Η οπισθοφυλακή

Αλέξης ΤσίπραςEUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Εγραφα τις άλλες ότι ο Θε...Αλέξης μετέρχεται τα κόλπα του Ανδρέα συστηματικώς, πλην ανεπιτυχώς κι έπεσαν να με φάνε ζωντανό κάτι παλιόφιλοι, αμετανόητοι συριζαίοι από τους τελευταίους των Μοϊκανών. Τους εξήγησα πως μια γιαγιά, ακούγοντάς τον στο ραδιόφωνο, σταυροκοπιόταν και με τα δυο χέρια απ' τη χαρά της, έψαλλε τριακόσια πατερημά μονοκοπανιάς και πήγε απ' τ' άγρια χαράματα να ξομολογηθεί, νομίζοντας ότι νεκραναστήθηκε ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ και θα της αυξήσει τη σύνταξη. Τον χαβά τους εκείνοι, με χαρακτήριζαν αντιδραστικό και προβοκάτορα. «Αφού, βρε παιδιά, ξεπατικώνει τάλε κουάλε τους λόγους του, το ύφος του, τον τόνο, τις κορόνες, άσε που ρίχνει και δυο κόκκινους ήλιους πάνω απ' την Ελλάδα σε κάθε ομιλία και τους αφήνει να δουλεύουν μόνοι τους», αντέταξα με ελάχιστες ελπίδες να εισακουστώ.
Ριψοκινδύνευσα τότε να ανακαλύψω έναν τομέα στον οποίο υπερέχει ο σημερινός πρωθυπουργός έναντι του αρχετύπου του, μπας και κατευνάσω τη μήνιν τους. Δεν ήταν εύκολη υπόθεση, πιστεύσατε. Εσπασα την γκλάβα μου να θυμηθώ τα ντεσού των τελευταίων δύο ετών, ώσπου ξάφνου το πρόσωπό μου φωτίστηκε. «Υπάρχει τουλάχιστον μία παράμετρος», έκανα θριαμβευτικά, «όπου ο Τσίπρας είναι ανώτερος, ασυναγώνιστος, καλπάζει μήκη μπροστά». Ετειναν τα ώτα με απορία οι συνομιλητές μου. Σιγή επικράτησε στον πολύβουο καφενέ. «Εχει μια ακατανόητη εμμονή να εγκαινιάζει διαρκώς δημόσια έργα», συνέχισα, «τους θεμελιωτές των οποίων κατέκρινε μάλιστα ως αρχιερείς της διαπλοκής, καταγγέλλοντας ότι σκορπίζουν το κρατικό χρήμα στις τσέπες ημέτερων επιχειρηματιών».
Για παράδειγμα χρησιμοποίησα τον αγωγό φυσικού αερίου, το ημιτελές νοσοκομείο Θήρας και πρόσφατα τους αυτοκινητόδρομους, στων οποίων τα καταστρώματα αρέσκεται να στήνει συχνάκις εσχάτως σεμνές τελετές, κόβοντας κορδέλες ανά χιλιόμετρο σχεδόν. «Ετσι που το πάει θα κοστίσει στο τέλος ακριβότερα το περιτύλιγμα από το περιεχόμενο της συσκευασίας», συμπλήρωσα. Τα επιχειρήματά μου απέτυχαν να τους γυρίσουν τα μυαλά κι οι συνδαιτυμόνες άρχισαν να πληρώνουν τα ποτά τους και να αποσύρονται ένας ένας φουρκισμένοι. «Σαν τον Σημίτη που διαμαρτυρόταν επειδή οι αντίπαλοι τού καταλόγιζαν ότι εγκαινιάζει τα προσχέδια», είπε ο καφετζής, ενώ έδινε τα ρέστα σε αποχωρούντα πελάτη.
Αστείρευτα γέλια αντήχησαν στην αίθουσα, καθώς ανακαλούσαμε στη μνήμη μας τον λογιστάκο πρωθυπουργό, όστις αντέκρουε πυρ και μανία τις ανυπόστατες εις βάρος του κατηγορίες με το ιστορικό σαρδάμ: «Είναι μακέτο τούτο το έργο;». Είχαμε μείνει πια εμείς κι εμείς και στην ατμόσφαιρα αιωρείτο μια ιοβόλος ευθυμία. «Ο Αρτινός το 'χει τροποποιήσει κομμάτι», είπε σκωπτικά ο γυαλάκιας στο βάθος, που τα κουτσοκαταφέρνει με τις ρίμες: «Είναι έργο το μακέτο κι ο λαός τρώει πακέτο». - «Στη ΔΕΘ θα κόψει πέντε κορδέλες», εξακολούθησε άλλος. «Μια για το "Δέλτα", μια για το "Εψιλον" και τρεις για το "Θήτα" που κολλάει γάντι στα "θα"». Κάποιος, τέλος, ισχυρίστηκε πως τα καφενεία αποτελούν την οπισθοφυλακή της δημοκρατίας.
Πηγή www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ