Εξυπνάδες και ένας κύριος εξυπνάκιας

EUROKINISSI

Δεν μπορούσε να μην έχει τον τελευταίο λόγο, ο πανταχού παρών, έστω και απών, αλλά παρών σαν ιδέα, κύριος Σόιμπλε. Δεν μπορούσε να αφήσει ασχολίαστη την ευρωμεσογειακή σύνοδο του Ζαππείου, αν και ο ίδιος, την ίδια στιγμή, μετείχε στο Γιούρογκρουπ.
Απ’ όπου και σχολίασε, υποτιμητικά, δίκην ιεράς παρακαταθήκης: «Οταν συναντώνται οι σοσιαλιστές ηγέτες συνήθως δεν προκύπτει κάτι έξυπνο», έφα Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ως άλλος Βόλφγκανγκ Γκαίτε! Καθώς τα μεγάλα πνεύματα, ενίοτε, συναντώνται, και τα ρητά τους πρέπει να τα απαθανατίζει η Ιστορία, για να τα μαθαίνουμε κι εμείς και να φωτιζόμαστε, οι των χαμηλών πνευμάτων.
Τι θα έλεγε, αλήθεια, ο Βόλφγκανγκ ο νεότερος ή νέος Μεττερνίχος (το πιστεύω ακράδαντα: οι παλαιοί υπουργοί Εξωτερικών που… έλυναν κι έδεναν –λαϊκά ακούγεται καλύτερα αλλά δεν γράφεται!–, έχουν υποσκελιστεί από τους υπουργούς Οικονομικών, αφού τώρα πια «όλα είναι οικονομία», που μας πήρε και μας σήκωσε…), τι θα έλεγε, αλήθεια, για την εξυπνάδα δύο σοσιαλιστών συμπατριωτών του, που υπήρξαν και καγκελάριοι, του Βίλι Μπραντ και του Χέλμουτ Σμιτ: είπαν ποτέ ή έκαναν κάτι έξυπνο σε συναντήσεις τους;
Ρητορικό βέβαια το ερώτημα. Αλλά ρητορικός θα ήταν και ο κ. Σόιμπλε, θα αγόρευε στις μπιραρίες του Μονάχου, μονάχος, αν δεν ήταν υπουργός (πρώτος τη τάξει κατ’ ουσίαν) της πρώτης τη τάξει στην Ευρωπαϊκή Ενωση Γερμανίας, με της οποίας τις πολιτικές, τουλάχιστον της τελευταίας δεκαετίας, από τις πρώτες εκδηλώσεις της οικονομικής κρίσης και μετά, η Ευρωπαϊκή Ενωση (ανάπηρη πλέον, με αδιάγνωστο ακόμα μέγεθος αναπηρίας, από Βρετανία μεριά) έχει αρχίσει να ραΐζει.
Με ευθύνες, πρωταρχικές, του εμμονικού κ. Σόιμπλε. Που αντί, ο ανεκδιήγητος, να γίνεται σκεπτικότερος για το παρόν και το μέλλον της Ευρώπης και πού την έφτασαν οι όμοιοί του αριθμολάγνοι της δημοσιονομικής πειθαρχίας, λέει και εξυπνάδες από πάνω, ο εξυπνάκιας.
Πηγή www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ