Νέα (;) κατάσταση

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Αν και η διαδικασία για τη διαμόρφωση του τηλεοπτικού τοπίου είναι σε εξέλιξη (θα δούμε και θα ακούσουμε πολλά ακόμη -σοβαρά και φαιδρά) μπορούμε να επισημάνουμε ορισμένα πράγματα:
● Είναι οπωσδήποτε θετικό ότι ουδείς, στα φανερά τουλάχιστον, υπερασπίζεται την προηγούμενη κατάσταση.
● Τα κόμματα που οργάνωσαν το καθεστώς ανομίας που επικράτησε επί 27 χρόνια δεν έκαναν την αυτοκριτική τους. Περασμένα ναι, ξεχασμένα όχι όμως.
● Η Νέα Δημοκρατία αργά αλλά σταθερά και με χίλια βάσανα προσπαθεί να μετακινηθεί από την άκαμπτη θέση «δεν θα αναγνωρίσω τίποτε» στην πιο εποικοδομητική «το κράτος έχει συνέχεια». Περιμένουμε να καταθέσει τις προτάσεις της.
● Η πρεμούρα των επιχειρηματιών να πάρουν μια τηλεοπτική άδεια δεν οφείλεται στο μεράκι τους για την ενημέρωση. Επιρροή θέλουν να αποκτήσουν ώστε να αντιμετωπίσουν τους ανταγωνιστές τους, τις περιπέτειες με τη Δικαιοσύνη (αρκετοί έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς μαζί της) και να προχωρήσουν τις άλλες δουλειές τους, από τις οποίες προσδοκούν τα μεγάλα κέρδη.
● Και πριν το μεγάλο κεφάλαιο έκανε κουμάντο στον τηλεοπτικό χώρο και αύριο αυτό θα είναι κυρίαρχο. Η περίφημη υπόσχεση της κυβέρνησης για τη δημιουργία των προϋποθέσεων ώστε να μπουν στο παιχνίδι κοινωνικοί φορείς και συλλογικότητες έμεινε στα χαρτιά. Οταν το βασικό κριτήριο είναι το βάρος του πορτοφολιού, θα συμμετέχουν μόνο οι έχοντες και κατέχοντες.
● Η κυβέρνηση οφείλει σε σύντομο χρονικό διάστημα να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της και για τις θεματικές και για τις περιφερειακές άδειες. Οι αντιφατικές δηλώσεις στελεχών της για τα επίμαχα ζητήματα προκαλούν σύγχυση και δημιουργούν την υποψία ότι κινείται με εισπρακτική λογική.
● Η κυβέρνηση πρέπει και να είναι τίμια και να συμπεριφέρεται τίμια για να μη δικαιώσει όλους εκείνους που την κατηγορούν ότι επιχειρεί με συστηματικό τρόπο να στήσει το δικό της σύστημα διαπλοκής. Αν δώσει την εντύπωση ότι αυτό που την ενδιαφέρει είναι να αποκτήσει προσβάσεις στα τηλεοπτικά δίκτυα, τότε θα υποστεί ήττα κατά κράτος.
● Το ΕΣΡ πρέπει να συγκροτηθεί χωρίς άλλες καθυστερήσεις και να αναλάβει τον ρόλο του. Ελπίζουμε το πάθημα να έχει γίνει μάθημα, κυρίως στην αντιπολίτευση. Και ελπίζουμε η κυβέρνηση να πάρει την πρωτοβουλία για να λυθεί αυτή η σοβαρή εκκρεμότητα.
● Η δημοσιογραφία επλήγη βάναυσα από την πρακτική ορισμένων. Αποδείχθηκαν βασιλικότεροι του βασιλέως. Λειτούργησαν ως προπαγανδιστές. Καταλαβαίνω τους νέους συναδέλφους που είναι ευάλωτοι στην απειλή της απόλυσης αν δεν συμμορφωθούν προς τας υποδείξεις.
Δεν καταλαβαίνω τη σπουδή φτασμένων συναδέλφων, οι οποίοι δεν υπάρχει περίπτωση να μείνουν χωρίς δουλειά, να στηρίζουν με φανατισμό ό,τι λέει το αφεντικό τους. Ενίοτε μάλιστα πλειοδοτούσαν. Ο κλάδος δεν περνάει τις καλύτερες μέρες. Οι ισοπεδωτικές λογικές είναι βεβαίως κατάφωρα άδικες, ωστόσο κερδίζουν έδαφος στην κοινωνία.

Ανάγωγα

«Να προστατευθεί το τηλεοπτικό πεδίο και ο δημόσιος βίος της χώρας απέναντι σε τυχόν προσπάθειες διείσδυσης του οργανωμένου εγκλήματος» δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος στον «Αθήνα 9,84». Πριν από λίγο καιρό είχε κάνει μια ανάλογου περιεχομένου δήλωση στον ΣΚΑΪ.
Τότε είχε μιλήσει για Εσκομπάρ. Κάτι φοβάται ο κ. Χρυσόγονος και ρίχνει προειδοποιητικές βολές. Ωστόσο, από ένα δημόσιο πρόσωπο, που είναι και καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, περιμένουμε σαφήνεια στην καταγγελία και όχι διασπορά δηλητηριωδών υπαινιγμών.
Πηγή www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ