Τιβί με τυρί

EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Πριν από κάμποσα χρόνια η εξαδέλφη μου η Σίσι έφυγε για σπουδές στη Φλωρεντία και έκτοτε ζει και εργάζεται εκεί. Τη βλέπουμε στο πάντα φιλόξενο σπίτι της στη Βία Καβούρ, όποτε καταφέρνουμε να επισκεφθούμε την Τοσκάνη, και τα καλοκαίρια στην Ελλάδα. Ερχεται την πρώτη εβδομάδα εκάστου Αυγούστου και αναχωρεί συνήθως, πλήρης βιωμάτων και εντυπώσεων, τη δεύτερη του Σεπτεμβρίου. Ενδιαμέσως μας μαγειρεύει θεσπέσιες μακαρονάδες και μελιτζάνες «παρμετζάνο» να γλείφεις τα δάχτυλά σου μόνο που τις σκέφτεσαι.
Ιδιαίτερα πολιτικοποιημένο άτομο, μας ενημερώνει επισταμένως για τις πομπές των «ρεντσίνι», των «γκριλίνι» και των υπόλοιπων κομμάτων της γείτονος. Χαίρεσαι να την ακούς, καθώς, με την πάροδο των ετών, ελληνική και ιταλική προφορά έχουν σμίξει σ' ένα μυστήριο χαρμάνι απολαυστικής μουσικότητας. Εκφέρει τις φράσεις κελαρυστά, η αγανάκτηση για τους κυβερνώντες την Ευρώπη τις υψώνει σ' ένα παρατεταμένο κρεσέντο που κορυφώνεται στις συγκινήσεις που μόνο μια άρια μπορεί να προσφέρει. Περιέγραφε τις άλλες με γαργαλιστικές λεπτομέρειες τα φάσκελα και τα «πόρκα Μαντόνα», με τα οποία φιλοδωρούν εαυτούς κολλητοί της, καθηγητάδες πανεπιστημίου, που είχαν τη φαεινή να πολιτευτούν στις ευρωεκλογές με τη «Λίστα Τσίπρα».
Τις εξελίξεις στη χώρα μας τις παρακολουθεί από τα ιταλικά Μέσα και η εκ του μακρόθεν πληροφόρηση της δημιουργεί κάπως συγκεχυμένη εικόνα. Διατυπώνει λοιπόν απορίες, τις οποίες με δυσκολία κατορθώνεις να φωτίσεις. Ακατανόητο γρίφο απετέλεσε για τη Σίσι η αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών. «Οταν αριβάρισε το “ντιτζιτάλε” σε μας, τα οκτώ κανάλια που βλέπαμε αυξήθηκαν αυτομάτως σε τριάντα. Ξοδέψαμε λεφτά ν' αγοράσουμε συμβατές τηλεοράσεις και αποκωδικοποιητές αποκλειστικά γι' αυτόν τον λόγο» έλεγε εμφανώς τσαντισμένη. «Αν ήταν να μειωθούν θα είχαμε πιαστεί μεγάλα κορόιδα. Αλόρα...»!
Συγκέντρωσα τις δυνάμεις μου να την πείσω πως η πρωτοδεύτερη φορά Αριστερά χτύπησε επιτέλους τη διαπλοκή. «Μα σέι στούπιντο; Αφού πήραν άδεια οι ίδιοι και χειρότεροι μαφιόζοι» αποκρίθηκε. «Ναι, αλλά το Δημόσιο κέρδισε εκατομμύρια» ψέλλισα. «Το κράτος δεν είναι νονός να παίρνει μίζα. Κριτέριο ντι κουαλιτά έβαλε; Οχι» με αποστόμωσε. Σήκωσα τα χέρια ψηλά κι αποφάσισα να την τρολάρω για να μη γίνουμε ρεζίλι διεθνώς. «Ο “Σκάι” θα κάνει κι άλλο δίαυλο» είπα. «Θα τον βαφτίσει “Ξεσκάει”, επειδή ψώνισε μισοτιμής».
Ανοιξε τα μάτια πιάτα, σαν του Κούλη. «Ε βέρο;» έδειξε να πατά την μπανανόφλουδα. «Ο ΑΝΤ1 θα ιδρύσει και τα “Αντε δύο”, “Αντε τρία”, “Αντε τέσσερα”» το χόντρυνα. «Η άδεια είναι σαν την πίτσα. Παίρνεις μια και την κόβεις όσα κομμάτια γουστάρεις». Αρχισε να κάνει συγκρίσεις με τη δεύτερη πατρίδα της. Το κόλπο έπιασε. «Ο Καλογρίτσας θα ονομάσει τον σταθμό του “ΚΑΜ1” για να μπει στο μάτι του κουμπάρου Πανούλη που τον αποκάλεσε απατεώνα» συνέχισα ακάθεκτος. «Κι ο Μαρινάκης “Νουρ Ουάν” και “Γουρ Ουάν” για καλοτυχία». Η Σίσι πετάει απόψε για Ιταλία. Ελπίζω να μη μας πάρουν για απολίτιστους οι κοψοχέρηδες της «Λίστας Τσίπρα», όταν τους εξηγήσει.
Πηγή www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ