«Eίναι πια καιρός η Ευρώπη να δώσει το μήνυμα εξόδου από την κρίση»

Σε μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα «Le Monde» ο Έλληνας πρωθυπουργός τονίζει ότι η Ευρώπη χρειάζεται ξυπνητήρι αφύπνισης και απαντάει για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, τη στάση του Βερολίνου, το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, αλλά και για τη συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.
Με αφορμή τη Σύνοδο των Ευρωπαϊκών Χωρών της Μεσογείου, που διεξάγεται αύριο (Παρασκευή) στην Αθήνα, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρει ότι στόχος είναι μια κοινή προσέγγιση υπέρ των χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας και της Μεσογείου που αντικειμενικά έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση.
«Έχουμε σήμερα έναν Βορρά που συσσωρεύει πλεονάσματα και έναν Νότο που υποφέρει από την ύπαρξη μεγάλων ελλειμμάτων. Δεν υπάρχει ευρωπαϊκή σύγκλιση, όσο υπάρχουν τέτοιες ανισότητες. Στη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης δεν μπορεί να κυριαρχούν οι χώρες Visegrad. Σέβομαι τις απόψεις τους, αλλά μιλάμε για την Ευρώπη των 27», σημειώνει
Υπάρχει -τονίζει- ένα κοινωνικό έλλειμμα που επιτρέπει σε τύπους περιθωριακούς, σε ρατσιστές να γίνονται ρυθμιστές όλης της Ευρώπης. «Θεωρώ ότι το να συνεχίζουμε –μετά το Brexit- να κάνουμε σαν να μην ήταν κάτι σοβαρό, θα ήταν τραγικό λάθος».
«Η Ευρώπη βιώνει μια βαθιά κρίση, είναι σαν τον υπνοβάτη που βαίνει προς το κενό. Χρειάζεται ένα ξυπνητήρι αφύπνισης. Αν συνεχίσουμε να οικοδομούμε μια Ευρώπη φρούριο, με όλο και μεγαλύτερη αστυνόμευση, η αποτυχία θα είναι πλήρης», προσθέτει.
Προειδοποιεί, μάλιστα, ότι αν δεν δοθεί προτεραιότητα στην εργασία, η Ευρώπη θα απειληθεί με αποσύνθεση, με απορριπτικά δημοψηφίσματα και αντιευρωπαϊκές κυβερνήσεις στους κόλπους της.  

Ευρωπαϊκή Γερμανία ή γερμανική Ευρώπη;

Για τη διστακτικότητα του Βερολίνου στο ζήτημα ελάφρυνσης του ελληνικού δημόσιου χρέους, παρά τη δέσμευση των πιστωτών, ο Αλ. Τσίπρας σημειώνει με έμφαση ότι υπάρχουν στην Ευρώπη 27 δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις: «Δεν γίνονται εκλογές μόνο στη Γερμανία»
«Θα πρέπει συλλογικά να αποφασίσουμε αν είμαστε μια Ευρωπαϊκή Ένωση ή μια γερμανική Ευρώπη. Είναι προτιμότερη μια ευρωπαϊκή Γερμανία, δυνατή και δημοκρατική απ' ό,τι μια γερμανική Ευρώπη που συμπεριφέρεται ως “ταμιευτήριο” με υπερβολικά δημοσιονομικά πλεονάσματα», λέει.
Στο σημείο αυτό υποστηρίζει ότι είναι πια καιρός η Ευρώπη να δώσει το μήνυμα της εξόδου από την κρίση τόσο για τον ελληνικό λαό όσο και για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη προς τις χρηματαγορές.

Αργή ανάκαμψη ενάντια στα κυκλώματα μαφίας

Εξηγώντας τη στασιμότητα στην οικονομία της χώρας, ο πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι, αν και η χώρα βρίσκεται σε αυστηρή πολιτική δημοσιονομικής προσαρμογής, τα πράγματα παρουσιάζουν σταδιακή βελτίωση.
«Η ανεργία πέρασε από το 26% στο 23,5%. Η ύφεση είναι λιγότερο σημαντική από αυτή που περίμενε όλος ο κόσμος. Σύμφωνα με τις προβλέψεις μας θα επιστρέψουμε στην ανάπτυξη από αυτή τη χρονιά και περιμένουμε να είναι μεγαλύτερη από 2,7% το 2017», υποστηρίζει.
Σημειώνει, ακόμα, ότι «φθάνοντας στην κυβέρνηση δεν σημαίνει ότι έχεις την εξουσία αμέσως. Έπρεπε να αγωνιστούμε ενάντια στα κυκλώματα της μαφίας, ενάντια στην ολιγαρχία…»
Παραδέχεται, ωστόσο, ότι θα είναι δύσκολο η Ελλάδα να μπει ξανά σε φορά ανάπτυξης αν οι Ευρωπαίοι εταίροι της δεν προχωρήσουν στο ζήτημα ελάφρυνσης του χρέους.

Ζωντανός... χάρη στο δημοψήφισμα

Σε ερώτηση των δημοσιογράφων αν μετανιώνει για το δημοψήφισμα του Ιουλίου του 2015, η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα είναι αφοπλιστική: «Αν είμαι ζωντανός σήμερα απέναντί σας σε αυτό το γραφείο, οφείλεται σε αυτό το δημοψήφισμα!»
Ο πρωθυπουργός τονίζει πως το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν είναι πλέον το μαύρο πρόβατο οφείλεται στο ότι ακούστηκε η δύναμη της ψυχής ενός λαού και στο ότι ο ίδιος κατάφερε με καθαρό μυαλό να πάρει τις επόμενες ημέρες τις αποφάσεις που έπρεπε.

Εκλογές στο τέλος της θητείας

«Είμαστε εδώ για τέσσερα χρόνια», απαντά σε σχετικό ερώτημα ο πρωθυπουργός, επαναλαμβάνοντας ότι οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν στο τέλος της θητείας της κυβέρνησης.
«Στο τέλος ο λαός μας θα μπορέσει να συγκρίνει το έργο μας με εκείνο των προκατόχων μας και είμαι σίγουρος ότι θα ανανεώσουμε τη θητεία μας για άλλα τέσσερα χρόνια, το λιγότερο!», προσθέτει.

Εύθραυστη συμφωνία, αλλά θα διατηρηθεί

Για το ενδεχόμενο αμφισβήτησης της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στο προσφυγικό μεταξύ Ε.Ε. - Τουρκίας ο πρωθυπουργός αναγνωρίζει ως εύθραυστη τη συμφωνία αλλά αισιοδοξεί ότι θα διατηρηθεί.
«Θέλουμε να είμαστε έντιμοι γείτονες. Θέλουμε να υποστηρίζουμε την Τουρκία και να μας υποστηρίζει. Η μεταναστευτική κρίση δεν είναι ούτε ευρωπαϊκή ούτε ελληνική, είναι παγκόσμια», λέει ο Αλέξης Τσίπρας.
Και χαρακτηρίζει απαράδεκτο «το να βλέπουμε ότι στις 33.000 μετεγκαταστάσεις προσφύγων που έχουν προβλεφθεί για το 2016, να έχουν στην πραγματικότητα γίνει μόνο 3.000. Είναι επίσης, απαράδεκτο το γεγονός ότι κάποιες χώρες χτίζουν τείχη στα σύνορα μας. Τα τείχη γκρεμίστηκαν σε όλη την Ευρώπη το 1991. Δεν μπορούμε να δεχτούμε τέτοια μισαλλοδοξία, αντίθετη προς τις ιδρυτικές αρχές της Ένωσης».  
Πηγή www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Παφίλης στη Βουλή: «Ο Λασκαρίδης σας *** πατόκορφα» (βίντεο)