«Πρέπει να λύσουμε τα προβλήματα της κοινωνίας, όχι της Αριστεράς»

Τρύφων Αλεξιάδης«Να πάει μια κυβέρνηση σε πρόωρες εκλογές όταν κατορθώνει να περάσει από τη Βουλή τα πιο δύσκολα μέτρα; Που δίνει τη μάχη για τις τηλεοπτικές άδειες με όλο το σύστημα απέναντι και τα καταφέρνει; Δεν έχουμε κανένα λόγο», λέει ο Τ. Αλεξιάδης | EUROKINISSI / ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Συναντήσαμε τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη, στο γραφείο του στην Καραγεώργη Σερβίας, σε μια περίοδο δύσκολη.
Μας παρέθεσε στοιχεία για την πορεία εσόδων και ληξιπρόθεσμων, μιλώντας για «μέγα ψέμα» που αναπαράγεται για προπαγανδιστικούς λόγους. Μας διαβεβαίωσε ότι τα νομοσχέδια για το αδήλωτο χρήμα και για το πλαστικό χρήμα θα έρθουν το συντομότερο στη Βουλή.
Αναγνώρισε ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να έχει κάνει περισσότερα στους τομείς της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου. Σημείωσε ότι μερικές από τις κινήσεις της κυβέρνησης «στοιχειώνουν τα όνειρά μας».
Και επέμεινε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει «να ξαναγυρίσει σε μια ομφαλοσκόπηση ή να προσπαθεί να λύσει τα προβλήματα της Αριστεράς. Πρέπει να λύσει τα προβλήματα της κοινωνίας».
• Εχουμε ακούσει πολλές εξαγγελίες για το νομοσχέδιο για το αδήλωτο χρήμα, αλλά ακόμα δεν έχει έρθει στη Βουλή. Γιατί;
Δεν το κρύβουμε, η μέχρι τώρα διαπραγμάτευση δεν είχε το αποτέλεσμα που θα θέλαμε. Προτιμήσαμε να καθυστερήσουμε λίγο, ώστε να πετύχουμε ό,τι καλύτερο.
Ξέρετε, υπάρχουν δυο «άκρα»: είτε θα επαναλάβουμε λάθη του παρελθόντος και θα ετοιμαστεί η επόμενη φορολογική αμνηστία είτε θα φτιάξουμε ένα πρόγραμμα που -για παράδειγμα- για κάθε εκατομμύριο ευρώ θα πληρώνονται 900 χιλιάδες ευρώ. Κανένα από αυτά δεν θα πετύχει.
• Ούτε αμνήστευση ούτε αντικίνητρα λοιπόν...
Ναι. Και θέλουμε μέσω αυτού του νομοσχεδίου να τελειώσουμε και με εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις, γιατί θέλουμε να ασχοληθούμε με πρόσφατες υποθέσεις, που έχουν χρήματα. Νομίζω ότι είμαστε κοντά στη συμφωνία για ένα επιτυχημένο πρόγραμμα.
• Μπορούμε να πούμε το ποσοστό που θα καλούνται να πληρώσουν όσοι θα θελήσουν να νομιμοποιήσουν τέτοιες καταθέσεις;
Από σεβασμό στη διαπραγμάτευση, δεν μπορώ να πω σε ποιο σημείο είμαστε. Σίγουρα όμως δεν θα είναι της τάξης του 10 ή 15%, γιατί πάμε σε λογική αμνηστίας, και σίγουρα δεν θα απέχει πολύ από τον ετήσιο συντελεστή.
Ερχεται κάποιος, ας πούμε, και λέει «εγώ το 2007 είχα στο τάδε τραπεζικό ίδρυμα του εξωτερικού αυτά τα χρήματα». Δεν τον ρωτάμε πού τα βρήκε. Απλά του λέμε ότι για το 2007 θα πληρώσει τον συντελεστή που ίσχυε εκείνη τη χρονιά συν κάτι άλλο. Το «κάτι άλλο» είναι αυτό που βρίσκεται σε διαπραγμάτευση.
• Εχουμε πολλές λίστες με πιθανούς φοροφυγάδες. Εχουν αποτέλεσμα οι έρευνες; Ορισμένοι λένε ότι δεν έχουν...
Δεν έχουν καθόλου δίκιο. Κατέθεσα τα στοιχεία στη Βουλή και όλοι κατάλαβαν ότι οι ερωτώντες βουλευτές της Ν.Δ. πήγαν να δημιουργήσουν ένα πρόβλημα και έπεσαν οι ίδιοι μέσα στο πρόβλημα. Εχουμε διάφορες κατηγορίες λιστών.
Ας πούμε τη λίστα Λαγκάρντ, που πρέπει να την ελέγξεις για να στείλεις το ισχυρό μήνυμα ότι δεν είναι δυνατόν πολιτικά πρόσωπα και άλλοι να γλιτώσουν. Και υπάρχει η δυσκολία ότι η συγκεκριμένη λίστα αφορά το έτος 2000.
Υπάρχουν επίσης λίστες με υψηλότατα αποτελέσματα και άλλες, όπως η Μπόργιανς, που «τρέχουν» πολύ γρήγορα. Στη λίστα Λαγκάρντ χρειάστηκαν τρία χρόνια για να πιστοποιήσουμε το πρώτο όνομα, από όταν την παρέλαβε το υπουργείο Οικονομικών με τις περίεργες διαδρομές.
Και οι τότε πρωταγωνιστές δεν λένε ακόμα κουβέντα. Κάποια στιγμή θα πάω στον άλλον κόσμο και θα μου μείνει το παράπονο: δεν θα απαντήσουν πολιτικά αυτοί οι άνθρωποι τι έκαναν τότε;
Δεν έχουν φύγει από την πολιτική ζωή και ορισμένοι από αυτούς κουνούν και το δάχτυλο. Στη λίστα Μπόργιανς, σε λιγότερο από τρεις μήνες, έχουν ταυτοποιηθεί εκατοντάδες ονόματα και αυτή τη στιγμή περίπου 1.000 υποθέσεις έχουν πάει από τους οικονομικούς εισαγγελείς στις φορολογικές υπηρεσίες.
• Πάμε στο «πλαστικό χρήμα». Ξανά καταλογίζεται στην κυβέρνηση αργοπορία. Ακούμε διάφορα σενάρια για τα κριτήρια και τα κλιμάκια. Μήπως προκύψει πάλι κανένα αλαλούμ;
Οχι. Αυτή η κυβέρνηση είναι καταδικασμένη, όχι να περιγράφει ή να αναλύει τα προβλήματα, αλλά να τα λύνει. Στο θέμα του πλαστικού χρήματος πρέπει να φέρουμε ένα νομοσχέδιο με το οποίο θα μεταβούμε σε μια νέα περίοδο.
Εάν το φέρναμε τον Ιανουάριο στα γρήγορα, αλλά με πολλά προβλήματα, θα ήμασταν καλοί πολιτικά, αλλά δεν θα είχαμε αποτέλεσμα. Τέτοια παραδείγματα είχαμε πολλά στο παρελθόν. Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται, είμαστε κοντά και είναι θέμα ημερών η κατάθεσή του.
Με την πολύ καλή συνεργασία που έχουμε με τους κοινωνικούς φορείς, έχουμε διαμορφώσει την πρόταση για τον ειδικό επαγγελματικό λογαριασμό και τις επόμενες ημέρες με αυτό θα πάμε στη Βουλή.
• Ο ΕΝΦΙΑ δεν καταργήθηκε, όπως δεσμεύθηκε το 2014 ο ΣΥΡΙΖΑ. Λέτε ότι θα αντικατασταθεί με άλλον φόρο. Πότε και ποιους θα βαρύνει;
Το πρόγραμμα που είχαμε καταθέσει δεν προέβλεπε ότι δεν θα έχουμε κανέναν φόρο στην περιουσία. Μιλούσε για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και για έναν άλλο φόρο στην περιουσία με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.
Από τότε ήμασταν σαφέστατοι. Η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ δε, θυμούνται συνεχώς τι είπαμε προεκλογικά και ξεχνούν τι έκαναν αυτοί όταν κυβερνούσαν. Ποιος έφερε τον ΕΝΦΙΑ και έβαλε τον στόχο των 2,65 δισ. ευρώ; Προ του μνημονίου η φορολογία στην ακίνητη περιουσία ήταν περίπου 700 εκατομμύρια. Και τον πήγαν στα 2,65 δισ. Και κατηγορούν εμάς για υπερφορολόγηση;
Ηταν μια προίκα που πήραμε και δεν τη θέλουμε. Προσπαθήσαμε και κάναμε τον φόρο πιο αναλογικό, πιο δίκαιο. Το 92% των φετινών εκκαθαριστικών είτε δεν έχει καθόλου ΕΝΦΙΑ -είναι περίπου 1 εκατ. 50 χιλιάδες αυτά- είτε έχει ίδιο ΕΝΦΙΑ με πέρυσι είτε λιγότερο είτε αυξημένο μέχρι 10 ευρώ.
Μετά από όλη την παραφιλολογία, την καταστροφολογία και την καταστροφολογία -θυμίζω πρωτοσέλιδο εφημερίδας ότι υποτίθεται θα βγάλουμε τον ΕΝΦΙΑ μετά τη ΔΕΘ και τώρα δεν βγαίνουν ούτε συγγνώμη να ζητήσουν- ο κόσμος κατάλαβε ποια είναι η αλήθεια.
Ο ΕΝΦΙΑ του 2016 μεταφέρει φορολογικό βάρος σε περίπου 300 με 400 χιλιάδες εκκαθαριστικά. Η Ν.Δ. για αυτά κλαίει και οδύρεται. Καλά κάνει, γιατί αυτά τα κοινωνικά στρώματα αντιπροσωπεύει. Εμείς ήμασταν και είμαστε υπέρ ενός φόρου στη μεγάλη ακίνητη περιουσία.
• Πότε να περιμένουμε αυτή την αλλαγή;
Να τελειώσουμε με τα της είσπραξης του φόρου τώρα, τον Ιανουάριο, και αμέσως μετά θα ξεκινήσουμε τις διεργασίες για τα χαρακτηριστικά του νέου φόρου.
Εμείς έχουμε ήδη σχεδιασμούς. Θα έχει στόχο είσπραξης 2,65 δισ. και θα μοιράζει πιο δίκαια και πιο αναλογικά τη φορολογική επιβάρυνση. Φόρο στην περιουσία έχουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες.
Να πω με την ευκαιρία πως άκουσα τον κ. Μητσοτάκη να εξαγγέλλει την κατάργηση του φόρου στο κρασί. Πρέπει να υποθέσουμε ότι όσους φόρους δεν εξαγγέλλει ότι θα καταργήσει, μάλλον θα τους κρατήσει. Περιμένω μέχρι τη ΔΕΘ με αγωνία.
• Τα στοιχεία για τα έσοδα του Ιουλίου δεν ήταν καλά. Καλλιεργείται και μια τέτοια δυσοίωνη αίσθηση, που φτάνει μέχρι και σε σενάρια για ενεργοποίηση του κόφτη. Εσείς όμως είστε αισιόδοξος...
Φοβόμαστε μη γίνει σεισμός, οι Γαλάτες φοβούνταν μην πέσει ο ουρανός στο κεφάλι τους. Φόβους έχουμε και προετοιμασίες κάνουμε για πολλά πράγματα. Αλλά εδώ τι ζήσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα; Πολλά μέσα ενημέρωσης για το διάστημα Ιανουαρίου με Ιούνιο δεν έλεγαν τίποτα για το πώς πάνε τα έσοδα.
Πήγαιναν πολύ καλά και κινούνταν πολύ πιο πάνω από τον στόχο. Τον Ιούλιο δεν πιάσαμε τον στόχο του προϋπολογισμού, γιατί είχαμε τον υψηλότερο του 2016, 5,57 δισ. μέσα σε ένα μήνα. Και πιάσαμε 5,23 δισ. Πετύχαμε τον στόχο κατά 94%. Κάποιοι το θεωρούν αποτυχία αυτό.
Στον στόχο του επταμήνου, που ήταν 27,05 δισ., τώρα είμαστε πιο πάνω, στα 27,667 δισ. Κάποιοι μπορεί να βγουν να μας κατηγορήσουν ότι κάνουμε παιχνίδι με τα καθαρά έσοδα και τις επιστροφές.
Στις επιστροφές έχουμε υπέρβαση του στόχου για τον μήνα Ιούλιο κατά 86%. Και στο επτάμηνο είχαμε στόχο να δώσουμε 1,5 δισ. και δώσαμε 1,86 δισ., 24% παραπάνω δηλαδή. Τα νούμερα είναι νούμερα. Με την ωρίμανση μεγάλων υποθέσεων και τους ελέγχους του καλοκαιριού θα πιάσουμε τους στόχους και δεν θα χρειαστεί κανένας κόφτης.
• Και τα ληξιπρόθεσμα ιδιωτών προς το Δημόσιο; Μιλούν ορισμένοι για βραδυφλεγή βόμβα...
Αναζητήστε σε διάφορα μέσα ενημέρωσης σχετικά δημοσιεύματα και θα διαβάσετε ότι τα ληξιπρόθεσμα αυξάνονται κάθε μήνα κατά 1 δισ. Μέγα ψέμα! Εχω καταθέσει τα νούμερα διακόσιες φορές στη Βουλή.
Υπήρχαν μήνες που προσέγγισαν το 1 δισ., αλλά και άλλοι που ήταν περίπου 200 ή 300 εκατ. ευρώ. Παρ’ όλα αυτά μιλούνε για 1 δισ. ανά μήνα, γιατί έτσι βολεύει την προπαγάνδα.
Μερικούς μήνες του 2016 είχαμε αύξηση των ληξιπρόθεσμων, επειδή, για παράδειγμα μεγάλος φορέας στις οδικές μεταφορές ή την αμυντική βιομηχανία τον Ιούλιο δεν μπόρεσε να πληρώσει υποχρεώσεις 35 εκατ. ευρώ.
Αλλος φορέας στις σιδηροδρομικές μεταφορές δεν μπόρεσε να πληρώσει υποχρεώσεις περίπου κατά 280 εκατ. Αν αφαιρέσεις αυτά από τα 924 εκατ., τότε καταλαβαίνεις ότι τα ληξιπρόθεσμα δεν καλπάζουν. Με δεδομένες τις συνθήκες δεν πάνε τέλεια, πάνε όμως καλά.
• Υπάρχει ενδεχόμενο να οδηγηθούμε σε πρόωρες εκλογές;
Να πάει μια κυβέρνηση σε πρόωρες εκλογές όταν κατορθώνει να περάσει από τη Βουλή τα πιο δύσκολα μέτρα; Που δίνει τη μάχη για τις τηλεοπτικές άδειες με όλο το σύστημα απέναντι και τα καταφέρνει; Δεν έχουμε κανένα λόγο.
Η κυβέρνηση προχωρά πολύ καλά, ο κόσμος καταλαβαίνει κάθε μήνα ότι γίνονται βήματα. Βεβαίως με λάθη, με παραλείψεις, με καθυστερήσεις, με αυταπάτες. Αλλά με διαρκή προσπάθεια και με αποτελέσματα.
Να πάμε σε εκλογές για να συγκριθεί τι; Η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι η κυβερνητική περίοδός τους, που μας οδήγησε στην καταστροφή, πρέπει να επαναληφθεί. Πρέπει να μας πει η Ν.Δ. από πού θέλει να μειώσει δαπάνες, από πού θα μειώσει φόρους και πού θα αυξήσει. Να θυμόμαστε ότι τρομερή αύξηση της φορολογίας έγινε επί κυβερνήσεών τους...
• Υπάρχουν τομείς όπου αυτή η κυβέρνηση θα μπορούσε να κάνει περισσότερα;
Βεβαίως. Πρώτα από όλα στον τομέα του οποίου έχω την ευθύνη, τους τομείς της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου. Αλλά οι χρονικές δυνατότητες και η πολιτική συγκυρία δεν μας το επέτρεψαν.
Αν αντί για 9.000 εφοριακούς, είχαμε κατά αναλογία τον αριθμό εφοριακών που έχουν η Γερμανία, το Βέλγιο και η Ολλανδία, που μας ελέγχουν, θα είχαμε διπλάσιο αριθμό. Ο κ. Μπόργιανς μού έλεγε ότι το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας έχει 35.000 εφοριακούς με πληθυσμό 18 εκατομμύρια. Με τα δεδομένα αυτά, κάνουμε πολλά περισσότερα.
• Είστε υπουργός μιας κυβέρνησης στην οποία κυριαρχεί ένα κόμμα της Αριστεράς. Νιώθετε άνετα με τα όσα κάνετε;
Καθόλου άνετα δεν νιώθω, γιατί είμαι αναγκασμένος να κάνω πράγματα που είναι πολύ μακριά από το ιδεολογικό μας DNA, μακριά από όσα προετοιμαζόμασταν. Η κοινωνία όμως εμπιστεύτηκε σε μια κυβέρνηση της Αριστεράς τις κυβερνητικές ευθύνες.
Τι έπρεπε να κάνει; Να πει «θα αποσυρθώ στη μονή της σωτηρίας μου και της ιδεολογικής μου καθαρότητας και δεν θέλω να βγάλω τη χώρα από την κρίση»; Μα τότε θα ακυρωνόμασταν ως αριστεροί. Η Αριστερά στο παρελθόν δεν κάθισε να δει από μακριά τα προβλήματα. Αγωνίστηκε για να τα λύσει.
Μερικά από αυτά που κάνουμε στοιχειώνουν τα όνειρά μας, αλλά δεν έχουμε άλλη πολιτική οδό. Τα μέτρα που παίρνουμε δεν είναι πολιτική επιλογή, αλλά πολιτική αναγκαιότητα. Θυμάστε τι έλεγαν κάποιοι; «Εγώ θέλω να κάνω τις απολύσεις, γιατί δεν θέλω να πάρει τη δόξα ο κ. Τόμσεν». Αυτοί θέλουν να ξανάρθουν στα πράγματα.
• Είστε στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ από ιδρύσεώς του. Τι πρέπει να αλλάξει στο επικείμενο συνέδριο;
Ημουν και είμαι απλό μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί πίστευα ότι ως κεντρικό συνδικαλιστικό πρόσωπο δεν είναι σωστό να έχω και κομματική θέση. Δουλεύω όμως στο Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ από όταν ιδρύθηκε.
Ξέρετε, η Κουμουνδούρου δεν ήταν πάντα φωταγωγημένη και γεμάτη κόσμο όπως σήμερα. Περάσαμε πολύ δύσκολες στιγμές. Τα γεγονότα όμως μας δικαίωσαν. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να κάνει λάθη του παρελθόντος, να ξαναγυρίσει σε μια ομφαλοσκόπηση ή να προσπαθεί να λύσει τα προβλήματα της Αριστεράς. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να λύσει τα προβλήματα της κοινωνίας.
Πρέπει λοιπόν να ανοιχτούμε στην κοινωνία, να κρατήσουμε την αριστερή ιδεολογία μας με σαφέστατες αρχές, αλλά πρέπει να αποφασίσουμε: Αναλαμβάνουμε την ευθύνη να πάμε τα πράγματα σε επίπεδο κοινωνίας πιο πέρα ή θα μείνουμε στα μετόπισθεν της ιδεολογικής καθαρότητας και δεν ασχολούμαστε με την κυβέρνηση;
Και όσοι μας κάνουν κριτική από τα αριστερά (με εισαγωγικά), θα πρέπει κάποια στιγμή να απαντήσουν. Ωραία, αυτή η κυβέρνηση έκανε λάθη, παραλείψεις... ας καταλογίσουν ό,τι θέλουν.
Αν δεν ήταν αυτή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. ποιοι θα ήταν στη θέση της και τι θα γινόταν καλύτερο απ’ ό,τι τώρα; Δεν μπορεί κάποιοι στη λογική της ιδεολογικής καθαρότητας να αποφεύγουν το πολιτικό διακύβευμα.
Πηγή www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ