Politico: O Ρέντσι ταρακουνά τη βάρκα της Μέρκελ



Η Άγκελα Μέρκελ κατέφθασε στη σύνοδο της Μπρατισλάβα των 27 με ένα και μόνο στόχο, γράφει το Politico, να δείξει ότι η Ευρώπη είναι ενωμένη.
Η γερμανίδα καγκελάριος πέρασε τις τελευταίες εβδομάδες κάνοντας ένα γύρο συναντήσεων με ευρωπαίους ηγέτες επιχειρώντας να βρει κοινό έδαφος σε μια ολοένα και πιο διχασμένη ένωση.
Στα χαρτιά, τουλάχιστον, η γερμανίδα καγκελάριος πήρε αυτό που ήθελε. Οι ηγέτες υιοθέτησαν ένα ήπιο οδικό χάρτη για τη βελτίωση της ασφάλειας της Ευρώπης και την ενίσχυση της παραπαίουσας οικονομίας. Ωστόσο, ακόμη κι έτσι δεν ήταν δυνατό να καλυφθεί το βαθύ χάσμα της Ε.Ε, αναφέρει σε άρθρο του το Politico.
Ωστόσο, ο ιταλός πρωθυπουργός φαίνεται να μην έχει πια την επιθυμία να κρύψει τα συναισθήματά του για το φτωχό αποτέλεσμα της συνόδου.
«Δεν είμαι καθόλου ικανοποιημένος με τα συμπεράσματα», δήλωσε. «Δεν είμαι εγώ αυτός που θα πει στον κόσμο ότι όλα πάνε καλά και ότι τα τριαντάφυλλα θα ανθίσουν».
Ο Ρέντσι εξέφρασε την άποψη πολλών, τόσο μέσα όσο και έξω από τη σύνοδο, που θεωρούν ότι η προσπάθεια της Μέρκελ για ενότητα είναι ανεπαρκής τη στιγμή που παρακάμπτει τα πιο σημαντικά ζητήματα της Ε.Ε., το προσφυγικό και τους οικονομικούς κανονισμούς γερμανικής έμπνευσης.
Η Μέρκελ, εχθές υποβάθμισε τις προσδοκίες, επιμένοντας ότι η Σύνοδος είναι η αρχή μιας μακράς διαδικασίας ανανέωσης της Ευρώπης μετά το σοκ του Brexit.
Με την πρώτη ματιά, οι μεγαλόστομες ανακοινώσεις, που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο πρόεδρος Ζαν Κλόντ Γιούνκερ σε μια μικρή ομάδα πριν από τη συνεδρίαση υπό τον τίτλο «Μια Ευρωπαϊκή Ένωση για καλύτερα και γρηγορότερα αποτελέσματα: Ο οδικός χάρτης της Μπρατισλάβα για τους επόμενους 12 μήνες», παραμένουν πιστές στην παράδοση των δηλώσεων της ΕΕ.
Με μια πιο προσεκτική μελέτη, γίνεται σαφές ότι τα περισσότερα μέτρα, είτε η ανάπτυξη περισσότερων συνοριοφυλάκων στη Βουλγαρία ή η επέκταση των επενδύσεων από την Επιτροπή, είναι πρωτοβουλίες μικρού διαμετρήματος, αρκετά εύκολες να εφαρμοστούν αλλά ακόμα απίθανο να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις ζωές των περισσότερων Ευρωπαίων.  Πιο αποκαλυπτικό, όμως είναι αυτό που δεν ήταν στην ημερήσια διάταξη.
Η άρνηση των περισσοτέρων μελών να μοιραστούν τα βάρη της προσφυγικής κρίσης, έλειπε από την ημερήσια διάταξη, όπως και το ζήτημα των περιορισμών των δαπανών των κυβερνήσεων της ΕΕ.  Με άλλα λόγια, τα αμφιλεγόμενα ζητήματα έμειναν στην άκρη.
Με το να αποφύγουν τα «καυτά» θέματα, οι ηγέτες της συνόδου κορυφής της Μπρατισλάβα πίστεψαν ότι θα στείλουν ένα πολυπόθητο «θετικό μήνυμα», λένε διπλωμάτες. Η γαλλική και η γερμανική αντιπροσωπεία πήγε για να απεικονίσει τη συνάντηση ως μια επιτυχία, επιτρέποντας μόνο τα προσυμφωνημένα θέματα – δύο γαλλικά και τα δύο γερμανικά – να ανακοινωθούν στην κοινή συνέντευξη Τύπου Ολάντ – Μέρκελ.
Την ίδια ώρα, ο Ρέντσι, αποδόμησε την ψευδαίσθηση της ενότητας. Ερωτηθείς γιατί δεν εμφανίστηκε μαζί με τον Ολάντ και την Μέρκελ απάντησε με οξύτατα σχόλια.
«Αν είναι ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα, είμαι χαρούμενος για αυτούς», είπε. «Εγώ δεν μπορώ να πάω σε συνέντευξη Τύπου με την καγκελάριο της Γερμανίας ή τον Γάλλο πρόεδρο επειδή δεν συμμερίζομαι τα συμπεράσματα».
Η ουσία της κριτικής του Ιταλού ηγέτη δεν αποτελεί έκπληξη.
Ο Ρέντσι είναι αντιμέτωπος με πιέσεις στο εσωτερικό της χώρας του για αλλαγή στην οικονομική διαχείριση και την επανεκκίνηση της οικονομίας αλλά και να ελέγξει τις προσφυγικές ροές. Παρ ‘όλα αυτά, η δημόσια επίπληξη ήταν απροσδόκητη.
Ο Ρέντσι πιέζει και προκαλεί την γερμανική ηγεσία ανοιχτά πια. Μένει να δούμε πως θα χειριστεί το Βερολίνο την αντιπαράθεση.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ