδρος της Ενωσης Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ) που ήταν στη θέση λοιπόν του Γιάννη Αλαφούζου - έκανε λόγο για μία δύσκολη διαδικασία και επανέλαβε ότι ο ΣΚΑΪ «πλήρωσε τα λύτρα».
Ο Ιβάν ΣαββίδηςΕφ.Συν. / Κώστας Ζαφειρόπουλος
Πρώτος επιλαχών ο Ιβάν Σαββίδης (με 61,5 εκατ. ευρώ), δήλωσε χαρούμενος που μαζεύτηκαν τόσα χρήματα από τον διαγωνισμό «να βοηθηθούν συνταξιούχοι... Χαίρομαι που πήγε τόσο ψηλά το ποσό». Ο επιχειρηματίας μίλησε για πρωτότυπη διαδικασία, αν και όπως είπε, «θύμιζε κάπως φυλακή». Επίσης, εκφράστηκε θετικά για την κυβέρνηση και τον διαγωνισμό. Εμφανίστηκε ευδιάθετος και γέλασε όταν τον ρώτησαν πόσα χρήματα έβαλε: 
Εκπλήρωσα την αποστολή μου... Ξέρετε πολύ καλά τι οδηγεί τους ανθρώπους σε τόσο μεγάλα νούμερα... Κάποιοι έκαναν στρατηγικά λάθη... ήθελα να τους κάνω να πληρώσουν. Δεν είμαι χαμένος... κέρδισα. Στα 20 εκατ. ευρώ προσπάθησα να καταλάβω τι συμβαίνει. Δεν κάναμε λάθος στους υπολογισμούς μας. Θα φτάσουμε κάποια στιγμή να μπούμε στα media. Στεναχωρήθηκα που ο Αλαφούζος πλήρωσε λιγότερα από όλους. Συνολικά, είμαι χαρούμενος.
Μετά τον κ. Σαββίδη, επιλαχόντες -κατά σειρά- είναι ο ALPHA (61 εκατ. ευρώ), η «Ανεξάρτητος Πάροχος» (18 εκατ.) και το STAR (13 εκατ.).

Γεροβασίλη: Νέα σελίδα για το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο

Μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού, η κυβερνητική εκπρόσωπος δήλωσε τα εξής: 
Για πρώτη φορά στην ιστορία του τόπου – και μετά από μια τριακονταετία  αυθαιρεσίας – μπαίνουν και εφαρμόζονται κανόνες στην χρήση των τηλεοπτικών συχνοτήτων. Με όρους απόλυτης διαφάνειας, αποκαθίσταται η συνταγματική νομιμότητα και κατοχυρώνεται, επιτέλους, το δημόσιο συμφέρον. Η κυβέρνηση συγχαίρει όλους εκείνους οι οποίοι συνέβαλαν στην ολοκλήρωση αυτής της απολύτως αδιάβλητης διαδικασίας. Μια νέα σελίδα ανοίγει από σήμερα για το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και την ενημέρωση στον τόπο μας.

Παππάς: Τέλος σε 27 χρόνια ανομίας

Μετά το πέρας της διαδικασίας, ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, τόνισε ότι μπαίνει τέλος σε 27 χρόνια ανομίας, υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα «παύει να διαθέτει το ντροπιαστικό “προνόμιο” της μοναδικής χώρας που ουδέποτε διενέργησε διαγωνισμό για την αδειοδότηση των ιδιωτικών καναλιών».
Και συμπλήρωσε τα εξής: 
Πλέον, στη χώρα μας θα εκπέμπουν νόμιμοι τηλεοπτικοί σταθμοί. Βιώσιμες επιχειρήσεις, που θα ζουν από τη λειτουργία τους, παράγοντας ποιοτικό και ανταγωνιστικό τηλεοπτικό πρόγραμμα και όχι από τη διαπλοκή με τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Κανάλια που θα ενημερώνουν τον ελληνικό λαό με αντικειμενικότητα και πλουραλισμό, όχι ανάλογα με τις υπόγειες σχέσεις του ιδιοκτήτη τους με την πολιτική ηγεσία και φόντο τα θαλασσοδάνεια.
Η ιστορική αυτή αλλαγή του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου στη χώρα μας ήταν απαίτηση του ελληνικού λαού επί δεκαετίες. Ήταν βασική δέσμευση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Πέρα, όμως, από τη δεδομένη πολιτική βούληση, η υλοποίηση ενός κρυστάλλινου διαγωνισμού, που θα αποτελέσει πρότυπο για την προσέλκυση κεφαλαίων στο μέλλον μεγιστοποιώντας το εκάστοτε τίμημα υπέρ του Έλληνα φορολογούμενου, απαίτησε σκληρή δουλειά, αφοσίωση και ηθικό που ξεπερνούν την απλή αίσθηση του καθήκοντος, από δεκάδες ανθρώπους, ο καθένας από τους οποίους συνέβαλε καίρια για να φτάσουμε στη σημερινή μέρα.
Θέλω να ευχαριστήσω τα στελέχη της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας που υπερέβαλαν εαυτούς όλους αυτούς τους μήνες, από την αρχή της νομοπαρασκευαστικής διαδικασίας, με αποκορύφωμα βέβαια τις ημέρες της δημοπρασίας. Τα μέλη των Επιτροπών Διενέργειας του Διαγωνισμού και Ενστάσεων που στάθηκαν στο ύψος των πρωτόγνωρων περιστάσεων. Τα στελέχη της Singular Logic, τα οποία υποστήριξαν με απόλυτη αρτιότητα τη διαδικασία. Την Ελληνική Αστυνομία, που διαφύλαξε την τάξη με τρόπο άψογο, καθώς και τον αρμόδιο Υπουργό. Τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας που έδωσαν τη μάχη για την ελευθεροτυπία, τον πλουραλισμό και, τελικά, τη Δημοκρατία. Και, βέβαια, τους συνεργάτες του γραφείου μου και τους δικηγόρους.
Θέλω, τέλος, να ευχαριστήσω και όλους όσοι αμφισβήτησαν πολιτικά το διαγωνισμό. Ακόμη και εκείνους που επί της ουσίας υπονόμευσαν τη διαδικασία. Διότι –και με τα περισσότερα από 60 δικόγραφα με τα οποία επιχείρησαν να προσβάλουν το διαγωνισμό- έδωσαν τη δυνατότητα να διατυπωθεί κάθε επιχείρημα, κάθε αντίλογος. Με αυτό τον τρόπο, θωράκισαν πλήρως το διαγωνισμό πολιτικά, νομικά, θεσμικά και ηθικά.
Πηγή www.efsyn.gr 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ