Αντε πάλι με τα Εξάρχεια


EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Ο,τι θυμούνται χαίρονται οι πολιτικοί· αβίαστα εκστομίζουν κάθε τι που νομίζουν ότι θα εντυπωσιάσει το ράθυμο και οκνό πόπολο και θα προσποριστούν τάχα πολιτικά οφέλη.
Του δέχτηκε τώρα του αρχηγού της αξιωματικής (sic) αντιπολίτευσης να εκκαθαρίσει τα Εξάρχεια, τη μόνη ίσως συνοικία της Αθήνας που δεν έχει χάσει το χρώμα (και το άρωμα) της γειτονιάς και από τις ελάχιστες στις οποίες έχουν οργανωθεί και δραστηριοποιούνται λαϊκές συνελεύσεις των κατοίκων, με αρκετές αποτελεσματικές δραστηριότητες-παρεμβάσεις, τόσο στον χώρο όσο και στις κοινωνικές σχέσεις.
Οι ίδιοι οι κάτοικοι δηλαδή αντιμετωπίζουν μόνοι τους τα κακώς κείμενα της περιοχής τους χωρίς τη βοήθεια αστυνομικών ροπάλων και χημικών ουσιών.
Σώνει και καλά να μας πείσουν ότι τα Εξάρχεια είναι η πηγή του κακού της πρωτεύουσας αλλά και της χώρας.
Πολλοί στην περιφέρεια θεωρούν ότι στην πλατεία κάνουν πανηγύρι όλοι οι δαίμονες του κακού, ότι εκεί κατοικούν εγκληματικά και επικίνδυνα όντα, έτοιμα να κατασπαράξουν τον κάθε αφελή επαρχιώτη [να τον ληστέψουν, να τον βιάσουν, να τον γδάρουν ζωντανό(!)].
Τόση προκατάληψη ακόμη και από ανθρώπους που ξέρουν να διαβάζουν πίσω από τις γραμμές και να ακούν με τα δικά τους αυτιά τον λόγο των πολιτικών και πολλών δημοσιογράφων-φερεφώνων της εξουσίας.
Αλλοι πάλι θεωρούν ότι στα στενά της συνοικίας διαμένουν κάθε λογής μπαχαλάκηδες αναρχικοί, μικροί Νετσάγιεφ που άλλο δεν έχουν στο μυαλό τους από το να σπάνε τζαμαρίες, να καίνε αυτοκίνητα και γενικά να επιδίδονται σε ακατάσχετους βανδαλισμούς -έτσι, για την πλάκα τους.
Η αλήθεια βεβαίως είναι τελείως διαφορετική. Υπάρχουν ελευθεριακά και αντιεξουσιαστικά στέκια, που, όμως, προσφέρουν πολλά στις κοινωνικές διεκδικήσεις, συμβάλλουν στην ώσμωση πολιτισμών (περιθάλποντας ξένους κι αδύναμους), προκαλούν τη σύγκρουση ιδεών, αγαπάνε τα βιβλία και την τέχνη.
Τα πιο ενημερωμένα βιβλιοπωλεία και εκδότες-διανοούμενοι στα Εξάρχεια υπάρχουν (καφενεία, εστιατόρια φτηνά για φοιτητές και νέους, κομψά μπαρ, παντοπωλεία, τσαγκαράδικα, μικρομάγαζα, οι άνθρωποι των οποίων παλεύουν για το μεροκάματο...).
Α, Καλλιδρομίου και Ιπποκράτους στέκεται, αλώβητο και γενναίο, το αστυνομικό τμήμα. Ολοι λαϊκοί άνθρωποι δηλαδή, άνεργοι επίσης και λοιπά· γνωστά πράγματα. Τι ήθελε να πει ο εξέχων της αντιπολίτευσης, ο Θεός κι η ψυχή του· άρες - μάρες - κουκουνάρες. Δεν κοιτάει καλύτερα να εκκαθαρίσει το κόμμα του από τα ακροδεξιά του κακά πρόσωπα;
Τα εγκληματικά στοιχεία που, όντως, δρουν υπόγεια στην περιοχή, είναι εμφυτευμένα από άλλους, σκοτεινούς εγκεφάλους αλλά επιτυγχάνεται η ανάσχεση της δράσης τους από τους κατοίκους που βρίσκονται σ' επιφυλακή υπερασπιζόμενοι τον τόπο που ανασαίνουν και εργάζονται και επικοινωνούν.
Υπάρχουν επίσης μερικοί ξεροκέφαλοι, τάχα μου αναρχικοί, που θεωρούν εαυτούς «ιδιοκτήτες» των Εξαρχείων και σχεδόν απαγορεύουν σε αστούς πολιτικούς να κυκλοφορούν στα στενάκια και στις πλατείες -αλλ' αυτοί είναι ελάχιστοι και απομονωμένοι. Θυμάμαι όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κατέκτησε την κυβέρνηση, στις αρχές, στο πρώτο εξάμηνο, τα πίναμε μαζί με υπουργούς του στα καφενεία των Εξαρχείων.
Μετά, πάνε, χάθηκαν κι αυτοί. Δεν ξέρω τι παθαίνουν όλοι, μάλλον... αλλά ας το αφήσουμε καλύτερα. Αν δεν σοβαρευτούν οι πολιτικοί, θα βλέπουν τους δυνάμει ψηφοφόρους όλο και να απομακρύνονται (βλαστημώντας...).
Πηγή www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ