Σκηνικό καταστροφής στην Αϊτή – Περισσότεροι από 900 οι νεκροί
























Περισσότεροι από 900 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Αϊτή από τον φονικό τυφώνα Μάθιου που σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά του.
«Οι άνεμοι ήταν φοβεροί. Παρέσυραν τα σπίτια δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων.Τα νερά κατέστρεψαν όλα τα σπίτια στην ακτή», δήλωσε από το Πορτ-ο-Πρενς, πρωτεύουσα της Αϊτής, η Federica Badocco, εκπρόσωπος των Γιατρών του κόσμου.
«Κάναμε καλή δουλειά με τις ομάδες πολιτικής προστασίας, προειδοποιώντας για την άφιξη του τυφώνα και ζητώντας από τον πληθυσμό να μετατοπιστεί από τις πιο επικίνδυνες περιοχές, αλλά πολλοί άνθρωποι δεν ήθελαν να φύγουν επειδή είναι πολύ φτωχοί. Αυτά τα μικρά σπίτια ήταν όλα τα υπάρχοντά τους και φοβόντουσαν ότι θα χάσουν τα πάντα».
Οι γιατροί του κόσμου προειδοποιούν για την κρισιμότητα της κατάστασης, καθώς ελοχεύει ο κίνδυνος της χολέρας. «Χρειαζόμαστε φάρμακα κατά της χολέρας και καθαρό νερό. Εργαζόμαστε μαζί με την κυβέρνηση, τους διεθνείς οργανισμούς και άλλες ΜΚΟ για να συγκεντρώσουμε βοήθεια για τους πληγέντες», πρόσθεσε.
Πλοίο του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ κατευθύνεται στην Αϊτή για βοήθεια
Το USS Mesa Verde, ένα μεταγωγικό αποβατικό πλοίο του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ, κατευθύνεται προς την πληγείσα χώρα προκειμένου να προσφέρει βοήθεια στις επιχειρήσεις.
Ένας εκπρόσωπος Τύπου του πολεμικού ναυτικού δήλωσε ότι το πλοίο μεταφέρει μεταξύ άλλων 3 ελικόπτερα CH-53, εκσκαφείς και οχήματα διανομής νερού. Το πλοίο μπορεί να παράγει 272 λίτρα φρέσκο πόσιμο νερό την ημέρα και μεταφέρει τρόφιμα, φάρμακα, παιδικό γάλα και πάνες, προμήθειες πρώτων βοηθειών. Επιπλέον στο πλοίο υπάρχει μια χειρουργική ομάδα που έχει τη δυνατότητα να κάνει επεμβάσεις σε δύο χειρουργεία εν πλω.
Πρόεδρος Ομπάμα διατύπωσε την Παρασκευή την εκτίμηση ότι οι κάτοικοι της νότιας Φλόριντας απέφυγαν τα χειρότερα μετά το πέρασμα του τυφώνα Μάθιου,προειδοποίησε όμως τους πολίτες για το ενδεχόμενο ανόδου των υδάτων.
Εξασθενεί αλλά παραμένει επικίνδυνος
Ο κυκλώνας Μάθιου υποβαθμίστηκε στην κατηγορία 1 της πεντάβαθμης κλίμακας Σαφίρ-Σίμσον, ανακοίνωσε σήμερα το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων των ΗΠΑ.
Ο Μάθιου κινείται περίπου 35 χλμ νότια-νοτιοδυτικά του Τσάρλεστον στην Νότια Καρολίνα, καθώς κατευθύνθηκε βορειοανατολικά με ταχύτητα 19 χλμ την ώρα, αναφέρει το κέντρο στην προειδοποίηση που εξέδωσε. Ο κυκλώνας συνοδεύεται από ανέμους έως 140 χλμ την ώρα.
Αν και εξασθενημένος ο κυκλώνας –είχε υποβαθμιστεί στην κατηγορία 2 αργά το πρωί– συνέχισε σήμερα την προέλασή του κατευθυνόμενος βόρεια κατά μήκος των νοτιοανατολικών ακτών των ΗΠΑ, προκαλώντας μεγάλες πλημμύρες και εκτεταμένες διακοπές ρεύματος. Οι αρχές φοβούνται άνοδο της στάθμης των νερών.
Στη Φλόριντα τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Οι δύο από την πτώση δένδρων και ένα ηλικιωμένο ζευγάρι από δηλητηρίαση με μονοξείδιο του άνθρακα από γεννήτρια καθώς για να προστατευθεί από την καταιγίδα είχε καταφύγει μέσα σε γκαράζ.
Τουλάχιστον 827.000 νοικοκυριά στην Φλόριντα έχουν βυθιστεί στο σκοτάδι.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Παφίλης στη Βουλή: «Ο Λασκαρίδης σας *** πατόκορφα» (βίντεο)