Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου 2016

Κι όμως το ΔΝΤ βλέπει ανάπτυξη για το 2016

Ο προϋπολογισμός προβλέπει ύφεση 0,3%
Οριακή αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ, για το 2016, προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεσή του για τις παγκόσιμες οικονομικές προοπτικές . Στην έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα το ΔΝΤ προβλέπει ανάπτυξη 0,1%. Σημειώνεται ότι στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού για το 2017 προβλέπεται για φέτος ύφεση 0,3%.
Στο μέτωπο του πληθωρισμού το Ταμείο προβλέπει πως φέτος η Ελλάδα θα σημειώσει αποπληθωρισμό 0,1% και πως το 2017 ο πληθωρισμός θα είναι της τάξης του 0,6%. Το ΔΝΤ προβλέπει πως το 2021 ο πληθωρισμός θα είναι στο 1,8%. Σημειώνεται πως το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2017 εκτιμά πως ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 0,4% εφέτος και θα ανέλθει στο 0,8% το 2017.
Για το 2017 το ΔΝΤ προβλέπει πως το ελληνικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,8% έναντι ρυθμού ανάπτυξης 2,7% που προβλέπει η κυβέρνηση στον προϋπολογισμό.

Πιο δυσμενείς προβλέψεις για την ανεργία

Δυσμενέστερες πάντως από τις εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι οι προβλέψεις του ΔΝΤ για την εξέλιξη της ανεργίας. Σύμφωνα με το Ταμείο, η ανεργία θα διαμορφωθεί στο 23,3% εφέτος και θα μειωθεί στο 21,5% το 2017. Σημειώνεται πως το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2017 εκτιμά πως η ανεργία θα διαμορφωθεί στο 21,5% εφέτος και θα μειωθεί στο 20,4% το 2017.
Για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει πως το 2016 και το 2017 θα είναι ισοσκελισμένο, ενώ και μεσοπρόθεσμα (το 2021) το Ταμείο εκτιμά πως το ισοζύγιο συναλλαγών της Ελλάδος δεν θα είναι ελλειμματικό, αλλά ούτε και πλεονασματικό.
Υπενθυμίζεται ότι στις 23 Σεπτέμβρη η εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Αθήνα, Ντέλια Βελκουλέσκου, παρουσιάζοντας τα ευρήματα του Ταμείου στο πλαίσιο της διαβούλευσης του άρθρου 4, είχε αναφέρει ότι οι προοπτικές ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία παραμένουν ασθενικές. Η ίδια η κ. Βελκουλέσκου σε ενημέρωση δημοσιογράφων είχε επιφυλαχθεί να παρουσιάσει τις προβλέψεις του Ταμείου προσθέτοντας ωστόσο ότι η οικονομία βρίσκεται σε στασιμότητα εφέτος και ανάκαμψη αναμένεται το επόμενο έτος, αν οι μεταρρυθμίσεις εφαρμοστούν. Το ΔΝΤ είχε κάνει τότε λόγο για νέα σκληρά μέτρα, όπως περικοπές συντάξεων και φοροαπαλαγγών.

Οι προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία

Για την παγκόσμια οικονομία το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι η παγκόσμια ανάπτυξη παραμένει αδύναμη και πως εάν δεν αναληφθεί σύντομα αποφασιστική πολιτική δράση για να στηρίξει την οικονομική δραστηριότητα υπάρχει κίνδυνος η ισχνή ανάπτυξη να διαιωνιστεί απηύθυνε σήμερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Το Ταμείο εκτιμά πως η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη το 2016 θα διαμορφωθεί στο 3,1% και το 2017 ο ρυθμός επέκτασης του παγκόσμιου ΑΕΠ θα ανέλθει στο 3,4%. Για την Ευρωζώνη το ΔΝΤ εκτιμά πως εφέτος θα αναπτυχθεί κατά 1,7%, βελτιώνοντας την πρόβλεψη του Ιουλίου κατά 0,1%, ενώ θεωρεί πως το 2017 θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,5%, ήτοι 0,1% υψηλότερα σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη.
Το ΔΝΤ αναθεώρησε την εκτίμηση που είχε διατυπώσει τον προηγούμενο Ιούλιο για τους ρυθμούς ανάπτυξης των αναπτυγμένων χωρών και μείωσε τον εφετινό στόχο στο 1,6% από το 1,8%. Για το 2017 εκτιμά πως η ανάπτυξη στις αναπτυγμένες οικονομίες θα ανέλθει στο 1,8%. Η υποβάθμιση αυτή αντανακλά κατά κύριο τη μεγάλη υποβάθμιση της εκτίμησης για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Μορίς Όμπσφελντ υπογράμμισε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Ουάσιγκτον ότι "χωρίς αποφασιστική πολιτική δράση για να στηρίξει την οικονομική δραστηριότητα η ισχνή ανάπτυξη θα διαιωνιστεί». Ο ίδιος υπογράμμισε πως σε σύγκριση με τους μέσους όρους της περιόδου 1998-2007, η μακροπρόθεσμη δυναμική ανάπτυξης είναι τώρα χαμηλότερη σε όλες τις περιοχές του κόσμου.
Πηγή www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου