Είναι η προσφυγιά κολλητική;

της Έλενας Καραμαγκάλη
Μονοπωλεί σχεδόν καθολικά τη συζήτηση στα social media η ανακοίνωση του συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου Δημοτικού Σχολείου Ωραιοκάστρου με την οποία απορρίπτουν την ένταξη προσφυγόπουλων στο σχολείο. Στην ίδια ανακοίνωση οι γονείς απειλούν ότι αν το αίτημά τους δε γίνει δεκτό θα προχωρήσουν σε κατάληψη του σχολείου.
Αλήθεια, τι φοβούνται αυτοί οι άνθρωποι; Ανησυχούν μήπως κολλήσουν τα παιδιά τους προσφυγιά και εξαθλίωση; Δεν ξέρουν ότι οι «ασθένειες» αυτές δεν μεταδίδονται αλλά προκαλούνται αποκλειστικά και μόνο από ενέργειες ανθρώπων;
Τι μήνυμα στέλνουν οι γονείς στα παιδιά τους; Ποιο είναι το μάθημα που θέλουν να περάσουν; Οι περισσότεροι από τους κατοίκους είναι  απόγονοι προσφύγων από τον Πόντο και τον Καύκασο, η ιστορία λέει ότι οι ντόπιοι γηγενείς τους αντιμετώπισαν εχθρικά, ρατσιστικά, τους εκδίωξαν, τους απείλησαν, τους χτύπησαν. Αυτό επιφυλάσσουν στους πρόσφυγες με τη σειρά τους; Ή αρκεί η πιο «πολιτισμένη» τακτική μακριά από εμάς κι όπου θέλει ας είναι;
Σήμερα, ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, κάλεσε τους γονείς του 5ου Δημοτικού να ξανασκεφτούν την απόφασή τους καθώς «δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος, αντιθέτως είναι ομορφιά».
«Εμείς έχουμε πάρει όλα τα μέτρα· τα παιδάκια, τα προσφυγόπουλα θα πάνε το απόγευμα σε τάξεις υποδοχής, θα είναι εμβολιασμένα, θα έχουν τους δασκάλους τους. Θέλουμε να παίξουν με τα παιδιά, τα Ελληνοπούλα σιγά σιγά και αργότερα θα ενταχθούν στις σχολικές αίθουσες. Δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο αρνούνται οι γονείς τα παιδιά αυτά στον χώρο –όχι στις τάξεις μαζί με τα παιδιά τους– του σχολείου», είπε χαρακτηριστικά.
Η ελληνική κοινωνία είναι αντιμέτωπη με ένα πρωτοφανές κύμα προσφύγων, είναι κατά κάποιο τρόπο αναμενόμενο να δημιουργεί ερωτήματα, επιφύλαξη, ανησυχία. Η ξενοφοβία όμως δεν δικαιολογείται, ούτε δικαιολογούνται οι σπασμωδικές, ρατσιστικές ανακοινώσεις που τελικά καταλήγουν στη στοχοποίηση των ίδιων των συντακτών και ακόμη χειρότερα, των παιδιών τους, αυτών που θέλουν να προφυλάξουν.
Οι τοπικές κοινωνίες και η αυτοδιοίκηση έχουν δύο επιλογές: Ή να επιχειρήσουν να θέσουν σε εφαρμογή την ανοχή στη διαφορετικότητα ή να προσπαθήσουν να προωθήσουν και να σιγοντάρουν προς άγραν ψήφων την φυλετική/θρησκευτική/εθνοτική καθαρότητα.
Η δεύτερη επιλογή έχει ήδη δοκιμαστεί και δεν είχε πολύ καλά αποτελέσματα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Παφίλης στη Βουλή: «Ο Λασκαρίδης σας *** πατόκορφα» (βίντεο)