Πάγωμα οφειλών σε ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ

Αλέξης ΤσίπραςH δέσμευση του πρωθυπουργού αφορά περίπου 300.000 οφειλέτες ενώ κάθε οφειλέτης ελεύθερος επαγγελματίας θα μπορεί να αποκτήσει ξανά πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και στο δικαίωμα για σύνταξη | EUROKINISSI
«Αρωμα» ρύθμισης φέρνει η πολιτική δέσμευση του πρωθυπουργού για πάγωμα από 1.1.2017 των ληξιπρόθεσμων οφειλών όσων χρωστούν στον ΟΑΕΕ και στο ΕΤΑΑ (δικηγόροι, ιατροί, πολιτικοί μηχανικοί κ.λπ.).
«Οι ασφαλιστικές οφειλές των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων στον ΟΑΕΕ και στο ΕΤΑΑ που καθίστανται ληξιπρόθεσμες ώς και τις 31.12.2016, “παγώνουν”, χωρίς βεβαίως να διαγραφούν, ώστε να μπορεί κανείς να είναι ασφαλιστικά ενήμερος εάν είναι συνεπής στις τρέχουσες οφειλές του» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας κλείνοντας την ομιλία του στα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης.
Η πολιτική δέσμευση του πρωθυπουργού, όπως είπε ο ίδιος, αποτελεί ικανοποίηση ενός πάγιου αιτήματος των συνδικαλιστών του κόσμου των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιστημόνων, ενώ ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι το πάγωμα αυτό θα δώσει ανάσα σε εκατοντάδες χιλιάδες μικρούς και μεσαίους ελεύθερους επαγγελματίες που στενάζουν κάτω από το βάρος των χρεών.

Εισφορές

Οπως εξήγησε ο πρωθυπουργός, αυτή η κίνηση της κυβέρνησης γίνεται διότι από 1.1.2017 οι ασφαλιστικές εισφορές δεν προκύπτουν αυθαίρετα, αλλά συνδέονται με την πραγματική οικονομική δυνατότητα του ασφαλισμένου (ωστόσο καθίσταται σαφές ότι τα ποσά που θα πρέπει να καταβάλλουν οι ασφαλισμένοι ελεύθεροι επαγγελματίες για ασφαλιστικές εισφορές θα είναι από 1-1-2017 τεράστια).
Ομως αυτή η κίνηση και δεδομένου ότι δεν θα ανασταλούν τα μέτρα αναγκαστικής κατάσχεσης ή οι όποιοι άλλοι μηχανισμοί είσπραξης, καθίσταται από μόνη της ήσσονος σημασίας αν δεν συνδεθεί και με μία γενναία ρύθμιση οφειλών (για την οποία βέβαια θα πρέπει να συμφωνήσουν και οι δανειστές μας).
Αυτό που θα λαμβάνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιστήμονες από την 1.1.2017 (αν καταβάλουν τις τρέχουσες εισφορές) είναι ασφαλιστική ενημερότητα (η οποία είναι εξαιρετικά χρήσιμη σε πάρα πολλές καταστάσεις και συναλλαγές με το Δημόσιο).
Ουσιαστικά μέσω του παγώματος αυτού ο οφειλέτης θα μπορεί να αποκτήσει ξανά πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αλλά και στο δικαίωμα στη σύνταξη.
Θα πρέπει να επισημανθεί ότι το μέτρο (εφόσον τελικά πραγματοποιηθεί η πολιτική δέσμευση του πρωθυπουργού που σημαίνει ότι δεν θα ορθώσουν τείχη άρνησης οι εκπρόσωποι των δανειστών) αφορά τους ασφαλισμένους σε ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ για τις ασφαλιστικές τους οφειλές προς τα συγκεκριμένα ταμεία.
Καθίσταται σαφές ότι όσες επιχειρήσεις χρωστούν ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων τους στο ΙΚΑ δεν θα μπορούν να λάβουν ασφαλιστική ενημερότητα καθότι το μέτρο δεν θα επεκταθεί και σε αυτές τις οφειλές.
Το ίδιο συμβαίνει και με τα χρέη των αγροτών προς τον ΟΓΑ, καθώς οι οφειλέτες αγρότες δεν θα μπορούν να λάβουν ασφαλιστική ενημερότητα αν χρωστούν στο ασφαλιστικό τους ταμείο. Κάτω από αυτά τα δεδομένα η εκτίμηση των αρμόδιων υπηρεσιών είναι ότι αυτή η δέσμευση του πρωθυπουργού αφορά περίπου 300.000 οφειλέτες.

Και ρύθμιση οφειλών

Πάντως στο υπουργείο Εργασίας και ενόψει της επικείμενης διαπραγμάτευσης για τη 2η αξιολόγηση εργάζονται ακατάπαυστα προκειμένου να έχουν όλα τα δεδομένα ώστε να πιέσουν τους εκπροσώπους των δανειστών να δεχτούν μία γενναία ρύθμιση οφειλών.
Παρά τα αντιθέτως λεχθέντα (ακόμη και από χείλη υπουργών) η πρόταση που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας για τις οφειλές είναι μία ρύθμιση με δόσεις, ενώ στις προθέσεις είναι αυτή η ρύθμιση να αγγίξει τις 100 δόσεις.
Πάντως η κυβέρνηση προσδοκά να βάλει και στοιχεία για να σταθμίζονται οι πραγματικές δυνατότητες του οφειλέτη, ώστε να καθορίζεται το ύψος και ο αριθμός των δόσεων.
Ουσιαστικά η κυβέρνηση θέλει να επαναφέρει την προηγούμενη ρύθμιση οφειλών η οποία, ειρήσθω εν παρόδω, ήταν και η πλέον επιτυχημένη ρύθμιση.
Μάλιστα ήδη έχει αρχίσει η προεργασία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων με κυρίαρχο επιχείρημα ότι είναι τέτοια η πίεση, που θα φέρει στους ελεύθερους επαγγελματίες η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών από την 1 Ιανουαρίου του επόμενου έτους, που καθίσταται πιθανό να συμβεί κατάρρευση των εσόδων των ασφαλιστικών οργανισμών λόγω της αδυναμίας πληρωμής από την πλευρά των ασφαλισμένων.
Πηγές του υπουργείου αναφέρουν ότι παρότι (κυρίως λόγω ιδεοληψίας, επειδή θεωρούν ότι τέτοιες ρυθμίσεις στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό και δίνουν πόντους στους κακοπληρωτές αφού τιμωρούνται τελικά όσοι καταβάλλουν κανονικά τις εισφορές τους) οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν ήθελαν ούτε να συζητήσουν επ’ αυτού, τελευταία βλέποντας και συγκρίνοντας τα αριθμητικά δεδομένα εμφανίζονται δεκτικοί σε συζητήσεις.
Στην κατεύθυνση αυτή βοηθά και η πραγματικότητα αφού πολλαπλασιάζονται με γεωμετρική πρόοδο όσοι χάνουν τις ρυθμίσεις στις οποίες έχουν ενταχθεί.
Πράγματι μέσα σε ένα έτος (δηλαδή από τον Ιούλιο 2015 και μέχρι τον Ιούλιο 2016) έχουν απολέσει τη ρύθμιση των 100 δόσεων περί τους 57.000 οφειλέτες με τα ληξιπρόθεσμα χρέη να ξεπερνούν τα 25 δισ. (όταν τα χρέη πάνω από 5.000 ευρώ ανά οφειλέτη ανέρχονται στα 16,6 δισ. ευρώ).
Πηγή www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ