Οι «7» του Νότου στην Αθήνα για το μέλλον της Ευρώπης


Club Med



Στην Αθήνα και το Ζάππειο Μέγαρο θα βρεθούν οι επτά ηγέτες του Ευρωπαϊκού Νότου με στόχο το συντονισμό και τη συνεργασία για την αλλαγή της ευρωπαϊκής ατζέντας. 
Η Σύνοδος πραγματοποιείται ενόψει της άτυπης συνόδου Κορυφής της ΕΕ στην Μπρατισλάβα στις 16 Σεπτεμβρίου και σύμφωνα με πηγές από το γραφείο του πρωθυπουργού απώτερος σκοπός είναι η ανάπτυξη ενός νέου ευρωπαϊκού οράματος.
Στη Σύνοδο συμμετέχουν ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι, ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Τζόζεφ Μουσκάτ, ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας και ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκής Ένωσης της Ισπανίας, Φερνάντο Εγκιδάθου, εκπροσωπώντας τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι.
Die Welt: Η Μέρκελ πρέπει να τρέμει
«Πρόκειται για μια λαμπρή συνάθροιση. Το σύνθημα της συνάντησης το καθόρισε ο Τσίπρας"Ανάπτυξη ή λιτότητα". Πρόκειται για την κήρυξη πολέμου στην πολιτική της λιτότητας στης Ευρώπη» γράφει σχετικά η γερμανική Die Welt. 
«Η μίνι σύνοδος κορυφής δεν είναι μια συνάντηση για ανταλλαγή απόψεων, αλλά μια συνάντηση για την οποία η καγκελάριος Μέρκελ πρέπει να τρέμει. To"Club Med” (σ.σ. από το Mediterranean, δηλαδή η ομάδα των μεσογειακών χωρών) μυρίζεται πρωινό ευνοϊκό αεράκι μετά το Brexit. Πρόκειται για την απαρχή μια σειράς από άλλες τέτοιες συναντήσεις» υποστηρίζει η εφημερίδα και προσθέτει: 
«Να γίνουν οι μεσογειακές χώρες οι χώρες που δίνουν τον τόνο στην Ευρώπη, αυτό είναι τουλάχιστον το όραμα των συμμετεχόντων. Η χρονική συγκυρία της συνάντησης δεν είναι συμπτωματική. Γίνεται μια βδομάδα πριν την έκτακτη σύνοδο κρυφής στη Μπρατισλάβα».
«Οι χώρες του "Club Med" φαίνεται πως έχουν απάντηση στα προβλήματα της Ευρώπης: λιγότερη λιτότητα, περισσότερη αλληλεγγύη, περισσότερη συνευθύνη. Θέλουν περισσότερη Ευρώπη. Θέλουν μια Ευρώπη στην οποία ισχυρότερες χώρες όπως η Γερμανία να έλκουν τις πιο αδύναμες. Θέλουν μιαν άλλη Ευρώπη» γράφει η Die Welt. 
«Οι ισορροπίες στην Ευρώπη μετατοπίζονται. Ο άξονας Παρισιού - Bερολίνου είναι εύθραυστος, εκείνοι οι οποίοι έδιναν τον τόνο παλαιότερα απειλούνται να βγουν από την πορεία τους. Διαμορφώνονται νέες συμμαχίες. Η Γαλλία αναζητά άλλους εταίρους. Η σύνοδος κορυφής της Αθήνας είναι μόνο μια πρόγευση» καταλήγει η εφημερίδα. 
Το πρόγραμμα της Συνόδου έχει ως εξής:
  • 12:45 - 13:00 άφιξη ηγετών και αντιπροσωπιών στο Ζάππειο Μέγαρο. Υποδοχή από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα
  • 13:00 - 14:45 η 1η συνεδρία εργασιών
  • 15:00 - 15:15 οικογενειακή φωτογραφία
  • 15:15 - 16:30 γεύμα εργασίας
  • 16:46 - 17:15 κοινές δηλώσεις προς τα ΜΜΕ
  • 17:30 - 18:30 επίσκεψη στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος  Πηγή  tvxs.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ