Βροχή προστίμων σε καταθέτες εξωτερικού

«Οι λίστες δεν θα περνούν από κανένα υπουργικό γραφείο, κανείς, ούτε ο κ. Τσακαλώτος ούτε ο κ. Πιτσιλής ούτε και εγώ γνωρίζουμε ποιοι βρίσκονται στις λίστες», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης | EUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ


Συντάκτης: Κώστας Ζαφειρόπουλος
Η προχθεσινή αιφνιδιαστική ανακοίνωση του πρωθυπουργού στη Βουλή σχετικά με την ύπαρξη δεύτερης λίστας Μπόργιανς αναμένεται να δρομολογήσει εξελίξεις σε επίπεδο ελέγχων σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Η λίστα αυτή αποτελεί προϊόν της στενής συνεργασίας που έχει αναπτύξει η Γενική Γραμματεία Καταπολέμησης της Διαφθοράς με τον υπουργό Οικονομικών του κρατιδίου της Ρηνανίας-Βεστφαλίας.
Παρότι οι Αρχές κινούνται με μυστικότητα, οι πρώτες πληροφορίες θέλουν να περιλαμβάνονται στη λίστα και ηχηρά ονόματα του επιχειρηματικού κόσμου.
Τα νέα δεδομένα, που αφορούν 475 Ελληνες μεγαλοκαταθέτες σε ευρωπαϊκή τράπεζα, έφτασαν πριν από περίπου 10 μέρες στην Υπηρεσία Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Οικονομικών ηλεκτρονικά και με ειδικό κρυπτογραφημένο σύστημα, από την αντίστοιχη υπηρεσία του συγκεκριμένου κρατιδίου.
Αμέσως μετά την παραλαβή της, η νέα λίστα εστάλη στους οικονομικούς εισαγγελείς και ήδη έχουν δρομολογηθεί οι προβλεπόμενες διαδικασίες ελέγχου. Πρόκειται για τραπεζικά δεδομένα του 2010, κάτι που συνεπάγεται πως δεν υπάρχει περίπτωση παραγραφής των πιθανών αδικημάτων.

Μας στέλνουν στοιχεία

«Από εδώ και πέρα θα περιμένουμε συνέχεια λίστες» τόνισε σε δηλώσεις του χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης και πρόσθεσε:
«Πλέον με το νέο νομικό πλαίσιο, οι φορολογικές υπηρεσίες των χωρών με τις οποίες συνεργαζόμαστε, όχι μόνο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στέλνουν αυτομάτως τα στοιχεία που διαθέτουν στις δικές μας φορολογικές υπηρεσίες για να ελεγχθούν. Θα κάνουμε αυτό που δεν έκαναν οι προηγούμενοι. Οι λίστες δεν θα περνούν από κανένα υπουργικό γραφείο, κανείς, ούτε ο κ. Τσακαλώτος ούτε ο κ. Πιτσιλής ούτε και εγώ γνωρίζουμε ποιοι βρίσκονται στις λίστες», ανέφερε.
Οπως δήλωσε ο πρωθυπουργός στη Βουλή, «ενώ οι βεβαιώσεις από τις λίστες από το 2013 μέχρι το 2014 ήταν 26,6 εκατ. ευρώ, μέσα στον τελευταίο 1,5 χρόνο έχουν αγγίξει τα 900 εκατομμύρια ευρώ».
Πράγματι, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», μόνο το 2015 βεβαιώθηκαν 179,214 εκατ. ευρώ από ελεγχόμενους της λίστας Λαγκάρντ, ενώ το 2014 μόλις 26,62 εκατ.
Ο μέσος όρος βεβαίωσης ανά υπόθεση κυμάνθηκε το 2015 σε 1.774.405,17 ευρώ σε αντίθεση με το 2014 που άγγιξε μόλις τα 665.523,09 (αύξηση 166%).
Εντός του οκταμήνου του 2016 βεβαιώθηκαν συνολικά από ελέγχους της λίστας Λαγκάρντ 28,1 εκατ., υπερβαίνοντας ήδη το ύψος της βεβαίωσης που πραγματοποιήθηκε εντός του 2014.
Ο μέσος όρος βεβαίωσης ανά υπόθεση κυμάνθηκε σε 624.464,02 ευρώ.
Επιπλέον, στο Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) μέσα στο 2015 από τους διενεργηθέντες ελέγχους βεβαιώθηκαν συνολικά 417,1 εκατ. ευρώ, ενώ το 2014 βεβαιώθηκαν 249,7 εκατ. ευρώ.
Αντίστοιχα, το 2015 ο μέσος όρος βεβαίωσης ανά υπόθεση είναι 854.863,33 ευρώ ενώ το 2014 μόλις 360.317,46 ευρώ (αύξηση 137,25%.)
Το ουσιαστικό ερώτημα όμως που προκύπτει είναι ποιο ποσοστό αυτών των βεβαιώσεων έχει τελικά εισπραχθεί από τις φορολογικές αρχές, καθώς μεγάλο ποσοστό βεβαιώσεων δεν συνεπάγεται αυτόματα έσοδα στα ταμεία.
Το επικείμενο νομοσχέδιο για την εθελοντική αποκάλυψη κεφαλαίων, σε συνδυασμό με τις διευρυμένες λίστες φοροδιαφυγής, αναμένεται να αποτελέσει ένα επιπλέον όπλο της κυβέρνησης και έναν πρόσθετο πονοκέφαλο σε όσους φοροδιαφεύγουν.
Εξάλλου, σημαντική συμβολή στο κυνήγι της φοροδιαφυγής αποτέλεσε η ψήφιση του Ν. 4356/24.12.2015, με τον οποίο κατέστη δυνατή η χρήση αποδεικτικών μέσων που έχουν συλλεχθεί με οποιονδήποτε τρόπο, όπως οι λίστες υπόπτων για φοροδιαφυγή.
Επιπλέον πριν από λίγες μέρες το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου αποφάνθηκε ότι είναι νόμιμη η έρευνα σε οικία υπόπτου φοροδιαφυγής, ακόμα και με ένταλμα που βασίζεται σε «παράνομα αποκτηθείσες αποδείξεις», όπως κλεμμένα τραπεζικά δεδομένα.
Πηγή www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Παφίλης στη Βουλή: «Ο Λασκαρίδης σας *** πατόκορφα» (βίντεο)