ΤΤΙΡ: θολό το τοπίο

Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων, ΤΤΙΡΟι διαπραγματεύσεις Ε.Ε.-ΗΠΑ για την επίτευξη της Διατλαντικής Συμφωνίας Εμπορίου και Επενδύσεων φαίνεται να βαλτώνουν

Σε ναυάγιο οδηγούνται για φέτος, όπως όλα δείχνουν, οι διαπραγματεύσεις Ε.Ε.-ΗΠΑ για την επίτευξη της Διατλαντικής Συμφωνίας Εμπορίου και Επενδύσεων (ΤΤΙΡ).
Μετά τη «φιτιλιά» του Γερμανού αντικαγκελάριου Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος δήλωσε την περασμένη Κυριακή ότι οι διαπραγματεύσεις απέτυχαν, οι δηλώσεις πολιτικών το τελευταίο διήμερο πέφτουν σαν το χαλάζι.
Προχθές ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, ο ομόλογός του της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ και ο επικεφαλής της ομάδας διαπραγμάτευσης της Ε.Ε. Ιγνάσιο Γκαρσία Μπερσερό έσπευσαν με μια φωνή να διαψεύσουν τον Γκάμπριελ. Ο τελευταίος όμως επανήλθε χθες.
Απαντώντας σε δηλώσεις του Αμερικανού εμπορικού αξιωματούχου στο Spiegel ότι οι συνομιλίες σημειώνουν πρόοδο κατηγόρησε τις ΗΠΑ ήταν οδήγησαν σε τέλμα τις διαπραγματεύσεις καθώς δεν έχουν διάθεση συμβιβασμού.
Τόνισε μάλιστα ότι δεν υπάρχει πιθανότητα συμφωνίας πριν από τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ τον Νοέμβριο, όπως και ότι αν οι Αμερικανοί δεν μετακινηθούν προς τους Ευρωπαίους τότε η Ευρώπη δεν μπορεί να ανάψει το φως για την ΤΤΙΡ.
Στο ίδιο μήκος κύματος ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ τόνισε ότι Ε.Ε. και ΗΠΑ έχουν ακόμη δουλειά να κάνουν καθώς απέχουν παρά πολύ από τις υψηλής ποιότητας προδιαγραφές και διαδικασίες που διασφαλίστηκαν στην αντίστοιχη συμφωνία Ε.Ε.-Καναδά.
Από την πλευρά της Γαλλίας, ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ παραδέχθηκε ότι οι συνομιλίες έχουν βαλτώσει και ότι δεν υπάρχουν πολλές πιθανότητες συμφωνίας πριν από το τέλος της θητείας του Μπαράκ Ομπάμα τον Ιανουάριο του 2017.
Ο Γάλλος υπουργός Εμπορίου Ματίας Φεκλ είπε ότι στην επόμενη σύνοδο υπουργών στην Μπρατισλάβα θα ζητήσει τον τερματισμό των διαπραγματεύσεων, αφού «οι Αμερικανοί δεν δίνουν τίποτα ή μάλλον ψίχουλα». «Δεν υπάρχει πλέον πολιτική στήριξη από τη Γαλλία», συμπλήρωσε.
Ωστόσο η Ευρωπαία επίτροπος Εμπορίου Σεσίλια Μάλμστρομ δήλωσε χθες ότι αρκετές χώρες-μέλη επικοινώνησαν μαζί της προκειμένου να της δηλώσουν ότι δεν συμφωνούν με τις θέσεις της Γαλλίας.
Ο Ιταλός υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας Κάρλο Καλέντα τόνισε από την πλευρά του ότι η υπογραφή της ΤΤΙΡ είναι αναπόφευκτη, αλλά αυτό θα γίνει αργότερα απ’ ό,τι προβλεπόταν.
Η κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των πολυεθνικών συμφωνία ανοίγει μεταξύ άλλων σε ιδιωτικοποίηση όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, κατοχυρώνει τη δυνατότητα μιας εταιρείας να μηνύει ένα κράτος με ευνοϊκούς όρους, εδραιώνει την ηλεκτρονική παρακολούθηση για την προάσπιση των πνευματικών δικαιωμάτων και εναρμονίζει εργασιακά δικαιώματα σε Ε.Ε. και ΗΠΑ, καταργώντας έτσι τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.
Πηγή www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ