Τι συμβαίνει με την Deutsche Bank;

Deutsche Bank
Εχοντας ήδη βουλιάξει στο χαμηλότερο σημείο των 33 ετών, οι μετοχές της DB ξεκίνησαν πτωτικά και την σημερινή ημέρα, όπως και οι μετοχές των ιταλικών ιδρυμάτων  Mediobanca και UniCredit. Απώλειες σημείωνε και η ο μικρότερος ανταγωνιστής της DB, η Commerzbank με την πτώση της μετοχής της να φθάνει μέσα στον τελευταίο χρόνο το 40%. 
Το πόσο δύσκολη είναι η θέση της DB φάνηκε χθες όταν μια απλή αναφορά σε ένα δημοσίευμα ότι η κυβέρνηση Μέρκελ δεν προτίθεται να παρέμβει για να διασώσει την τράπεζα, οδήγησε την τιμή της μετοχής στα τάρταρα.
Το κλειδί της σωτηρίας της DB δεν το κρατά η Μέρκελ αλλά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υποστηρίζουν αναλυτές, επισημαίνοντας ωστόσο το δίλημμα: πιθανή κρατική διάσωση της τράπεζας, λένε, θα ανοίξει την πόρτα για παροχή κρατικής βοήθειας και σε άλλες τράπεζες που ισορροπούν στο χείλος του γκρεμού, σε χώρες όπως η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία. 
«Η Deutsche Bank επιστρέφει ως η προεκλογική νέμεσις της Μέρκελ» έγραφε το Bloomberg θυμίζοντας τις παλιές καλές ημέρες, όταν η DB ήταν το καμάρι του Βερολίνου:
«Τον Απρίλιο του 2008 κι ενώ διογκωνόταν η κρίση, η Μέρκελ υποδεχόταν σε δεξίωση για τα 60α της γενέθλια στην καγκελαρία τον τότε πρόεδρο της Deutsche bank Ζόσεφ Ακερμαν. Οκτώ χρόνια αργότερα η κυβέρνηση της κάνει ότι μπορεί για να κρατήσει αποστάσεις ασφαλείας από την μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας... Για την Μέρκελ οποιαδήποτε κυβερνητική παρέμβαση είναι εκλογικά τοξική, καθώς βρίσκεται ήδη στριμωγμένη λόγω του προσφυγικού κι ενώ σκέφτεται να διεκδικήσει τέταρτη θητεία...»  
«Είναι αδιανόητο να βοηθήσουμε την Deutsche Bank με τα λεφτά των φορολογουμένων» δήλωνε το στέλεχος των Χριστιανοδημοκρατών Hans Michelbach, «αυτό θα προκαλέσει λαϊκή κατακραυγή. Το πολιτικό κατεστημένο θα χάσει την αξιοπιστία του εάν παρέμβη η κυβέρνηση».
«Η Deutsche Bank πρέπει να λύσει μόνη της τα προβλήματα της υπερθεμάτισε και ο Σοσιαλδημοκράτης Τόμας Οπερμαν.  
Οσο για τον προεδρεύοντα του Eurogoup, Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι αυτό που χρειάζεται η τράπεζα είναι «δομικές μεταρρυθμίσεις».
Η ίδια η Μέρκελ αναγκάστηκε σήμερα να απαντήσει στην ερώτηση εάν σκέφτεται η κυβέρνηση να δώσει χέρι βοηθείας στην τράπεζα: «Το μόνο που θέλω να πως είναι ότι η Deutsche Bank ανήκει στο γερμανικό τραπεζικό σύστημα. Και φυσικά ελπίζουμε όλες οι επιχειρήσεις, εάν αντιμετωπίζουν προσωρινή δυσχέρεια, να αναπτυχθούν προς τη σωστή κατεύθυνση. Δεν θέλω να κάνω άλλο σχόλιο πέρα από αυτό».
Δηλαδή, με άλλα λόγια να αγαπιόμαστε. Βεβαίως η τράπεζα, με την μετοχή της να κατρακυλάει και τους επενδυτές να της γυρίζουν την πλάτη, υποχρεώθηκε να ανακοινώσει ότι δεν έχει ζητήσει την βοήθεια του κράτους. 

Μαύρα σύννεφα 

«Είναι αναμενόμενη η εξυγίανση των τραπεζών στη Γερμανία και φαίνεται ότι είναι αναπόφευκτη και στην Αυστρία» τόνισε σήμερα το μέλος του Δ.Σ. της Bundesbank, Αντρέας Ντομπρετ και συμπλήρωσε
- δεν θέλουμε λιγότερες τράπεζες αλλά μικρότερες, πρέπει να συρρικνωθεί ο τραπεζικός τομέας, 
- ακόμα και σήμερα οι Ευρωπαϊκές τράπεζες δεν είναι προετοιμασμένες για μελλοντικές κρίσεις,
- οι πολιτικοί πρέπει να πουν στις τράπεζες ότι χρειάζονται δομικές μεταρρυθμίσεις,
- η πολιτική στήριξη στις τράπεζες πρέπει να σταματήσει, η κρατική βοήθεια απλώς ενισχύει τράπεζες-ζόμπι.
Τι γίνεται λοιπόν με την Deutsche Bank;
Η τράπεζα βρίσκεται στο επίκεντρο μήνες τώρα, καθώς ο διευθύνων σύμβουλος της, John Cryan, προσπαθεί να προχωρήσει στην αναδιοργάνωση της μετά την υιοθέτηση νέων πιο αυστηρών κανονισμών και την διόγκωση των προστίμων που καλείται να πληρώσει η τράπεζα για εκκρεμείς υποθέσεις της με τη δικαιοσύνη- μεταξύ άλλων το πρόστιμο των 14 δισ. δολαρίων που ζητά το αμερικανικό υπουργείο δικαιοσύνης προκειμένου να τακτοποιηθεί εξωδικαστικά υπόθεση με δόλιες δραστηριότητες της τράπεζας στις ΗΠΑ.   
Αυτός είναι ένας σοβαρός λόγος ανησυχίας των επενδυτών, δεδομένου ότι το ποσό είναι υπεριδιπλάσιο αυτού που έχει βάλει η τράπεζα «στην άκρη» για να τακτοποιήσει τέτοιου είδους υποθέσεις.
Και παρόλο που η DB υποστηρίζει ότι δεν πρόκειται να καταβάλει ένα τέτοιο ποσό (πάντα βέβαια υπάρχουν περιθώρια πολιτικών συμβιβασμών και συνεννοήσεων) το τεράστιο κονδύλιο κλιμάκωσε τις ανησυχίες ότι οι μεγάλοι αυτοί λογαριασμοί θα υποχρεώσουν τον Cryan να απευθυνθεί σε επενδυτές για την αύξηση του κεφαλαίου του ιδρύματος ή ακόμα και να ζητήσει την βοήθεια του κράτους για την διάσωση του.
Οποιοσδήποτε διακανονισμός με τους Αμερικανούς άνω των 5,4 δισ. ευρώ- σημειώνει το Bloomberg- σημαίνει ότι πρέπει να γίνει αύξηση του κεφαλαίου μόνο και μόνο για να πληρωθεί το πρόστιμο.   
Οπως ήδη αναφέραμε προς το παρόν για την γερμανική κυβέρνηση το σενάριο της διάσωσης της τράπεζας με χρήματα φορολογούμενων «είναι αδιανόητο» και η ίδια η Μέρκελ έτσι κι αλλιώς φαίνεται να το αποκλείει πριν τις εκλογές του 2017, σύμφωνα με το Focus.
Eπομένως τι άλλες επιλογές υπάρχουν; 
Ο Cryan, που έχει αναλάβει από πέρσι διευθύνων σύμβουλος, ήδη έχει αρχίσει τις απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων, προχωράει στην «έξοδο» της τράπεζας από ορισμένες δραστηριότητες και εγκαταλείπει μη κερδοφόρους πελάτες.
Δεδομένου ότι εκπρόσωπος της DB διέψευσε χθες τα περί κρατικής βοήθειας, αλλά και την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου στο εγγύς μέλλον, αυτό που απομένει στο Cryan είναι να πουλήσει κι άλλα περιουσιακά στοiχεία της τράπεζας για να πληρώσει τους δικαστικούς λογαριασμούς και να ενισχύσει το κεφάλαιο του ιδρύματος.  
Οι επενδυτές δεν πείθονται. Η πτώση της τιμής της μετοχής της DB (κατά 53% φέτος) σημαίνει ότι η αξία της τράπεζας είναι τώρα λίγο μεγαλύτερη από το ποσό που ζητούν οι Αμερικανοί.
Γιατί είναι η Deutsche Bank τόσο σημαντική;
Το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα έχει περιουσιακά στοιχεία αξίας 1,8 τρισ. ευρώ περίπου, δηλαδή ισοδυναμεί με το 50% της γερμανικής οικονομίας, και διευθύνει την μεγαλύτερη επενδυτική τράπεζα της Ευρώπης.
Οχι τυχαία το ΔΝΤ προειδοποίησε τον Ιούνιο ότι οι σχέσεις της DB με άλλες τράπεζες την αναδεικνύουν ως τον μοναδικό, μεγαλύτερο κρίκο του συστημικού κινδύνου μεταξύ των παγκόσμιων τραπεζών. 
Πολλοί συγκρίνουν την κατάσταση της Deutsche Bank με αυτή της Lehman που πυροδότησε και την κρίση το 2008, όταν η αμερικανική κυβέρνηση αρνήθηκε να συνεισφέρει σε πακέτο διάσωσης της.
Δεν συγκρίνονται οι δυο περιπτώσεις υποστηρίζουν αναλυτές δεδομένου ότι στην περίπτωση της DB εάν φτάσουν έως εκεί τα πράγματα η Γερμανική κυβέρνηση δεν έχει την πολυτέλεια να μείνει αμέτοχη, αφού ο ρόλος της είναι κομβικός για την οικονομία της χώρας.  
Πηγή www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ