Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου 2016

Τσίπρας: Oι άνθρωποι δεν είναι λαθραία τσιγάρα – Nα μη στρώσουμε το δρόμο στην ακροδεξιά και τη ξενοφοβία
Ολοκληρώθηκε η πρώτη συνεδρία εργασίας της Συνόδου Κορυφής για το Μεταναστευτικό στη Βιέννη, όπου ιδιαίτερα σημαντική εκτιμάται πως θα είναι η συμμετοχή του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ως ηγέτη μίας άμεσα ενδιαφερόμενης χώρας.
Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη το γεύμα εργασίας των συμμετεχόντων, ενώ είχε προηγηθεί η οικογενειακή φωτογραφία.
Στη σύνοδο, που πραγματοποιείται στην αυστριακή Καγκελαρία με θέμα: «Η μετανάστευση κατά μήκος της βαλκανικής οδού», συμμετάσχουν συνολικά 10 χώρες: Ο καγκελάριος της Αυστρίας, η Γερμανίδα καγκελάριος, ‘Ανγκελα Μέρκελ, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας,Αλέξης Τσίπρας και οι πρωθυπουργοί της Αλβανίας, Βουλγαρίας, Κροατίας, Ουγγαρίας, ΠΓΔΜ, Σερβίας και Σλοβενίας, καθώς επίσης και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, και ο επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής της ΕΕ, Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Η δήλωση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής για τη Μετανάστευση και τον Βαλκανικό δρόμο
«Σήμερα είχαμε μια ενδιαφέρουσα Σύνοδο για το προσφυγικό πρόβλημα, το οποίο μας είχε απασχολήσει πολλάκις τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, με πολλές Συνόδους Κορυφής.
Σήμερα είχαμε μια Σύνοδο, στην οποία συμμετείχαν οι χώρες από τις οποίες περνούσαν οι ροές μέχρι τη συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας. Μετά τη συμφωνία οι ροές έχουν μηδενιστεί από τον Βαλκανικό Διάδρομο. Δεν υπάρχει Βαλκανικός Διάδρομος, τα σύνορα είναι κλειστά. Και οι ροές από τα ελληνικά νησιά έχουν μειωθεί από τις 5.000 στους 100 με 150 ημερησίως. Και αυτό έγινε εξαιτίας της συμφωνίας, χάρη στη συμφωνία.
Αυτή τη συμφωνία λοιπόν, πρέπει να την κρατήσουμε. Η προσφυγική κρίση είναι παγκόσμια κρίση, είναι ευρωπαϊκή κρίση και η Ευρώπη δεν μπορεί να την αντιμετωπίζει αποσπασματικά, με αναφορά μονάχα στη χώρα πρώτης υποδοχής και στις χώρες εισόδου. Αλλά πρέπει ως ένα κοινό πρόβλημα να το αντιμετωπίσει συλλογικά.
Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει διαμερισμός της ευθύνης και των βαρών.
Η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει υποστεί το μεγαλύτερο βάρος. Αυτή τη στιγμή η Επιτροπή Ασύλου της Ελλάδας, η οποία ιδρύθηκε πριν από τρία χρόνια, αντιμετωπίζει σχεδόν το 30% των αιτήσεων ασύλου σε όλη την Ευρώπη.
Η Ευρώπη όμως έχει κοινά σύνορα. Τα σύνορα της Ελλάδας είναι τα σύνορα της Ευρώπης. Και συνεπώς η ευθύνη προστασίας αυτών των συνόρων, αλλά και του διαμερισμού της ευθύνης αυτών των βαρών για τους αιτούντες άσυλο, που δεν θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα, αλλά θέλουν να πάνε στην υπόλοιπη Ευρώπη, πρέπει να είναι άμεση και να είναι αποτελεσματική.
Θέσαμε λοιπόν το ζήτημα της διατήρησης της Συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας. Αυτό σημαίνει ότι από την πλευρά της Ελλάδας, πρέπει να επιταχύνουμε τις διαδικασίες εξέτασης των αιτημάτων ασύλου στα ελληνικά νησιά. Και για αυτό θα πρέπει να ενισχύσουμε και την Υπηρεσία Ασύλου, αλλά κυρίως τα αιτήματα μας για προσωπικό στην Υπηρεσία Ασύλου, να γίνουν επιτέλους αποδεκτά και να έρθει προσωπικό.
Δεύτερον, από την πλευρά της Τουρκίας, πρέπει να τηρηθεί η συμφωνία. Μέχρις στιγμής δεν μπορούμε να πούμε ότι έχουμε πολύ σοβαρά παράπονα, διότι οι ροές έχουν μειωθεί και πρέπει να μηδενισθούν.
Και τρίτον, από την πλευρά της Ε.Ε. Που σημαίνει ότι η Ε.Ε πρέπει τις δεσμεύσεις της απέναντι στην Τουρκία να τις υλοποιήσει. Και οι δεσμεύσεις αυτές, είναι η οικονομική βοήθεια. Οι δεσμεύσεις αυτές, αφορούν την φιλελευθεροποίηση της βίζας. Πρέπει να ανοίξει η βίζα, αυτή είναι η δέσμευση. Και βεβαίως σε ό,τι αφορά τις επιστροφές. Και οι επιστροφές πρέπει να αντιμετωπιστούν ως ένα συλλογικό πρόβλημα, και όχι να το αντιμετωπίσει η κάθε χώρα ξεχωριστά. Πρέπει, λοιπόν, να υπάρξουν συμφωνίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις χώρες καταγωγής μεταναστών, που δεν χρήζουν διεθνούς προστασίας, ώστε να μπορούν να επιταχυνθούν οι επιστροφές αυτών που δεν έχουν δικαίωμα ασύλου, στις χώρες καταγωγής τους.
Τέλος, ζήτησα την ενίσχυση της Frontex, ώστε να μπορέσει να γίνει πιο αποτελεσματική δουλειά. Με δύο λόγια, βρέθηκα από τη Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών στην Νέα Υόρκη, προχθές, όπου συζητήσαμε ως κεντρικό παγκόσμιο πρόβλημα το προσφυγικό, εδώ στην Αυστρία, όπου το εξειδικεύσαμε σε ορισμένες πτυχές του.
Δεν μπορώ να κρύψω ότι μέσα στη Σύνοδο ακούστηκαν απόψεις και φωνές, που καμία σχέση δεν έχουν με το κλίμα, με το οποίο η διεθνής κοινότητα αντιμετωπίζει το πρόβλημα, ως ένα πρόβλημα που έχει μια ανθρωπιστική διάσταση.
Ακούστηκαν φωνές, που θεωρούν ότι η Ευρώπη πρέπει να υψώνει φράκτες, πρέπει να υψώνει τείχη. Θέλω να υπενθυμίσω ότι η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας είναι μια συμφωνία που θέλει να χτυπήσει την παράνομη διακίνηση, όχι τους πρόσφυγες. Που σημαίνει να αντικαταστήσει τις παράνομες ροές με νόμιμες ροές. Και αυτό σημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, επιτέλους, πρέπει να καταλάβει ότι έχει ευθύνη να μοιράσει τα βάρη και την ευθύνη. Και η διαδικασία του relocation να γίνει πραγματικότητα.
Διότι από τις 66.000 που αφορούν την Ελλάδα, έχουν γίνει δυστυχώς μόνο 4.000 και είναι περίπου 8.000 πρόσφυγες έτοιμοι, που δεν προχωρά η διαδικασία του relocation. Εάν από την πλευρά μας, ως Ευρώπη, δεν τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας, αν δεν υλοποιήσουμε μια δύσκολη συμφωνία, τότε θα βρεθούμε ξανά μπροστά σε μεγάλα αδιέξοδα.
Και τότε είναι που ο φόβος της ανόδου του εθνικισμού, της ακροδεξιάς και της ξενοφοβίας, θα γίνει ένας υπαρκτός και πραγματικός φόβος, που θα οδηγήσει την Ευρώπη σε αδιέξοδα.
Αυτό τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσα σήμερα. Πιστεύω ότι από την πλειοψηφία των συμμετεχόντων έγινε κατανοητό».
Οι άνθρωποι δεν είναι λαθραία τσιγάρα
«Οι άνθρωποι δεν είναι λαθραία τσιγάρα», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στους ηγέτες και τους Ευρωπαίους αξιωματούχους μέσα στη Σύνοδο Κορυφής για το Μεταναστευτικό στην Βιέννη, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.
Σημείωσε ότι το ζήτημα είναι παγκόσμιο και ευρωπαϊκό και πως το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι να εφαρμοστεί η μετεγκατάσταση.
Με την κεντρική θέση του ότι το ζήτημα της διαχείρισης των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως πρόβλημα των χωρών πρώτης υποδοχής, ούτε ως πρόβλημα των χωρών του βαλκανικού δρόμου, αλλά συλλογικά, με αλληλεγγύη και δίκαιη κατανομή των βαρών, προσήλθε ο Αλέξης Τσίπρας στη «μίνι» Σύνoδο Κορυφής στη Βιέννη για το Μεταναστευτικό.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων, κάλεσε όποια χώρα έχει ενστάσεις και πιστεύει ότι πρέπει να υπάρξουν επαναπροωθήσεις στη θάλασσα, «να το θέσει ανοιχτά στα ευρωπαϊκά όργανα και στη FRONTEX».
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, κατά την παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής «Η μετανάστευση κατά μήκος της Βαλκανικής οδού», ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι «η Ελλάδα προσέρχεται στη Σύνοδο για να καταθέσει τις δικές της θέσεις, ως χώρα που σηκώνει πολύ μεγάλο μέρος του βάρους διαχείρισης της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης».
Ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι «το ζήτημα της διαχείρισης των Προσφυγικών και Μεταναστευτικών ροών, δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως πρόβλημα των χωρών πρώτης υποδοχής, ούτε ως πρόβλημα των χωρών του βαλκανικού δρόμου, ο οποίος άλλωστε έκλεισε με μονομερείς κινήσεις κάποιων χωρών». Υπογράμμισε ότι αντίθετα «είναι ζήτημα που αφορά σε πολύ μεγάλο βαθμό όλες τις χώρες στις οποίες οι ροές αυτές κατευθύνονται και επομένως πρέπει να αντιμετωπιστεί συλλογικά, με αλληλεγγύη και δίκαιη κατανομή των βαρών». Τόνισε, δε, ότι «επίσης πρέπει να αντιμετωπιστεί με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο» και πως «αυτό άλλωστε τονίσαμε και στον ΟΗΕ στις δύο Διασκέψεις για το Μεταναστευτικό».
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε βέβαια και στο ζήτημα της εφαρμογής της Συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας, υπογραμμίζοντας ότι «είναι καθοριστική για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης».
  • Για το λόγο αυτόν, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, είναι απολύτως αναγκαίο:Η Τουρκία να εντείνει τις ενέργειές της για τον περιορισμό των παράνομων μεταναστευτικών ροών. Η ελληνική πλευρά τονίζει ότι είναι ευχαριστημένη από τη συνεργασία της με την Τουρκία.
  • Η Ευρώπη να επιταχύνει την υλοποίηση της Συμφωνίας στο ζήτημα της βίζας, -με παράλληλη τήρηση του Οδικού Χάρτη από την Τουρκία- και παροχή οικονομικής βοήθειας στην Τουρκία για την διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος.
  • Να επιταχυνθεί ραγδαία, επιτέλους, η διαδικασία μετεγκαταστάσεων προσφύγων, διαδικασία που παρά τις δεσμεύσεις, έχει μέχρι σήμερα πολύ χαμηλούς ρυθμούς υλοποίησης (περίπου 4.000 από τους 66.000). Επίσης, να αυξηθούν οι ρυθμοί επανεγκατάστασης από την Τουρκία.
Ακόμη, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και πως «για τον λόγο αυτόν, υπάρχει ενίσχυση της συνεργασίας της χώρας μας με την FRONTEX, τόσο στο Αιγαίο, όσο και στα βόρεια σύνορα της χώρας μας». Ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι «τηρούμε τους ευρωπαϊκούς κανόνες στο ζήτημα της προστασίας συνόρων» και σημείωσε: «όποια χώρα έχει ενστάσεις και πιστεύει ότι πρέπει να υπάρξουν επαναπροωθήσεις στη θάλασσα, να το θέσει ανοιχτά στα ευρωπαϊκά όργανα και στη FRONTEX».
Τέλος, ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε, επίσης, ότι απαιτείται στήριξη της χώρας μας στο ζήτημα της εξέτασης αιτήσεων ασύλου, επισημαίνοντας ότι η Υπηρεσία Ασύλου στην Ελλάδα, ιδρύθηκε πριν τρία χρόνια και, σήμερα, αντιμετωπίζει τον 4ο μεγαλύτερο φόρτο αιτήσεων ασύλου στην Ευρώπη. Επισήμανε, επιπλέον, ότι το Ευρωπαϊκό Γραφείο για το ‘Ασυλο (EASO) έχει δεσμευτεί για αποστολή 400 εξειδικευμένων στελεχών στα ελληνικά νησιά, και εξ αυτών βρίσκονται εκεί μόλις 19. «Η Ελλάδα έχει υποβάλλει δυο αιτήματα για αποστολή 60 και 80 στελεχών της EASO, στα οποία δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής ανταπόκριση», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου