«Θα εξαφανίσωμεν τα Εξάρχεια»

Ο Λάμπρος Κωνσταντάρας στο ρόλο του ΜαυρογιαλούρουΜια από τις εμπνεύσεις χρηστών του διαδικτύου

Πάρτι έκαναν οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων με την πρωτοσέλιδη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη «θα “τελειώσω” τα Εξάρχεια από τον πρώτο μήνα», από τη συνέντευξη που παραχώρησε στην κυριακάτικη εφημερίδα Real. Το hashtag #tha_teleiwsw_ta_exarcheia έκανε λιγότερο βαρετό το Σαββατόβραδο για το κοινό του ελληνικού διαδικτύου.
Την τιμητική της είχε η φιγούρα του Μαυρογιαλούρου, όπως τον υποδύθηκε ο Λάμπρος Κωνσταντάρας στο «Υπάρχει και φιλότιμο» του Αλέκου Σακελλάριου.
Το θρυλικό «θα σας εξαφανίσωμεν» απευθύνεται αυτή τη φορά στους Εξαρχειώτες και τις Εξαρχειώτισσες, καθώς η δήλωση του αρχηγού της Ν.Δ. έστω εκ παραδρομής φάνηκε να προαναγγέλλει όχι την εξασφάλιση αλλά την εξαφάνιση της ιστορικής γειτονιάς, ταυτίζοντάς τη συνεκδοχικά με το «άβατο και την ανομία».
Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι κάτοικοι των Εξαρχείων δεν σταμάτησαν στιγμή να έχουν λόξιγκα από το καλοκαίρι.
Από τον Ιούλιο έχουν προηγηθεί οι δηλώσεις του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη ότι «δεν θα κάνουμε το χατίρι σε εκείνους που θέλουν τα Εξάρχεια τσιφλίκι τους» και η διαπίστωσή του ότι «μια περιοχή αμφισβήτησης και ελευθεριότητας, τα Εξάρχεια, με ξεκαθαρίσματα λογαριασμών, τείνουν να παραδοθούν στο έγκλημα».
Τον ίδιο μήνα πραγματοποιήθηκε δημοτικό συμβούλιο με θέμα τα Εξάρχεια, με πρόσκληση σε συλλογικότητες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.
Σύμφωνα με μαρτυρίες συμμετεχόντων, οι απόψεις που ανταλλάχθηκαν κινήθηκαν σε διαλλακτικό κλίμα, με εξαίρεση τρομολαγνικές κραυγές που τσουβαλιάζουν τα Εξάρχεια με «τη βία και το παρακράτος» ή ακροδεξιές εκκλήσεις «να βάλει τάξη ο στρατός».

Οι προηγούμενοι

Μια από τις εμπνεύσεις χρηστών του διαδικτύουΜια από τις εμπνεύσεις χρηστών του διαδικτύου | 
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι ο πρώτος που ονειρεύτηκε να «καθαρίσει» τα Εξάρχεια, με το ρήμα «καθαρίζω» να αναφέρεται πότε στη σκούπα της καταστολής και πότε στο μαγικό ραβδί της αστικής ανάπλασης.
Από τις «Επιχειρήσεις αρετή» των μέσων της δεκαετίας του ’80 μέχρι τις υποσχέσεις του τότε υφυπουργού ΥΠΕΧΩΔΕ Γ. Βουλγαράκη ότι «τα Εξάρχεια θα γίνουν Πλάκα» στις αρχές της δεκαετίας του ’90, φτάσαμε να χαρακτηρίζονται τα Εξάρχεια «άβατον» το 2007 διά στόματος του τότε υπουργού Δημόσιας τάξης Βύρωνα Πολύδωρα και στον Νίκο Δένδια ως υπουργό Προστασίας του Πολίτη να ονειρεύεται «να ξαναπιεί καφέ στα Εξάρχεια» το 2013.
Παρά τις επικοινωνιακές στρακαστρούκες, η ζωή στα Εξάρχεια τραβά τη δική της ανηφόρα. Η ταλαιπωρημένη πλατεία των Εξαρχείων πρόσφατα απέκτησε ξανά παγκάκια -αφού όλα είχαν καεί ή καταστραφεί από βανδαλισμούς- εν μέρει χάρη στις κινητοποιήσεις πρωτοβουλιών όπως η «Λαϊκή Συνέλευση Εξαρχείων».
Συγκεντρώνοντας χρήματα από εκδηλώσεις και κουπόνια ενίσχυσης και βάζοντας προσωπική δουλειά, τα μέλη της Συνέλευσης εκτός από παγκάκια τοποθέτησαν και 12 κάδους σκουπιδιών στην πλατεία και σε παρακείμενο δρόμο, ενώ συνεχίζουν τις δράσεις τους με ανοιχτές συνελεύσεις κάθε Δευτέρα, στο στέκι της Συνέλευσης, Θεμιστοκλέους και Δερβενίων.
Οσοι υπόσχονται ότι «θα καθαρίσουν» τα Εξάρχεια ας γνωρίζουν τουλάχιστον ότι υπάρχουν άνθρωποι και συλλογικότητες που το κάνουν ήδη, όχι με το σκουπόξυλο του εξωραϊσμού, ούτε με το μαστίγιο της καταστολής ή το κουμπούρι της αντεκδίκησης, αλλά με καθημερινές συλλογικές παρεμβάσεις ενάντια στις μαφίες, την εγκληματικότητα και τον κοινωνικό κανιβαλισμό, κρατώντας τη γειτονιά ζωντανή και ενδιαφέρουσα.
Πηγή www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Παφίλης στη Βουλή: «Ο Λασκαρίδης σας *** πατόκορφα» (βίντεο)