«Πυρ και μανία» με τη σύνοδο του Νότου

Βόλφγκανγκ ΣόιμπλεAP Photo/Bundas Engler
Τη δυσαρέσκειά τους για την Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη στην Αθήνα εξέφρασαν Γερμανοί πολιτικοί με πρώτο τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που έκανε ένα «φαρμακερό» σχόλιο λίγο πριν τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Οξεία επίθεση από τους Μάνφρεντ Βέμπερ και Μάρκους Φέρμπερ.
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, προσερχόμενος στο Eurogroup, απάντησε σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με τη σύνοδο του Νότου: «Οταν οι ηγέτες των σοσιαλιστικών κομμάτων συγκεντρώνονται, τις περισσότερες φορές δεν προκύπτει κάτι έξυπνο».

«Ολάντ και Ρέντσι επιτρέπουν στον Τσίπρα να τους χειραγωγήσει» 

Νωρίτερα, επίθεση κατά του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, αλλά και κατά των ηγετών της Γαλλίας και της Ιταλίας, Φρανσουά Ολάντ και Ματέο Ρέντσι, εξαπέλυσε ο Γερμανός ευρωβουλευτής Μάνφρεντ Βέμπερ, πρόεδρος της πολιτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην Ευρωβουλή.
Σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε από τις Βρυξέλλες με αφορμή τη σημερινή σύγκληση της Συνόδου κορυφής των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ στην Αθήνα, αναφέρει συγκεκριμένα τα εξής:
O πρωθυπουργός κ. Τσίπρας κάνει πάλι τα συνηθισμένα του κόλπα. Αυτό που χρειάζεται η Ευρώπη τώρα είναι ενότητα και σίγουρα όχι νέες προσπάθειες διαίρεσης. Τα αιτήματα της Αθήνας οδηγούν στο πουθενά. Ο κ. Τσίπρας πρέπει να ξεκινήσει από την πλήρη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που υποσχέθηκε. Το γεγονός ότι ο προέδρος Ολάντ -πιθανώς για λόγους εσωτερικής πολιτικής- και ο Ιταλός πρωθυπουργός Ρέντσι επιτρέπουν στον κ. Τσίπρα να τους χειραγωγήσει δεν είναι πραγματικά ένα σημάδι ευθύνης.

«Σχηματίζουν από κοινού μια ισχυρή συμμαχία των απρόθυμων»

Τέλος, ο χριστιανοκοινωνιστής ευρωβουλευτής Μάρκους Φέρμπερ, μιλώντας στην Die Welt χαρακτήρισε «μεγάλο πρόβλημα το γεγονός ότι οι χώρες της νότιας Ευρώπης σχηματίζουν από κοινού μια ισχυρή συμμαχία των απρόθυμων αναδιανομέων», η οποία «θέτει σε κίνδυνο την οικονομική σταθερότητα της Ευρώπης».
Ο Φέρμπερ, ο οποίος είναι και αντιπρόεδρος της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου, εξέφρασε την ανησυχία του ότι για το γεγονός ότι μετά την έξοδο της Βρετανίας ο συσχετισμός δυνάμεων στην Ευρωπαϊκή Ενωση μετατοπίζεται προς το νότο.
«Αυτό το μπλοκ των χωρών θα είχε τη δυνατότητα σχηματισμού μιας μειοψηφίας αρνησικυρίας χάρη στην οποία μπορεί να εμποδίσει όλους τους νόμους που δεν του αρέσουν», σχολίασε.
Ο Μάρκους Φέρμπερ δήλωσε επίσης στην Passauer Neue Presse ότι «οι νότιες χώρες ετοιμάζουν την επόμενη επίθεση στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης στη σύνοδο κορυφής στην Αθήνα». Εχει δε την πεποίθηση ότι «θα προκύψει ξανά η έκκληση για χαλάρωμα της δημοσιονομικής πολιτικής, για περισσότερες επενδύσεις και κοινοτική συνευθύνη (των χρεών) / κοινοτικοποίηση των χρεών».
Πηγή www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ