«Επικίνδυνη η αμφισβήτηση της συνθήκης της Λωζάνης»

Ο υπουργός Εξωτερικών καταφθάνει στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑΗ συνθήκη που κατάργησε τη συνθήκη των Σεβρών, υπογράφηκε στις 24 Ιουλίου του 1923 και καθόρισε τα όρια της σύγχρονης Τουρκίας με την Ελλάδα | EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ
Έντονη κινητικότητα εντός και εκτός ελληνικών συνόρων προκάλεσε η αμφισβήτηση της συνθήκης της Λωζάνης από τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερνοτγάν.
Η συνθήκη που κατάργησε τη συνθήκη των Σεβρών, υπογράφηκε στις 24 Ιουλίου του 1923 και καθόρισε τα όρια της σύγχρονης Τουρκίας με την Ελλάδα να χάνει τα εδάφη στην Ανατολική Θράκη, την Ίμβρο και την Τένεδο.

«Θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε με συνέπεια και αποφασιστικότητα τον ρόλο της Ελλάδας»

Το μεσημέρι της Παρασκευής, συνεδρίασε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ) υπό τον πρωθυπουργό, με αντικείμενο τη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων στα Μέτρα Διαβεβαίωσης της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας 2015-2016, την ενεργοποίηση εξοπλιστικών υποπρογραμμάτων, και την επιλογή νέου Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε από τον υπουργό Εξωτερικών, τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ για τις εξελίξεις όσον αφορά σε ζητήματα ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή.
Στο πλαίσιο αυτό και σχολιάζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας, ο Αλέξης Τσίπας, τόνισε:
Η αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης που ρύθμισε ξεκάθαρα και οριστικά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το καθεστώς του Αιγαίου και των νησιών του, είναι επικίνδυνη τόσο για τις σχέσεις των δύο χωρών μας όσο και για την ευρύτερη περιοχή.
Ανεξάρτητα από τις πραγματικές αιτίες που προκαλούν παρόμοιες δηλώσεις αμφισβήτησης της διεθνούς νομιμότητας, η Ελλάδα δεν πρόκειται να ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο.
Θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε με συνέπεια και αποφασιστικότητα τον ρόλο της Ελλάδας, ως πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας σε μία εύθραυστη περιοχή.
Ως χώρας που υπερασπίζεται σταθερά τα κυριαρχικά της δικαιώματα επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου.

«Ελαφρότητα, βιασύνη και θράσος»

O αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης, αναφερόμενος στις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι «ο πρόεδρος Ερντογάν έχει συνηθίσει τον δυτικό κόσμο σε αιφνίδιες εκρήξεις αναθεώρησης και εν συνεχεία σε αναδιπλώσεις».
Μιλώντας στο ΣΚΑΙ, απέδωσε την κίνηση του Τούρκου προέδρου στις πιέσεις που δέχεται στο εσωτερικό με τον μετασχηματισμό του κράτους, από κοσμικό κράτος σε λαϊκό Ισλάμ, αλλά και στη μεγάλη αναστάτωση που υπάρχει στα σύνορα της Τουρκίας και την ανησυχία της Άγκυρας για τη γεωγραφία της περιοχής.
Χαρακτηριστικά είπε, «με ελαφρότητα και βιασύνη βάζει στο τραπέζι να συζητήσει μια διεθνή συνθήκη», συνδέοντας την κίνησή του με τις εξελίξεις στη Μοσούλη.
Δεν απέκλεισε μάλιστα το ενδεχόμενο να συνδέεται η στάση του και με τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς που έχει ζητηθεί η έκδοσή τους από την Άγκυρα.

Καμμένος: Να μην οδηγηθούμε σε επικίνδυνους δρόμους

Θέση για τις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν πήρε ο Πάνος Καμμένος, δηλώνοντας ότι «δεν βοηθούν στις σχέσεις των δύο χωρών και στην καλή γειτονία Ελλάδας και Τουρκίας».
Ο υπουργός Άμυνας, με επίσημη δήλωσή του αναφέρει ότι σκοπός του Τούρκου προέδρου είναι να εγκαταστήσει ένα θεοκρατικό καθεστώς στην Τουρκία, ενώ τον κάλεσε να μην αμφισβητεί τις διεθνείς συνθήκες γιατί αυτό «οδηγεί σε επικίνδυνους δρόμους».

«Ο Νέο - οθωμανισμός ανήκει στον προηγούμενο αιώνα»

Η Συντονίστρια Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Ντόρα Μπακογιάννη, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
Σε δήλωσή του ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν περί της Συνθήκης της Λωζάννης επιβαρύνει έτι περαιτέρω το ήδη δύσκολο κλίμα μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας.
Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών οφείλει να αντιδράσει άμεσα τονίζοντας ότι οποιαδήποτε αμφισβήτηση υπαρχουσών συνθηκών που αποτελούν τη βάση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ενέχουν μόνο προβλήματα για το αύριο.
Ο Νέο - οθωμανισμός ανήκει στον προηγούμενο αιώνα και οι σχέσεις των χωρών χτίζονται με το βλέμμα στο μέλλον.   

Αιφνιδιασμός στο Βερολίνο και διευκρινιστικές δηλώσεις

Η ΕΦ.ΣΥΝ. και ο απεσταλμένος μας στη Γερμανία ρώτησε το μεσημέρι της Παρασκευής τον εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μάρτιν Σέφερ, εάν μπορεί να σχολιάσει τις πρόσφατες δηλώσεις Ερντογάν που αμφισβητούν τη Συνθήκη της Λωζάνης.
Παρά το γεγονός πως οι δηλώσεις Ερντογάν έγιναν την Πέμπτη προκαλώντας μεγάλες αντιδράσεις ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠ.ΕΞ. αρχικά επέλεξε να κρατήσει στάση «Πόντιου Πιλάτου» κάτω όμως από το βάρος της σοβαρότητας του θέματος έσπευσε να προβεί σε διευκρινιστική δήλωση.
Αρχικά ο Μάρτιν Σέφερ είπε πως «στη γερμανική κυβέρνηση γνωρίζουμε ότι υπάρχουν διαμάχες και διαφορετικές απόψεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για τα σύνορα. Σύμφωνα με τη γερμανική κυβέρνηση αυτές οι διαμάχες πρέπει να λυθούν ειρηνικά. Δεν μπορώ να απαντήσω στην ερώτησή σας γιατί δεν γνωρίζω τι είπε ο κ. Ερντογάν. Η γερμανική κυβέρνηση δεν μπορεί να πάρει το μέρος κάποιας πλευράς».
Στη συνέχεια η «ΕΦ.ΣΥΝ.» υπενθύμισε στον κ. Σέφερ τη Συνθήκη της Λωζάνης και τον ρώτησε ξεκάθαρα εάν πιστεύει για παράδειγμα ότι η Χίος, η Λέσβος και η Λήμνος είναι ελληνικά νησιά, ναι ή όχι.
Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών απέφυγε να απαντήσει ξεκάθαρα και απλά μας είπε «επαναλαμβάνω αυτό που είπα πιο πριν ότι δεν γνωρίζω τις δηλώσεις Ερντογάν».
Λίγα λεπτά αργότερα, σε συνομιλία του με την «ΕΦ.ΣΥΝ.» και αφού ενημερώθηκε από το υπουργείο του μας είπε ότι «για τη γερμανική κυβέρνηση η Συνθήκη της Λωζάνης ισχύει σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».
Πηγή www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ