Η «δημιουργική λογιστική» του ΔΟΛ

Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια προς τις τράπεζες συνολικά έφθασαν, σύμφωνα με τον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα,(11/7/2016), σε απόλυτα μεγέθη, τα 108,6 δισ. ευρώ, που αποτελεί το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη (μετά την Κύπρο).
Ειδικά στον τομέα των επιχειρήσεων το ποσοστό μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων φθάνει στο 67%, στα στεγαστικά στο 42% και στα καταναλωτικά στο 55%. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ΤΧΣ, του Μαϊου 2016, το ύψος των μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων διαμορφώνεται σε 60 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 45 δισ. ευρώ αναφέρονται σε μεγάλα κοινοπρακτικά δάνεια -σαν κι αυτά των ΜΜΕ.
Και γιατί τότε, θα ρωτήσετε,  ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΟΛ Πάνος Ψυχάρης, ισχυρίστηκε στη Βουλή χθες ότι τα κόκκινα δάνεια όλων των επιχειρήσεων στην Ελλάδα, κάθε είδους, φτάνουν μόνο στα 3,7 δισ. ευρώ;
Η απάντηση είναι απλή: στον ΔΟΛ και στο MEGA, όπως είπε ο κ. Ψυχάρης, θεωρούν ότι για να κοκκινίσουν «ουσιαστικά» τα δάνεια τους πρέπει να περάσουν μερικά τέρμινα και όχι οι χρονικές προθεσμίες του νόμου.
Στην πραγματικότητα των οικονομολόγων του ΔΟΛ κυριαρχεί η άποψη ότι τα επιχειρηματικά δάνεια δεν «κοκκινίζουν» ούτε κι όταν τα καταγγείλουν οι τράπεζες, ούτε κι όταν δεν δίνουν πιστοποιητικά τραπεζικής ενημερότητας διότι τα έχουν περάσει... «τυπικά» στις πραγματικές ζημιές τους.
Εκείνο ωστόσο που έκανε εντύπωση ήταν ότι οι περισσότεροι βουλευτές της Εξεταστικής Επιτροπής άκουγαν τα δήθεν αντικειμενικά στοιχεία του Πάνου Ψυχάρη για τα κόκκινα δάνεια των επιχειρήσεων στην Ελλάδα, χωρίς να δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην σκόπιμη διαστρέβλωση των επίσημων δεδομένων. 
Και όμως αυτά τα δεκάδες ληξιπρόθεσμα δισ. ευρώ έχουν τεράστια σημασία. Διότι πάλι εμείς θα τα πληρώσουμε, μέσω επόμενης ανακεφαλαιοποίησης των (άδειων από καταθέσεις) χρεοκοπημένων τραπεζών. Και ο φαύλος κύκλος της χρεοκοπίας θα συνεχίζεται... όσο οι υπερπατριώτες λεφτάδες θα συνεχίζουν να κάνουν «απεργία» επενδύσεων στη χώρα τους και να φυλάνε τα κυρίως αφορολόγητα λεφτά τους σε ξένες τράπεζες και offshore.
Πηγή www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ