Βιαστικοί προφήτες


Μπήκαμε στο φθινόπωρο και ξεκίνησε το γνωστό καλαμπαλίκι με τις δημοσκοπήσεις.
Αλλοι πανηγυρίζουν, άλλοι προβληματίζονται, άλλοι τις καταγγέλλουν ως στημένες και οι πιο ψύχραιμοι προσπαθούν να ερμηνεύσουν τα ενδιαφέροντα στοιχεία που κρύβονται πίσω από τα δημοφιλέστερα ευρήματα, αυτά που προσφέρονται για τη δημιουργία κλίματος, δηλαδή την πρόθεση ψήφου και την παράσταση νίκης.
Μέχρι τώρα έχουν γίνει τέσσερις μετρήσεις. Ολες δίνουν καθαρό προβάδισμα στη Ν.Δ. (λογικό), ωστόσο η απόσταση από το 3,9% στο 10% είναι μεγάλη και γεννιούνται ορισμένα ερωτήματα σχετικά με την εγκυρότητα της μεθοδολογίας που ακολουθούν οι εταιρείες.
Ας είναι. Αλλωστε, η αξιοπιστία των δημοσκοπήσεων γενικώς έχει αμφισβητηθεί εμπράκτως από τα ίδια τα εκλογικά αποτελέσματα και στην Ελλάδα τρεις φορές (εκλογές Γενάρη και Σεπτέμβρη του 2015, δημοψήφισμα) και στο εξωτερικό όπου έγιναν εκλογές (εθνικές ή περιφερειακές).
Στη Νέα Δημοκρατία έχουν κάθε λόγο να χαίρονται διαβάζοντας τις θετικές επιδόσεις στην πρόθεση ψήφου, στην παράσταση νίκης και στην υπεροχή του Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι του Αλέξη Τσίπρα σε ό,τι αφορά την καταλληλότητα για τη θέση του πρωθυπουργού.
Εχουν επίσης κάθε λόγο να υποβαθμίζουν κάποια άλλα στοιχεία, προφανώς γιατί χαλάνε την ειδυλλιακή εικόνα για το κόμμα και διασκεδάζουν την εντύπωση που θέλουν να επιβάλουν ότι η νίκη είναι δεδομένη και ότι «ερχόμαστε να εφαρμόσουμε τη συμφωνία της αλήθειας που υποσχέθηκε ο κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ».
Η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών, όπως προκύπτει από τα γκάλοπ, δηλώνει δυσαρεστημένη με την αξιωματική αντιπολίτευση (το ίδιο ισχύει και για την κυβέρνηση). Αυτό σημαίνει ότι η Ν.Δ. δεν μπορεί να δημιουργήσει ρεύμα ελπίδας, ενθουσιασμού και στράτευσης υπέρ των απόψεων της.
Την ψηφίζουν οι δικοί της, μερικοί απ’ αυτούς που στις προηγούμενες εκλογές επέλεξαν μικρότερα κόμματα τα οποία σήμερα ψυχορραγούν, δεν κερδίζει όμως ούτε δείγμα από τους απογοητευμένους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ.
Κάποιοι λίγοι λοξοκοιτάνε προς το κόμμα της κ. Κωνσταντοπούλου, ακόμη λιγότεροι προς τη ΛΑ.Ε. και οι περισσότεροι συνωστίζονται στο έδαφος των αναποφάσιστων, του «δεν ξέρω, δεν απαντώ», του «λευκού», του «άκυρου» ή της «αποχής».
Η συσπείρωση της Ν.Δ. έχει πιάσει ταβάνι (85%), ενώ του ΣΥΡΙΖΑ είναι στον πάτο (κοντά στο 50%).
Συνεπώς, για την ώρα, το παιχνίδι παραμένει ανοιχτό κι ας βιάζονται να σφυρίξουν τη λήξη ορισμένοι δημοσιολόγοι, οι προβλέψεις των οποίων (στην πραγματικότητα επρόκειτο για την επιθυμία τους) στο πρόσφατο παρελθόν ήταν τόσο επιτυχείς όσο και οι προβλέψεις των σαλεμένων προφητών για το τέλος του κόσμου.
Ανάγωγα
«Θέλω να υπογράψω μαζί σας μια συμφωνία αλήθειας» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ και συμπλήρωσε ότι «δεν θα υποσχεθώ πράγματα που δεν γίνονται».
Υποσχέθηκε όμως μείωση του ΕΝΦΙΑ, του ΦΠΑ, της φορολογίας των επιχειρήσεων και των αγροτών. Πώς θα γίνουν αυτά; Μόνο αν η ελληνική οικονομία ανακάμψει και μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα που προβλέπει η συμφωνία με τους δανειστές. 
Πηγή www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ