Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου 2016

Μήνυμα Τσίπρα στους υπουργούς: Δεν είστε μόνιμοι

Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑΜηνύματα σε πολλαπλούς αποδέκτες έστειλε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την ομιλία του από το βήμα του 2ου - κρίσιμου - Συνεδρίου του κόμματος. «Δεν υπάρχει θα… δούμε για το χρέος» είπε προς τους δανειστές, τονίζοντας ότι η Ελλάδα απαιτεί την εφαρμογή της συμφωνίας για την απομείωσή του. «Οι υπουργικές θέσεις δεν έχουν παραχωρηθεί με κριτήρια μονιμότητας» τόνισε αναφερόμενος στην κυβέρνηση, δήλωση που εκλήφθηκε από κάποιους ως προμήνυμα ανασχηματισμού. 
Αναφορικά με το κόμμα έκανε λόγο για ανάγκη ανοίγματος στην κοινωνία και μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ σε πραγματικό κόμμα των μελών, ενώ αναφερόμενος στην Ευρώπη, έκανε λόγο για συγκλίσεις «με όρια» με τους ευρωπαίους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους. 
Ανοίγοντας την ομιλία του, ο Αλέξης Τσίπρας, τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε ότι «η Αριστερά δεν διστάζει να αναλάβει το ιστορικό καθήκον, να σηκώσει στους ώμους της την ευθύνη για την έξοδο από την κρίση με την κοινωνία όρθια». «Αυτόν τον αγώνα έχουμε υποχρέωση να μη τον παρατήσουμε. Αυτόν τον αγώνα έχουμε υποχρέωση να τον κερδίσουμε. Είναι ιστορική υποχρέωση. Και θα τον κερδίσουμε» τόνισε ο πρωθυπουργός. 
Έχουμε σχέδιο για νικήσουμε
Το αν έχουμε σχέδιο είναι η απάντηση που έχει ανάγκη σήμερα η κοινωνική πλειοψηφία από τον ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας. «Αυτό έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι, η νεολαία, οι άνεργοι, οι μικρομεσαίοι. Να έχουμε σχέδιο αξιόπιστο και ρεαλιστικό για το πως θα νικήσουμε. Όχι αφηγήματα απόδρασης, μοιρολατρίας και υποχώρησης. Αλλά μήνυμα καθαρό ότι έχουμε πυξίδα και σχέδιο για να νικήσουμε και θα νικήσουμε» είπε, προσθέτοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε ότι ξέρει να δίνει μάχες αλλά και να τις κερδίζει και μάλιστα κόντρα σε όλα τα προγνωστικά. 
Αναφερόμενος στα όσα έλαβαν χώρα κατά τη διαπραγμάτευση του καλοκαιριού του 2015, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για συνεχείς εκβιασμούς από τους δανειστές - ανέφερε τη χρηματοπιστωτική ασφυξία - ώστε η κυβέρνηση να υποταχτεί στις δεσμεύσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων και στις επιταγές της σκληρής λιτότητας. Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση βρήκε απέναντί της όχι μόνο τους δανειστές και τη σκληρή στάση της Γερμανίας αλλά και ολόκληρου του παλιού πολιτικού συστήματος στη χώρα: «Τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ αλλά και το σύνολο σχεδόν των συστημικών μέσων ενημέρωσης». 
Η έξοδος από το ευρώ δεν ήταν προοδευτικό σχέδιο
Αναφερόμενος στο Grexit, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν ήταν και δεν είναι αριστερό και προοδευτικό σχέδιο καθώς θα σήμαινε απώλεια των καταθέσεων των λαϊκών στρωμάτων που δεν τις είχαν βγάλει στο εξωτερικό.
Πρόσθεσε ότι μια μειοψηφία μέσα στο κόμμα προσπάθησε να προωθήσει ένα σχέδιο που δεν ήταν τίποτα άλλο από το σχέδιο του Γερμανού υπ. Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και υπογράμμισε ότι η έξοδος από το ευρώ θα ήταν στρατηγική ήττα της Αριστέρας. 
Ο Αλέξης Τσίπρας στο σημείο αυτό είπε ότι η κυβέρνηση δεν δείλιασε ούτε στιγμή και εξάντλησε κάθε διαπραγματευτική πιθανότητα. «Πήγαμε μέχρι εκεί που καμιά κυβέρνηση η οποία θα σκεφτόταν την πολιτική της επιβίωση δεν θα πήγαινε. Το μοναδικό που είχαμε στο μυαλό μας ήταν να τιμήσουμε τη λαϊκή εντολή. Δεν μπορούσαμε να πάμε πιο πέρα. Το κόστος εκεί δεν θα ήταν για εμάς θα ήταν για τις εργαζόμενες τάξεις». 
Κατόπιν ο Αλέξης Τσίπρας, αναφέρθηκε στο δημοψήφισμα του Ιουλίου, τονίζοντας ότι «ο λαός στάθηκε δίπλα μας», χαρακτηρίζοντάς το έναν θρίαμβο «που θα μείνει στην ιστορία ως μία από τις μεγάλες στιγμές των αγώνων του λαού μας και μια αποστομωτική απάντηση στις κλειστές τράπεζες και στην επιβολή των capital controls». Τόνισε δε, ότι αμέσως μετά τη διαπραγμάτευση, ο ΣΥΡΙΖΑ, με τη συμφωνία πάνω στο τραπέζι, πήρε νέα ξεκάθαρη εντολή, με τα ίδια ποσοστά, για να «ξεμπερδεύουμε με το παλιό» πολιτικό σύστημα. 
Μήνυμα προς τους δανειστές για το χρέος 
Στο σημείο αυτό, ο πρωθυπουργός έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στους δανειστές για το χρέος. Όπως τόνισε η πρώτη αξιολόγηση έκλεισε και η δεύτερη θα κλείσει στην ώρα της. Υπογράμμισε ότι η Συμφωνία του Ιουλίου είναι σαφής. «Κι όπως εμείς την τηρούμε, έτσι αναμένουμε να τηρηθεί και από τους εταίρους μας. Ταυτόχρονα με την αξιολόγηση θα κλείσουν και τα μέτρα για την απομείωση του χρέους και θα μπούμε στην ποσοτική χαλάρωση. Δεν υπάρχει θα δούμε» είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας. 
5ετές πρόγραμμα ανασυγκρότησης
«Διαμορφώνουμε ένα πρόγραμμα οικονομικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης πενταετούς διάρκειας με ορόσημο το έτος σταθμό: το 2021» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε: 
«Και μέχρι τότε φιλοδοξούμε να έχουμε επιτύχει σειρά συγκεκριμένων και μετρήσιμων στόχων αναδιανομής, ανάπτυξης και κοινωνικής προστασίας ώστε στο τέλος της πενταετίας να έχουμε καταφέρει τη μείωση της ανεργίας στη χώρας μας τουλάχιστον κατά 10 μονάδες. Και αυτός είναι ίσως ο σημαντικότερος στόχος για την πατρίδα μας, για την επόμενη πενταετία, για τον οποίο αξίζει όλοι να συστρατευτούμε. 
Βασικά πεδία από τα οποία θα κριθούμε είναι τα εξής: 
  • Πρώτον: Η στήριξη της εργασίας και η αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων
  • Δεύτερον: Το πεδίο της κοινωνικής οικονομίας
  • Τρίτον: Η συνέχιση του αγώνα για την καταπολέμηση της μεγάλης και μεσαίας φοροδιαφυγής
  • Τέταρτον: Η ανοικοδόμηση του κατεστραμμένου από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, όχι μόνο κατά τα έτη 2010 - 2014, κοινωνικού κράτους (παιδεία, υγεία κλπ)
Στους στόχους ο Αλέξης Τσίπρας πρόσθεσε και τη μάχη κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής. Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στις τηλεοπτικές άδειες τονίζοντας ότι ο διαγωνισμός «μετά από 27 χρόνια εσκεμμένης ασυδοσίας, είναι πια μια πραγματικότητα που αποτελεί μια μεγάλη τομή για το πολιτικό μας σύστημα».
Πρόσθεσε δε, ότι «η μάχη με το παλιό και διεφθαρμένο πολιτικό και μιντιακό κατεστημένο και ενδεχομένως και τους επίδοξους νέους μιντιάρχες, δε θα είναι απλή και εύκολη υπόθεση. Θα είναι διαρκής και καθημερινή προσπάθεια αγώνα». 
Άνοιγμα σε Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινους 
Αναφερόμενος στην Ευρώπη, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι η Ελλάδα και ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο, τόσο στη συγκρότηση ενός μετώπου του ευρωπαϊκού νότου, όσο και στη συγκρότηση ενός αριστερού μετώπου που θα θέσει ως στόχους το τέλος της λιτότητας και της ανόδου της ακροδεξιάς. Δεν είναι δυνατόν τόνισε, το μόνο κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς που βρίσκεται στην κυβέρνηση να παίζει το ρόλο «κομπάρσου». 
Σημείωσε ότι γι’ αυτό θα χρειαστούν συνεργασίες και με μη παραδοσιακούς συμμάχους. «Οφείλουμε με το πολιτικό και θεωρητικό οπλοστάσιο της Αριστεράς να επιδιώξουμε προσεγγίσεις και συγκλίσεις και με την Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία αλλά και με τους Πράσινους, έχοντας πάντα κατά νου τα όρια αυτών των συγκλίσεων αλλά και τους κινδύνους που ενέχονται σε ένα τέτοιο εγχείρημα».
ΣΥΡΙΖΑ των μελών και άνοιγμα του κόμματος στην κοινωνία
Αναφερόμενος στο κόμμα ο Αλέξης Τσίπρας, τόνισε ότι χρειάζεται ένα ενιαίο πολιτικό κέντρο, μια Κεντρική Επιτροπή που θα εκλεγεί στη βάση των πραγματικών αναγκών του ΣΥΡΙΖΑ και μια Πολιτική Γραμματεία που θα είναι το μοναδικό πολιτικό κέντρο και θα λειτουργεί με αίσθηση ευθύνης και με πολιτική αλληλεγγύη. 
«Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει όλοι να κατανοήσουν ότι είναι πιο σημαντικό για ένα μέλος του Κόμματος να είναι εκλεγμένο μέλος της Πολιτικής Γραμματείας, δηλαδή της ηγεσίας, παρά να έχει υπουργική θέση. Άλλωστε οι υπουργικές θέσεις δεν έχουν εκχωρηθεί ούτε παραχωρηθεί σε κανέναν με κριτήρια μονιμότητας. Ας το έχουμε καλά αυτό στο μυαλό μας» πρόσθεσε.
«Το κόμμα πρέπει να ελέγχει την κυβέρνηση αλλά και τα μέλη πρέπει να ελέγχουν το κόμμα και την ηγεσία του. Δεν μπορεί να χαράσσεται πολιτική για την κυβερνητική στρατηγική κάπου έξω από το κόμμα. Όπως δεν μπορεί να χαράσσεται πολιτική σε ορισμένα υπουργεία χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι απόψεις των σχετικών τμημάτων» είπε χαρακτηριστικά. 
Στο σημείο αυτό σημείωσε ότι το κόμμα είχε φτάσει σε ένα σημείο που η δημοκρατία περιοριζόταν εντός των τάσεων και τα μέλη που δεν ανήκαν σε κάποια από αυτές στερούνταν του δικαιώματος να λαμβάνουν μέρος στις αποφάσεις. 
«Πρώην σύντροφοι προέρχονταν στις συνεδριάσεις αφού είχαν πρώτα συνεδριάσει ξεχωριστά και με συγκεντρωτισμό. Αυτά ήταν φαινόμενα κρίσης και παρακμής. Έχουμε ευθύνη γι' αυτό και πρώτος εγώ. Παρά το γεγονός ότι σήμερα δεν υπάρχει το φαινόμενο αυτό σε τέτοια ένταση», πρέπει να υλοποιηθεί η απόφαση του προηγούμενου Συνεδρίου για έναν ΣΥΡΙΖΑ κόμμα των μελών αλλά και ένα μεγάλο κοινωνικό άνοιγμα του κόμματος, πρόσθεσε. 
Πρόταση για επιτροπή δεοντολογίας 
Ο Αλεξης Τσίπρας αμέσως μετά σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πια ένα κόμμα που κυβερνά και κρίνεται για το ύφος και το ήθος της διακυβέρνησης. «Και κρίνεται αυστηρά. Τους άλλους τους ξέρουμε τόσα χρόνια. Εμείς πρέπει να αποδεικνύουμε σε κάθε στιγμή ότι διαθέτουμε ήθος» είπε χαρακτηριστικά και πρότεινε τη δημιουργία μιας επιτροπής δεοντολογίας που θα είναι πολύ αυστηρή όπου χρειάζεται. «Δεν θα πρέπει να αφήσουμε ούτε μια χαραμάδα για την προπαγάνδα του παλιού πολιτικού συστήματος που αφού δε μπορεί να υπερασπιστεί εαυτόν, προσπαθεί να διασπείρει την εντύπωση ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ τους μοιάζει» τόνισε. 
«Όχι δεν είμαστε ίδιοι και δε θα γίνουμε ποτέ. Θα προχωρήσουμε και θα νικήσουμε. Δε λυγίσαμε και δε θα λυγίσουμε απέναντι στις δυνάμεις του παγκόσμιου καπιταλισμού. Δε θα λυγίσουμε και τώρα απέναντι στο παλιό σύστημα και στη διαπλοκή του. Ας ουρλιάζουν τα σκυλιά. Δεν έχουν δόντια πια για να δαγκώσουν. Θα προχωρήσουμε και θα νικήσουμε. Γιατί η δύναμή μας είναι τεράστια. Είναι η ίδια η δύναμη του ίδιου του ελληνικού λαού. Έτσι θα τα καταφέρουμε» κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας. 
Πηγή tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου